Din oras

Istorie pe doua roti: expozitia de motociclete de epoca, deliciul copiilor si al pensionarilor

Carpati, Mobra, IJ, Danubia, Manet si Simson, reginele de altadata ale soselelor, care intorceau capetele tuturor atat prin frumusete cat si prin zgomotul produs, s-au aliniat astazi pe aleea din fata Casinoului in Parcul Central. In total, opt bijuteriile pe doua sau trei roti si o bicicleta din 1921, cu motor.

Evenimentul a adunat, la ora deschiderii, in jur de 100 de vizitatori, copii bunici, tineri curiosi si rockeri cu bandane si pantaloni de piele. Destui cat sa se formeze o aglomeratie de nedescris in jurul motocicletelor vechi de jumatate de secol sau poate chiar mai mult. Micutii ar fi vrut sa se urce pe toate, batranii sa puna mana pe fiecare.

Vedeta expozitiei a fst Robert Nagy, un tanar ce astazi si-a prezentat cele mai admirate doua exponate: o motocicleta de acum mai bine de 60 de ani si o bicicleta din 1921, cu motor. Le-a construit cu mana lui pe amandoua, din piese adunate cu greu, de-a lungul anilor. Motorul bicicletei ce dateaza de acum aproape 100 de ani a fost construit la Brasov, prin anii 60.

“Ajunge la o viteza de 30 de kilometri si consuma cam doi litri de benzina la suta de kilometri”, se lauda proprietarul.

Cu toate acestea, bicicleta nu a facut, de cand a fost reconstruita, mai mult de 25 de kilometri.

“O tin pentru expozitii“, mai spune el.

Acelasi lucru se intampla si cu motocicleta si cu toate celelalte frumuseti pe doua roti prezentate astazi. Sunt motoare perfect functionale, dar al caror scop in viata este sa incante priviri, nu sa scoata fum si sa faca zgomot, asa cum erau obisnuite.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *