Politica

Irina Munteanu, candidat PNL la Camera Deputaţilor: "Fac acele lucruri care îmi dau satisfacţie profesională, care îmi aduc rezultate, din care construiesc frumos şi care mă ajută în egală măsură să mă dezvolt"

Irina Munteanu este cea mai mare surpriză de pe listele candidaţilor PNL pentru parlamentare. Prea puţină lume auzise de tânăra propusă de primarul din Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, însă Ziar de Cluj a încercat să afle mai multe despre candidata, omul politic şi femeia Irina Munteanu.

Deşi mai are în faţă 5 politicieni cu experienţă, Irina Munteanu ar putea ajunge, cu multă muncă şi puţin noroc, în Parlament. La doar 35 de ani, PNL-ista are o vastă experienţă ca formator şi de 8 ani coordonează Centrul de Recuperare pentru Copii şi Tineri cu Dizabilităţi „Carine” din Câmpia Turzii.

Când ai început să cochetezi cu politica?

În primul rând politica nu este despre cochetărie, ci despre asumarea unor valori, acţiuni şi consecinţe. Primul contact avut cu PNL a fost în calitate de consultant în comunicare socială. Am intrat în echipă pentru că eram ghidaţi de aceleaşi idei şi intenţii. După câştigarea alegerilor locale cu un procent de 47 % din voturi, alături de Dorin Lojigan în calitate de Primar, am înţeles că există resursele necesare şi că pot să îmi aduc aportul pentru dezvoltarea comunităţii.

Prima funcţie deţinută în partid care a fost?

Preşedinte al Organzatiei Femeilor Liberale din Câmpia Turzii.

Ai ales PNL pentru echipă sau pentru idealuri?

Primul lucru pe care l-am înţeles despre liberalism a fost că „fiecare om trebuie să aibă şanse egale de a se dezvoltă şi afirma în societate pe măsura meritelor şi abilităţilor sale”. Această convingere m-a ghidat şi în profesia mea de asistent social. Am ales PNL pentru echipă, pentru tradiţie şi pentru idealuri. Am ales PNL pentru pentru că gândim şi simţim la fel, pentru că este vorba în primul rând despre oameni, despre echipa, despre valori şi despre reuşite.

Simţi că e momentul potrivit pentru tine să intri în „Liga Mare”?

Cred cu tărie că limitele ni le impunem singuri. Este în egală măsură o oportunitate de dezvoltare personală şi prilejul de a-mi plasa întreaga structură de personalitate, experienţă şi pregătire profesională în slujba comunităţii din care provin. În rest, orice se învaţă.

Cum a venit propunerea de a candida?

Propunerea a venit din încrederea colegilor mei în capacităţile şi abilităţile mele, fiind considerat omul potrivit la locul potrivit.

Când ai semnat adeziunea te-ai gândit că va veni momentul unei candidaturi la Camera Deputaţilor sau te vedeai doar în Consiliul Local?

Am semnat adeziunea pentru a intra într-o echipă performantă în care lucrurile se abordează cu responsabilitate şi maturitate, o echipa care ştie, vrea şi poate.

Cum ţi-ai gândit campania?

Campania electorală nu se referă la acţiuni pe parcursul a patru săptămâni, ci la eforturi din trecut care se reflectă în rezultatele prezentului.

Unde te vezi, din punct de vedere politic, peste 10 ani?

Îmi doresc o Românie mai performantă, mai sigură şi mai umană pentru fiul meu, pentru părinţii mei şi pentru toată comunitatea din care fac parte. Am certitudinea că o guvernare liberală alături de Dacian Cioloş în calitate de prim-ministru şi Platforma #România100, alături de programul de Guvernare al PNL şi Alina Gorghiu, vor asigura această evoluţie. Peste 10 ani mă văd acolo unde este nevoie de competenţă şi experienţa mea pentru a atinge acest obiectiv.

Cum ai descrie-o pe femeia Irina Munteanu?

Sunt soţie şi mamă. Sunt o femeie proactivă şi atentă la detalii. Sunt empatică, tolerantă şi mă bucură mult bucuria celor din jur, mai ales dacă mi-am adus contribuţia.

Vorbeşte-mi puţin despre tine. Ce studii ai?

Am absolvit Liceul Teoretic ”Pavel Dan” din Câmpia Turzii, secţia uman. Am continuat cu Facultatea de Asistenţă Socială în cadrul Universităţii ”Babeş Balyai” din Cluj Napoca. Am urmat un curs postuniversitar de ”Formare de directori de servicii sociale”, în cadrul aceleiaşi facultăţi. Am fost cooptată într-o firma de training, alături de nişte oameni minunaţi care m-au mentorat şi m-au format profesional în această direcţie. Recent am absolvit un curs de consilier în dezvoltare personală, de asemenea, o experienţă inedită şi care se îmbină frumos cu formarea mea anterioară.

Ce gen de ţinute te caracterizează? Îţi cumperi haine online?

Depinde de contex, în general simplu şi clasic. Încerc să integrez tehnologia în orice domeniu al vieţii, dacă mă ajută să fiu mai eficientă. Deci da, fac şi cumpărături online.

Cum reuşeşti să te relaxezi după o zi sau o săptămâna plină?

Mă relaxez acasă, în familie, mă relaxez evadând din oraş două zile, mă relaxez dormind mai mult îmbrăţişată cu piticul meu, mă relaxez cu prietenii.

Cum decurge o zi obişnuită din viaţă ta?

Mă trezesc la ora 6.10, îl pregătesc pe fiul meu şi îl duc la grădiniţă, apoi merg la birou. După serviciu sau alte evenimente ocazionale îmi petrec timpul acasă sau particip la diferite activităţi cu fiul meu.

Ai o viaţă plină. Cum reuşeşti să împaci toate planurile?

Ţin cursuri de management al timpului, deci prioritizez, planific, organizez, aplic tehnici de eficientizare a timpului. Am to-do-list-uri zilnice, săptămânale, chiar lunare în perioadele mai aglomerate. Fac acele lucruri care îmi dau satisfacţie profesională, care îmi aduc rezultate, din care construiesc frumos şi care mă ajută în egală măsură să mă dezvolt.

Cum ţi-ai întâlnit soţul?

Dragoste din liceu. Ne cunoaştem de când eram în clasa a X a şi am parcurs împreună foarte multe etape, cu bune şi cu mai puţin bune.

Lucrezi cu familii, cu copii cu probleme. Care a fost primul gând, când ai aflat că eşti însărcinată?

Da, sunt coordonator la un centru de recuperare pentru copii şi tineri cu dizabilităţi. Am ales să îmi fac munca în continuare pentru acele familii şi pentru acei copii cu dizabilităţi. Asta am făcut până în luna a 7 de sarcină. Acesta a fost gândul corect din acest punct de vedere.

Cât ai fost despărţită cel mai mult de fiul tău?

Câteva zile, perioadă în care are parte de cea mai bună îngrijire alături de tatăl lui şi cei patru bunici.

Cum vei proceda, dacă trebuie să te muţi, măcar 4 zile pe săptămâna, la Bucureşti?

Încă de când avea 10 luni fiul meu m-a însoţit la cursuri în diverse locaţii din ţară şi sunt convinsă că de anul viitor va fi şi cursantul meu, cu o foaie şi creioane colorate în faţă.
Cunoaşteţi povestea europarlamentarul Licia Ronzulli? Eu am cunoscut această poveste exact la momentul potrivit. Suntem în 2016 şi lumea modernă ne oferă variante pentru a ne eficientiza viaţa. Sunt convinsă că voi face echipă la fel de bună cu familia mea şi în continuare.

Eşti credincioasă?

Cred în învăţămintele transmise într-o formă sau alta prin intermediul celor 10 porunci.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care doreşti să îl înveţi pe fiul tău, să i le insufli?

Nu există nu pot sau nu se poate, trebuie doar să aibă suficientă răbdare şi determinare pentru a identifica soluţia sau drumul de urmat. Îl învăţ să viseze şi să îşi urmeze visul indiferent de direcţia în care se îndreaptă, să facă acele lucruri care îl fac fericit, care îl mulţumesc şi să le facă bine. Să se simtă liber în alegerile pe care le face. Să nu îşi pună singur limite, să fie propriul lui erou…

Care a fost cea mai frumoasă vacanţă a ta?

Fiecare loc nou mă bucură pentru că îmi da prilejul să-l descopăr şi să-l interiorizez. Mă adaptez repede şi aleg să mă bucur de orice loc frumos, mai ales dacă sunt însoţită de oameni frumoşi. Vacanţele mele sunt în primul rând despre oameni… cu care trec prin locuri…

Ai avut vreun moment în viaţă în care ai crezut că nu vei putea răzbate?

Nu. Îmi cunosc capacităţile şi motivaţia. Pe de altă parte, mi-am format un anumit tipar de gândire şi de analiză a situaţiilor dificile pe care le abordez în termini de: ”este doar o etapă… răbdare…”
Pe de altă parte, există lângă mine acei oameni speciali care ştiu exact ce să îmi spună şi la ce moment să o spună, astfel încât suportul să fie real, autentic şi consistent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *