Este o cura ce ar trebui practicata inainte si dupa unele abuzuri alimentare. Este bine cunoscut faptul ca, in ceea ce priveste mesele traditionale prilejuite de sarbatorile familiale sau cele numite “de afaceri”, bunele sfaturi privind alimentatia sunt de cele mai multe ori date uitarii. Insa nu e deloc scuzabil sa uiti ca o masa ce iese din normele alimentare obisnuite va provoca tulburari digestive care, totusi, pot fi evitate prin luarea unor masuri de precautie.
In principiu, data mesei este cunoscuta dinainte, asa incat poate fi pusa in practica urmatoarea strategie alimentara:
– Daca masa e de pranz, in seara din ajun adopta o alimentatie lichida – o supa de legume verzi si un compot de mere sau pere, fara zahar. Inainte de culcare, bea o infuzie pe baza de radacina de gentiana si cretusca, fara zahar.
A doua zi dimineata, pe stomacul gol, bea sucul proaspat extras dintr-o lamaie, cu o jumatate de pahar de apa minerala, fara zahar. Micul dejun va consta doar din fructe proaspete, de preferinta zemoase: evita bananele, fructele uscate si cele oleaginoase. Dimineata, daca te incearca o usoara senzatie de foame, bea un pahar mare cu suc de mere sau pere.
– Daca masa e seara, dimineata, pe stomacul gol, bea sucul proaspat extras dintr-o lamaie, cu o jumatate de pahar cu apa minerala, fara zahar. Micul dejun va consta doar din fructe proaspete, de preferinta zemoase: evita si in acest caz bananele, fructele uscate si cele oleaginoase. Dimineata bea un pahar mare cu suc de mere sau pere. Pentru masa de pranz alege una sau doua cruditati de legume sau salate verzi, asezonate cu o lingura de ulei nerafinat de masline sau de floarea-soarelui. Incheie masa cu o leguma fiarta in aburi, la temperatura scazuta, asezonata doar cu gomasio (condiment compus dintr-un amestec de seminte de susan si sare marina nerafinata – un adevarat deliciu, cu gust de alune). Dupa amiaza, daca te incearca o usoara senzatie de foame, bea fie un pahar mare de apa minerala, fie un suc de mere sau pere.
In timpul mesei propriu-zise, este important sa mesteci bine alimentele, pentru a le insaliva. In plus, o masticatie corecta permite un consum mai redus de elemente nutritive. Evita sa amesteci bauturile alcoolice, care sunt cele mai devastatoare in cazul unei mese copioase. Si profita cu bucurie de acest moment de convivialitate.
Este evident ca organismul tolereaza greu abuzurile la care il supunem, iar el se apara, in felul sau, de aceasta agresiune pe care i-o impunem. In plus, pentru a respecta buna functionare, este bine ca in ziua de dupa excesul nostru alimentar sa practicam cura de restrictie alimentara.
Daca festinul a avut loc la amiaza, daca poti, bea (cu inghitituri mici) o infuzie de cimbrisor, fara zahar; daca nu, ai grija sa bei, toata dupa-masa, cateva pahare de apa minerala, pentru a favoriza eliminarea. Masa de seara va fi in intregime hidrica: suc de legume, morcovi – papadie sau morcovi – varza (se bea incet).
Daca masa copioasa a avut loc seara, bea o infuzie de cimbrisor, levantica, portocal, fara zahar, inainte de culcare.
Si intr-un caz, si in celalalt, in ziua urmatoare poti adopta urmatorul meniu:
Pe stomacul gol: Un suc extras dintr-o lamaie, cu o jumatate de pahar de apa minerala.
Micul dejun: Un mar sau un ciorchine de strugure, un grepfrut ori o para.
Gustarea de dimineata: Un suc de fructe – de mere sau de pere.
La pranz: Un pahar cu suc de legume: morcovi, sfecla, varza, papadie, ridiche neagra – o farfurie mare de supa de legume verzi, usor amilacee (praz – morcovi – napi – telina – ceapa – usturoi) sau un piure de legume verzi, usor amilacee, fara adaos de grasimi.
Gustarea de dupa-masa: Un pahar mare de suc cu fructe – mere sau pere.
Masa de seara: 1-2 boluri de fiertura de legume.
Inainte de culcare: O infuzie de levantica – portocal – tei, fara zahar.
A doua zi revii la alimentatia normala, evitand totusi consumul de produse animale, pentru a permite organismului sa elimine complet toxinele in exces.