Aeroportul International Avram Iancu Cluj, cu ocazia Zilei Internationale a Aviatiei Civile este, incepand de azi, gazda expozitiei dedicate Istoriei aeronauticii din Transilvania. Sute de fotografii si machete ale aeronavelor din perioada 1529-2015 sunt prezentate clujenilor in incinta aeroportului. scopul fiind acela de a evoca sincronismul aeronauticii romanesti cu cea mondiala. Reprezentantii Consiliului Judetean, prezenti la vernisaj, au promis infiintarea la Cluj-Napoca a unui muzeu al aviatiei.
Expozitia dedicata Zilei Internationale a Aviatiei Civile a adunat numeroase imagini de colectie ale principalelor figuri marcante ale aviatiei civile si militare romanesti. Alaturi de fotografii, clujenii care vor trece pragul aeroportului pana in 29 decembrie vor putea admira machete de aeronave construite dupa schitele autentice ale lui Traian Vuia.
“Romania este o tara care a avut o contributie importanta la dezvoltarea aviatiei civile mondiale si are o vechime de importanta in Organizatia Internationala a Aviatiei Civile. Ne bucuram ca este o zi in care sarbatorim alaturi de colegii nostri din aviatia militra. Daca nu stiati, aici, pe Aeroportul Cluj, a functionat peste zece ani o unitate de elicoptere”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului.
Organizatorii au dorit prin exponatele prezentate in cadrul expozitiei de la Aeroportul Cluj sa refaca istoricul aviatiei romanesti. Potrivit documentelor expuse, tara noastra a avut o contributie importanta la dezvoltarea aviatiei internationale, marea majoritate a numelor de piloti fiind din Transilvania.
“Aceasta expozitie se intituleaza Istoria Aeronauticii din Transilvania, se doreste a fi nucleul viitorului muzeu aeronautic al Transilvaniei pe care vrem sa il construim si aceasta expozitie o demonstreaza ca este o necesitate ca acest muzeu sa existe la Cluj-Napoca. Expozitia este o trecere in revista a principalelor personalitati ale aviatiei romane, incepand cu Conrad Haas, cu Ioan Stoica, care la 1882 la Sibiu isi prezenta doua machete, una de elicopter si una avion. In 1703 Gligor Pintea, asa cum este consemnat in documentele vremii, se pare ca a reusit sa zboare. Traian Vuia a executat primul zbor cu un aparat care se numea un automobil-aeroplan, dar cu mijloace de bord proprii. Avem imagini inedite cu Hermann Oberth care a scris Biblia vehiculelor cosmice, recunoscut pe plan mondial, si Dumitru Prunariu, primul cosmonaut roman. In cadrul expozitiei vorbim despre sincronismul aviatiei romane cu cea mondiala, dar si cea mondiala ar trebui sa se alinieze la prioritatile deosebite ale romanilor in acest domeniu”, a afirmat Laurentiu Buzenchi, presedintele Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istoria Aviatiei Cluj.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan, prezent azi la vernisajul expozitiei dedicate istoriei aeronauticii romanesti a afirmat ca se poarta discutii ca in viitorul apropiat in cadrul Muzeului Etnografic sa fie creat un departament care sa administreze Muzeul Aeronauticii Romnesti pe care CJ Cluj intentionaza sa il infiinteze .Muzeul ar urma sa fie gazduit de Aeroportul Cluj partial, dar si de sectia in aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei pe de alta parte, unde ar urma sa fie amplasate machete ale aeromodelelor in marime naturala.
“Urmeaza sa infiintam o sectie in cadrul MuzeuluI Etnografic al Transilvaniei care sa administreze acest Muzeu al Aviatiei. Aici la aeroport ar urma sa fie gazduite machete si diferite fotografii realizate cu numele importante ale aeronauticii Transilvanene, iar in Muzeul Etnografic in sectia din Hoia sa fie amplasate machete realizate in marime naturala”, a declarat Vakar Istvan.