In vizor

Interviu cu Ioana Dunca, cea care l-a surprins pe consilierul UDMR, „I love you, baby! Ești o proastă!”, parcându-și mașina pe pista de biciclete de pe Eroilor

Consilierul UDMR din Primăria Florești, Szekely Istvan, dezvoltator imobiliar și proprietarul unui automobil de lux marca Mercedes, a fost surprins de către o clujeancă, Ioana Dunca, joi, 14 iulie, ocupând cu bolidul său pista de bicicliști de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca. Femeia l-a întrebat pur și simplu: „De ce ați parcat pe pista de bicicliști?”, iar Szekely Istvan, vicepreședintele UDMR Florești i-a răspuns prin jigniri și printr-o agresivitate verbală demnă de un adevărat ghiolban de Florești.

Revoltată de atitudinea lui Szekely, Ioana Dunca l-a fotografiat și a postat imaginea pe pagina de Facebook „Ai parcat ca un bou”, stârnind indignarea clujenilor care au viralizat rapid postarea sa, ce are acum peste 3 200 de distribuiri. 

Ziar de Cluj a solicitat UDMR Cluj demisia acestui nesimțit, mai ales că individul nu este la prima abatere de acest gen (a mai parcat și pe un loc destinat persoanelor cu dizabilități). Csoma Botond, președintele UDMR Cluj, a declarat pentru Ziar de Cluj că este inadmisibil comportamentul lui Szekely Istvan:

„Este inadmisibil comportamentul domnului Szekely Istvan. Și modul în care s-a adresat femeii și faptul că a parcat pe pista de biciclete. Înțeleg că nu este la prima abatere de acest fel, am văzut cum a parcat și pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilități. Este inadmisibil, nu am știut de un astfel de comportament. Săptămâna viitoare vom avea o analiză în Organizație a acestui comportament inadmisibil și îl vom invita pe domnul Szekely la o discuție. Vom analiza care sunt măsurile pe care le vom lua.”

La solicitarea Ziar de Cluj, Anna Horvath, președinta Organizației Municipale Cluj-Napoca a UDMR și viceprimar al municipiului, a avut o reacție la fel de dură ca și cea a președintelui UDMR Cluj, Csoma Botond, anunțând retragerea sprijinului politic și cererea de excludere din UDMR a ghiolbanului de Florești care a insultat o femeie care-i atrăgea atenția că și-a parcat mașina pe pista de biciclete de pe Eroilor:

„Domnul președinte Csoma Botond va propune forului de conducere județean al UDMR retragerea sprijinului politic și excluderea din UDMR a domnului Szekely Istvan, iar eu, ca președinte al Organizației Municipale a UDMR și președintă a Organizației de Femei, voi sprijini întru totul acest demers. Este inadmisibil comportamentul acestui ales local. Noi, ca aleși locali, suntem primii chemați să dăm exemplu de bună purtare și de respectare a legilor. Nu ne putem permite să tolerăm asemenea atitudini, mai ales cănd se și recidivează. Nu ne permitem să nu taxăm dur asemenea atitudine.”

Ioana Dunca, cea care l-a surprins pe Szekely Istvan exercitându-și din plin nesimțirea, a acceptat să dea un interviu pentru Ziar de Cluj, pentru a elucida întregul context al acestei nefericite întâmplări:

Ziar de Cluj: V-ați mai confruntat vreodată cu asemenea situații?

Ioana Dunca: Da, în sensul că am mai atenționat alți șoferi care parcaseră pe pistă, dar niciodată nu am avut parte de o asemenea reacție; de fiecare dată mi se spunea că  „ne pare rău”, că „în câteva minute vom elibera pista”, și era ceva de înțeles. Dar, domnul Szekely, de la prima replică, la întrebarea mea: „De ce ați parcat pe pista de bicicliști?”, a început: „Ce-ți trebuie?! Am ceva treabă! Haide, du-te!”

Ziar de Cluj: Și, cum ați reacționat în momentul acela?

Ioana Dunca: I-am spus: „Vă rog, nu vorbiți așa cu mine, v-am întrebat de ce ați parcat aici”, și atunci a început: „Ești o proastă!” Cred că de minimum 15 ori mi-a zis: „Ești o proastă! Ești o proastă!” La fiecare propoziție pe care o zicea: „Hai, dispari! Ești o proastă!”

Ziar de Cluj: Și a devenit și agresiv fizic, sau numai verbal?

Ioana Dunca: Doar verbal. Nu a fost vulgar, astea au fost singurele replici, repetate până la refuz. 

Ziar de Cluj: După ce v-a dat aceste replici, a plecat și a lăsat mașina în același loc?

Ioana Dunca: Pe urmă, eu m-am îndepărtat, după aceea m-am decis să mă întorc, să îi fac o poză, și s-a pus în fața mașinii să nu i se vadă numărul și îmi zicea: „I love you, baby! Ești o proastă!” Îmi pare rău că nu l-am filmat, m-a contactat domnul Botond  [președintele UDMR Cluj, Csoma Botond – n.r.] să îi confirm că nu există nicio filmare. Când i-am confirmat, mi-a zis că el așa a înțeles, că există o înregistrare video…

Ziar de Cluj: Se temea să nu apară înregistrarea în presă?

Ioana Dunca: Probabil. Și, eu i-am spus: „Probabil că domnul Szekely a crezut că l-am și filmat.” Și după ce i-am spus că nu, doar l-am pozat, a zis că domnul Szekely neagă tot, că nu ar fi făcut aceste afirmații, că ar fi vorbit politicos, nicidecum să îmi zică că sunt o proastă. Că, da, într-adevăr a parcat, dar că aștepta să se elibereze un loc și să parcheze corect mașina, atâta tot!

Ziar de Cluj: Domnul Botond îi dădea dreptate lui Szekely, îl credea pe el?

Ioana Dunca: Nu, nu a luat partea nimănui. Domnul Botond a fost foarte corect în tot ce a afirmat, a zis și el că nu apreciază deloc persoanele care parchează ilegal sau care ar avea asemenea atitudine.

Ziar de Cluj: Ați mai sesizat și alte aspecte în oraș, legate de lipsa de civilizație?

Ioana Dunca: Cred că e prima dată când postez ceva legat de așa ceva și, dacă ar fi fost doar o persoană care parca și spunea: „Scuze, o să plec într-un minut!”, nu aș fi postat. Dar, atitudinea lui m-a determinat să îi fac poza. 

Ziar de Cluj: Ce credeți că ar trebui să se schimbe în mentalitatea clujenilor, pentru a avea un oraș cu adevărat civilizat, pentru a nu se mai ajunge la asemenea situații?

Ioana Dunca: E foarte greu, dacă nu există o educație civică din copilărie. Mentalitatea oamenilor mi se pare foarte greu de schimbat. E greu să zici: să începem să ne respectăm unul pe celălalt, să ne gândim la cum acțiunile noastre i-ar putea afecta pe ceilalți, dacă acest lucru nu ne e în fire, nu ne e în obicei.

Ziar de Cluj: Deci, cei 7 ani de-acasă credeți că nu i-ar avea domnul Szekely?

Ioana Dunca: Categoric! Prin postarea mea, cred că am căutat să expun acest tip de comportament, care e de blamat. Nu m-am așteptat ca postarea să aibă o asemenea anvergură, să fie atât de mediatizată. Cum zicea și domnul Botond, indiferent de ce statut social ai, cu toții trebuie să respectăm anumite reguli și, poate, fiecare exemplu pus pe această pagină  [Facebook, Ai parcat ca un bou – n.r.], trezește ceva în mentalitățile clujenilor.

Ziar de Cluj: Ați vrut să dați un exemplu de: „Așa nu!”?

Ioana Dunca: Nu, eu nici nu mă așteptam să aibă atâtea share-uri, să fie atât de comentată postarea… sunt sute de poze puse acolo și niciuna nu a fost atât de mediatizată. 

Ziar de Cluj: De ce credeți că postarea dumneavoastră a devenit atât de virală?

Ioana Dunca: Lumea a fost scandalizată de replicile pe care domnul Szekely le-a făcut și probabil că un factor a fost și mașina dânsului; probabil, dacă era o Dacie, nu era lumea atât de revoltată. 

Ziar de Cluj: Deci nu a deranjat actul în sine, parcarea pe pista de biciclete…

Ioana Dunca: Nu… actul în sine e cea mai blamabilă faptă, dar toate corelate au dus la creșterea exponențială a faptei. 

Foto: Facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *