Din oras

Anita Hartig, soprana refuzata la Cluj, a debutat pe scena Metropolitan Opera din New York

Tot raul e spre bine, mai ales pe muzica lui Puccini. Absolventa a Academiei de Muzica “Gheorghe Dima” (AMGD) din Cluj-Napoca, soprana Anita Hartig a debutat, acum putin timp, pe una din cele mai importante scene ale lumii – Metropolitan Opera din New York. Imediat dupa absolvire, Hartig a fost refuzata de Opera din Cluj-Napoca, insa, dupa cateva luni a fost angajata la Opera de Stat din Viena.

Anita Hartig a absolvit AMGD in 2008. Cu o voce plina, soprana este in prezent angajata a Operei de Stat din Viena. Hartig este prima absolventa a AMGD care si-a facut debutul la Metropolitan Opera din New York si este a doua solista din Romania, dupa Angela Gheorghiu, care a pasit pe prestigioasa scena. Soprana, absolventa a conservatorului clujean, a debutat, acum putin timp, cu rolul Mimi, din “La Boheme” a lui Giaccomo Puccini la New York. Performanta ei “captivanta de la inceput pana la sfarsit” a fost caracterizata drept “debutul anului”, de catre presa de specialitate de la New York.

“Debutul cu Mimi la Met realizat! Va multumesc tuturor pentru sprijinul si gandurile bune si va multumesc dumneavoastra, publicului care m-a primit cu multa caldura, ma simt recunoscatoare si umila! Cu dragoste, Anita”, scria, dupa prima reprezentatie, Hartig pe o retea de socializare.

Imediat dupa ce a absolvit masteratul la AMGD, Hartig a incercat sa se angajeze la Opera Nationala din Cluj-Napoca, insa nu a fost pe placul oamenilor de aici.

“Ea a dat aici foarte multe auditii si nu a fost buna pentru Cluj. Imi pare foarte rau, insa asa e. (…) Nu stiu care au fost motivele, insa ea era fara serviciu. Absolvise facultatea, cu premii. A luat premii importante la Bucuresti, la Slobozia. (…) Era dezamagita, sigur ca da. Adica absolvesti si nu ai nimic… Te duci, canti colo-colo, insa trebuie sa ai un angajament. In tot raul este un bine”, spune profesoara de Canto a Anitei, conferentiarul Ana Rusu, de la AMGD.

Cu indarjire, dupa refuzurile de la Cluj, Anita a cantat la Bucuresti, iar sansa ei a reprezentat-o fostul director al Operei de Stat din Viena, Ioan Hollender.

“I-a placut. E o voce de viitor”, continua profesoara. “Vocea Anitei e o voce lirica plina. E o voce inalta, poate sa cante sus, cu agilitati putine, dar e o voce frumoasa”, incuviinteaza.

Dupa ce “a stat pe bara” un an de zile, la Cluj-Napoca, Anita Hartig a ajuns sa fie angajata Operei de Stat din Viena, la scurta vreme dupa ce a absolvit cursurile de Master la AMGD. Intre timp, castiga premii si a profitat de singura sansa pe care o au tinerii solisti de muzica clasica de la Cluj: a participat la numeroase concursuri. Hartig a castigat, pe rand, locul I la concursul “Ionel Perlea”, locul I la concursul “Sigismund Toduta”, locul III la concursul international “Haricleea Darcle”. Anita a primit o bursa la Salzburg, castigata in urma Festivalului Mozart, unde a participa la un Masterclass.

“Nu toti absolventii sunt ca Anita, ca Tatiana Lisnic si Stefan Pop, sau George Petean, insa atunci cand vin la admitere, se gandesc ca o sa faca cariera. Asa e normal, dar acum este din ce in ce mai greu sa ai un post. Teatrele sunt pline si multi absolventi ai nostri de canto sunt in coruri. Asta e foarte bine, ca pentru asta s-au pregatit, dar bineinteles ca iti pierzi toata bucuria de a fi solist. Asta e in tendinte: dupa ce termini o facultate, iti doresti sa canti pe scenele operelor, indiferent unde”, completeaza Ana Rusu.

“Clujenii domina lumea muzicala”

La studioul de Opera din Dusseldorf, majoritatea solistilor sunt din Cluj. Profesoara Ana Rusu vorbeste cu mandrie de toti studentii care i-au trecut prin maini.

“Cum sa nu fiu mandra de studentii mei? Am avut inca o studenta angajata de studioul de Opera din Dusseldorf, Luiza Fatyol si acum s-a angajat definitiv la Opera din Dusseldorf. Mi-a crescut inima. E o fata foarte serioasa si foarte frumoasa. (…)  Acolo sunt cel putin 6 numai din Cluj si fac treaba foarte buna. Si Luiza a fost o fata foarte buna si s-a tinut de treaba si acum a fost promovata si va fi angajata permanent. Sunt foarte multi: Ovidiu Purcel, tenor, Brigitte Kele, soprana, Bogdan Baciu, baritone. Sunt prezenti acolo fantastic de multi. E foarte bine, ca nu se simt singuri”, a completat profesoara de canto de la AMGD.

Absolventii Conservatorului din Cluj-Napoca au ajuns in toate colturile lumii: Bogdan Talos e la Berlin, Adela Zaharia e la Berlin.

“Clujenii domina in toata lumea. Adrian Sanpetrean, bass, canta aproape in toata lumea si a plecat de la Cluj. A ajuns la Dusseldorf, iar oamenii de acolo au fost foarte impresionati si l-au intrebat daca mai are colegi talentati la scoala clujeana. Si-au facut timp si au venit aici si au audiat. Prin auditiile acelea foarte multi au mers. Le-a placut foarte mult si s-a perpetuat. Vin mereu sa-i asculte pe studenti. Ma bucur ca scoala clujeana e apreciata”, puncteaza Ana Rusu.

Din repertoriul Anitei fac parte lucrari vocale de J.S. Bach, H. Schuetz, G. Telemann, G.F. Haendel, W.A Mozart, F. Mendelsohn Bartholdy. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *