Editorial

Isărescu și-a pus Dăncilă de mărgăritar

Mugur Isărescu a angajat-o pe Viorica Dăncilă la BNR, pe post de consultant în cadrul departamentului de trecere la Euro – Departamentul Economie Verde. Se pregătesc Ioan Mircea Paşcu, fost lider PSD şi fost europarlamentar, și Petre Roman, tot un fost, cu un pedigri politic consistent. Primul va fi consultant în departamentul de Geopolitică, cel de-al doilea va ține cursuri de politici europene. Se zvonește, zvon care nu m-ar mira să se și adeverească, cum că Mugur Isărescu s-ar pregăti să-l adăpostească la BNR și pe Adrian Severin, expert în lobby cu patalama de la judecători.

Ai zice, la o privire superficială, că BNR s-a transformat în adăpost pentru politicienii ajunși pe drumuri. Dar nu, pentru că, Isărescu știe ceva ce nouă nici prin cap nu ne dă, anume că în fiecare politician rămas pe drumuri zace un specialist în ceva. Căci, nu-i așa, ce altceva este politicianul român, decât un specialist care nu s-a putut desfășura în profesia lui pentru că s-a sacrificat pentru țară? Nu-i nimic, îi recuperează Isărescu, îi valorifică el.

Viorica Dăncilă, bunăoară, absolventă a Institutului de Petrol și Gaze Ploiești – Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi. Ce o recomanda pe ea pentru postul de consultant în cadrul departamentului de trecere la Euro – Departamentul Economie Verde? Că după diplomă nu te poți lua, fapt confirmat de Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR, și întărit de Adrian Vasilescu, consilier în cadrul BNR. Primul ne luminează, al doilea ne bagă becul în ochi.

Zice Dan Suciu: „Experienţa de prim-ministru şi cunoştinţele pe care le are în domeniu”.

Dezvoltă Adrian Vasilescu: „Doamna Dăncilă are experienţă la Bruxelles, ca europarlamentar, a fost prim- ministru, are relaţii cu ecologiştii la nivel european şi poate să deschidă foarte multe uşi. Ea va fi folosită pentru astfel de întâlniri, pentru că România are nevoie de lobby în acest proces de trecere la euro. Pentru acest proces, pe care BNR îl susţine, s-a creat un departament special cu mai multe birouri – Euro, Geopolitică, Economie reală şi economie bancară, Bănci centrale, Monede digitale şi Economie verde…”

Păi, dacă-i pe-așa, mă întreb, ce are doamna Dăncilă și nu am eu? Mai faceți un birou-Cultură, pentru mine, să câștig și eu 2000 de euro pe lună, că nu mi-ar strica. Acolo, pe lângă doamna Dăncilă, ce bine ar merge lângă o cafea un poem, o povestire și o hore. Lobby-șezători cu versuri, cântece și strigături, să treacă mai bine cafeaua pe gât. Nici nu veți ști, domnule Isărescu, numai ce vă veți trezi într-o dimineață răsturnat la euro. Am recomandări serioase. Ehe, ce de „cafeberi” am mai băut eu cu poetul Ion Mureșan, cu prozatorul Alexandru Vlad, cu criticul literar Petru Poantă, cu maestrul Grigore Leșe, ca să amintesc numai câțiva cunoscuți și valoroși oameni de cultură cu care am avut privilegiul și plăcerea de a sta la o ceașcă de… vorbă. I-auziți aici, domnu Isărescu: Foaie verde de mălin/Cu Dăncilă ne-nverzim. Sau: Pe Dăncilă când o văd/În suflet mi se face prăpăd. De exemplu.

Da, știu, visez, nu se poate, eu nu am fost politician. Asta e. Ca să nu mai zic că banii și cultura se întâlnesc destul de rar. Cultura nu face, cheltuie bani. Când are de unde.

Nu-i nimic, mă resemnez bucuros, procesul de trecere de la leu la euro e pe mâini bune. Nu știam eu de ce ne chinuim degeaba, de 14 ani încoace, să trecem la euro. Iaca, acum am aflat, ne lipseau „experții”. Gata, s-au limpezit apele. De-acum, deschisă-i calea. Luăm viteză. Sub înțeleapta consiliere a Vioricăi Dăncilă mai ales, repede-repede BNR ne va scăpa de leu ca să dăm de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *