In vizor

Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!

Președintele Klaus Iohannis s-a angajat să gireze un ”acord politic” între coaliția de guvernare și sindicatele din educație, au anunțat liderii sindicaliștilor după întâlnirea de la Cotroceni cu șeful statului, fără să explice însă ce va conține acest acord. Liderii sindicatelor au dat ulterior declarații optimiste, pentru prima oară de la începutul grevei, în contrast puternic cu respingerea fermă a soluțiilor propuse de premierul Ciucă. De remarcat că declarațiile optimiste ale celor trei lideri de sindicat au fost contestate puternic de profesorii aflați la miting în fața Palatului Cotroceni, care au cerut continuarea grevei.

La ieșirea de la negocierile cu președintele Klaus Iohannis, liderii sindicali au prezentat oferta în fața mulțimii de profesori protestatari de la Palatul Cotroceni:

”Președintele a promis că își va pune semnătura, că îl va gira un acord și că va urmari ca în noua grilă de salarizare să respecte măririle pe care le-am cerut. Au spus clar că nu vor da ordonanță pentru măririle pe care le-am cerut. Singura oferta în picioare este cea pe care o șiti, 4000 de lei prime”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Mulțimea a huiduit și refuză să plece. S-a strigat: ”Nu cedăm!”

Liderii de sindicate au avut un comportament neașteptat după întâlnirea cu președintele Iohannis. Aceștia nu au mai respins oferta președintelui, deși aceasta este aceeași cu ceea ce a propus Guvernul. Singurul lucru propus în plus de către Klaus Iohannis este încheierea unui acord politic, fără valoare juridică, pentru ca noua lege a salarizării să cuprindă revendicările pentru creșterea salariilor profesorilor.

Întrebați despre schimbarea de ton prin mesajul optimist transmis, deși președintele nu le-a oferit nimic în plus, în afară de ”disponibilitatea de a garanta încheierea unui acord politic”, liderii sindicali au spus că ”nu este vorba de a face un pas înapoi”și că decizia privind continuarea sau suspendarea grevei o vor lua membrii de sindicat.

Marius Nistor a susținut, într-o intervenție la Antena 3, că o ordonanță de urgență nu ar oferi nicio garanție că va fi și aplicată, pentru că au mai existat astfel de cazuri. Nistor a susținut însă că dacă un acord politic nu este respectat înseamnă ”sinucidere politică” pentru semnatari.

”I-am prezentat domnului preşedinte care sunt problemele noastre, cele două revendicări principale şi anume acordarea unei majorări salariale în perioada imediat următoare şi evident cea mai importantă: garantarea aplicării acelui principiu în grila salarizării, ca profesorul debutant să aibă salariul mediu brut pe economie. Domnia sa ne-a spus că emiterea unui act normativ – ordonanţă – nu se poate, dar că se angajeaza ca în cazul în care se va accepta un acord îl va gira şi domnia sa”, a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, potrivit Agerpres.

”Președintele ne-a transmis să transmitem un mesaj pozitiv și mesajul meu nu poate să fie negativ. Mai departe este treaba președintelui și a președinților partidelor coaliției să respecte promisiunile și ca membrii de sindicat care au semnat pentru grevă să fie de acord”, a declarat Marius Nistor, adăugând: ”Eu pot să am încredere în ceea ce a promis președintele țării, dar mai departe și colegii mei trebuie să aibă același sentimente, a afirmat liderul de sindicat. El a spus că are mai multă încredere în discuțiile de la Palatul Cotroceni pentru că președintele țării poate oferi garanția de care este nevoie.”

Păi de peste două decenii de când sunt ăștia lideri de sindicat, doar lorr le-au crescut averile constant. În rest, nicio promisiune politică nu a fosr respectată. Cel mai grav este că nici măcar legea care prevede 6% din PIB alocat Educației nu se respectă, atunci ce pretenții să ai că se va respecta vreo hârtie fără valoare juridică?

Ca să vedeți cât de ”serioasă” este povestea cu Cotroceniul, Anton Hadăr a declarat la Antena 3 că ideea acordului girat de Iohannis i-ar fi aparținut, după care a revenit și a spus că ”nu mai țin bine minte cine a propus”. Poate au primit fiecare dintre ăștia câte o hârtiuță semnată Helwig cu ce averi au și cât de dubios sunt obținute…

Potrivit Antena 3, sute de profesori au rămas în continuare la Palatul Cotroceni și le cer socoteală liderilor sindicali, care au dat declarații optimiste după întâlnirea cu președintele Iohannis.

De altfel, în susținerea a ceea ce bănuim noi, vin surse mass media centrală care susțin că Iohannis ar fi insistat, în discuțiile cu liderii de sindicat, pe oferta repetată a guvernului și le-ar fi cerut să laude România Educată, să-i ”calmeze” pe sindicaliști și să pună “o muzică veselă în fundal” când comunică. Ceea ce liderii sindicali au și făcut.

 

CONTEXT: Peste 20.000 de cadre didactice au ieșit în stradă, marți, mulți dintre ei venind cu autocarele din alte județe. După ce au protestat în fața Guvernului, profesorii au plecat în marș până la Palatul Cotroceni: „Nu cedăm, ghinion!”. Liderii sindicali au avut, tot astăzi, noi discuții cu premierul Nicolae Ciucă, la capătul cărora au anunțat că vor continua greva, pentru că Executivul refuză să le majoreze salariile. După ce manifestanții au ajuns la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis i-a primit la discuții pe liderii sindicali, la solicitarea acestora. La finalul discuțiilor, sindicatele au anunțat că Iohannis s-a oferit să gireze un acord cu guvernul privind revendicările lor: „Miercuri, greva continuă, iar oamenii vor decide ce vor face în continuare”.