Sex

Intimitate si vinovatie in viata sexuala

Multi dintre oameni cred ca cuvantul sexualitate se refera doar la actul sexual propriu-zis. Dar el implica si atitudinea generala fata de sex, sentimentele referitoare la transformarile fizice, fanteziile erotice si sentimentale, masturbatia, jocuri sexuale, homo- si bi- sexualitate, dragoste la prima vedere, imbratisarile, sarutarile, mangaierile ce premerg actul in sine etc.

Sentimentul de intimitate. Majoritatea tinerilor se simt rusinati sau chiar jenati cand e vorba de unele aspecte ale sexualitatii lor. De exemplu, devin ruinosi in timpul pubertatii, nemai acceptand ca membrii familiei sa-i mai vada in pielea goala cand se imbaiaza sau se imbraca. Unii se jeneaza sa puna intrebari sau sa discute despre transformarile care au loc natural in corpul lor (ca de plida, aparitia parului pubian sau polutiile nocturne). Ei vor ca familia si prietenii sa nu stie sau sa discute cu el despre aceste aspecte intime ale vietii lor.

Aceste sentimente de jena sau retinere au in centru si activitati sexuale. Unii adolescenti se rusineaza cand se indragostesc la prima vedere, cand au vise erotice sau preferinte homosexuale. Pentru majoritatea dintre ei, masturbatia este un lucru foarte personal, tabu. Sunt pudici si timizi cand e vorba de un sarut, mangaieri si alte forme de apropiere fizica fata de persoana iubita. Se jeneaza chiar sa le discute cu cineva apropiat, dar sa le mai si faca. De fapt, sunt ingrijorati in mod exagerat de propria lor sexualitate si trairile prin care se exprima ea.

Dar sentimentul personal, strict intim, rusinea sau jena in privinta sexualitatii este un lucru absolut natural. Asta nu inseamna ca esti obsedat sau prea preocupat de sex sau ca ceva nu este in regula cu tine. Inseamna doar ca esti normal!

Sentimentul de vinovatie. La jena si rusine, la unii tineri se mai adauga si sentimentul de vinovatie sau de “murdarie”, in orice caz ceva rau si detestabil, in legatura cu unele aspecte ale sexualitatii lor.
Cand tinerii recunosc ca au asemenea sentimente de vinovatie, le sugeram sa se intrebe daca lucrul de care se simt vinovati le poate dauna lor sau altora. Daca nu, atunci ii sfatuim sa incerce sa scape de aceste sentimente. Iar daca este ceva daunator lor sau altuia, este bine sa inceteze, oricare ar fi lucrul care le provoaca si sa decida sa nu-l mai repete.

Gradul de vinovatie poate fi diferit. Chiar daca o persoana a facut ceva daunator, nu este adeseea un lucru foarte grav. De exemplu, sa te simti vinovat pentru un simplu flirt cu prietena celui mai bun amic al tau. Poate fi , totusi grav, cand, de exemplu, un baiat de 15 ani insista ca prietena lui sa mearga mai departe decat ar fi vrut ea, fapt ce afecteaza serios relatia lor.

In alte cazuri, consecintele pot fi serioase: nu ti-ai avertizat partenera ca ai o boala transmisibila sexual (BTS), nu ai folosit prezervativul si ea a ramas gravida, te intalnesti cu mai multe fete in acelasi timp si partenera ta afla etc. Cu cat raul facut este mai mare, cu atat persoana respectiva poate mai greu sa suporte vinovatia. Aceasta nu va dispare repede, chiar daca iti schimbi conduita sau indrepti lucrurile.

Este important ca tinerii sa stie ca sunt si ei oameni si ca pot gresi. Daca ati facut ceea ce trebuia sa faceti pentru a indrepta lucrurile si a va schimba modul de viata, este bine sa va iertati si sa va continuati cu optimism si incredere viata.

Tinerii care sunt timzi sau se simt rusinati de sexualitatea lor, chiar daca nu au facut nimic rau, pot gasi intelegere, informatii si recomandari de la parintii lor, de la educatori sau specialisti in psihologia adolescentului. Ei trebuie sa inteleaga ca timpurile in care gandurile, trairile si sentimentele lor sexuale erau considerate de societate si religie un lucru rau, diavolesc, au trecut. Societatea de azi a devenit in aceasta problema delicata mai libera, mai toleranta si mai intelegatoare. Cu o conditie: sa nu iti faci tie rau sau celor din jurul tau.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *