Analiza

Interviu cu Andrei Cionca, CEO Impetum Group, despre economia în pandemie: „Se vede o creștere a cifrei de afaceri cu un procent de până în 5%”

Andrei Cionca, antreprenorul clujean și CEO Impetum Grup a acceptat să vorbească într-un interviu despre cum s-a comportant mediul de afaceri în primul an de pandemie, ce ne așteaptă din punct de vedere economic, cum stăm cu firmele listate Bursa de Valori București și care sunt afacerile cu cel mai mare pontențial pentru următorii ani. 

Rep. Cum va afecta anul al doilea de pandemie economie românească și în ce sens? 
Andrei Cionca:
Acum închidem primul an de pandemie și facem un studiu la nivel național, care se numește Confidex, și care este un studiu de percepție. Suntem în finalizarea strângerii de date pentru ultimul trimestru al anului de pandemie, de fapt este trimestrul unu al anului 2021. Pentru anul acesta, evoluția, și CONFIDEX-ul spune foarte clar, evoluția a fost una cu concordare la început, dacă vă aduceți amite indicele Condifex pentru trimestrul doi al anului 2020 a fost la nivel de 41, pe o scară de la 0 la 100, ceea ce însemna că eram în zona de pesimism rezevat, nici nu am închis tot, deși era perioada aceea de lock-down, pentur că situația companiilor era foarte bună, ci mai departe era o așteptare încordată, ca să îi spunem așa. În trimestrul trei al anului trecut, adică în trimestrul doi al anului de pandemie, valoarea indicelul Confidex a fost tot de 41. Aici am ieșit din lock-down și am trecut prin acel sezon de vară în care condițiile au fost mai relaxate și în care noi am interpretat acel indice de 41 ca o așteptare, adică managerii și-au dat seama că această criză va fi mai lungă decât am crezut la început și atunci valoarea am interpretat-o în acest sens: că managerii au devenit puțin mai pesimiști, pentru că și-au dast seama că situația va dura mai mult, dar în același timp, măsurile alea de relaxare care au fost în trimestrul trei, cumva ne-au dat o speranță asupra faptului că de-aia nu s-au înrăutățit cifrele. În trimestrul al patrulea al anului trecut am avut o cifră în creștere. Și INS-ul a raportat-o, fiind un trimestru neașteptat de bun, iar indicele Confidex a crescut la o valoare de 45, marcând începutul al revenirii, o revenire accelerată. Semnalele au fost foarte bune, consumul a fost ridicat, a existat așa un ton general de optimism. 
Diferențierea s-a făcut în trimestrul al patrulea între companiile mare, la care indicele Confidex a fost spre 47, și companiile foarte mici, cu cifră de afaceri sub 100.000 euro, la care valoarea indicelui a fost de 43. Deci, concluzia a fost că firmele mari își revin repede și sunt mult mai optimiste, în timp ce companiile mai mici o duc puțin mai greu și acolo pot apărea problemele în economie. 
Eu sunt foarte curios, n-am încă toate datele că vi le-aș fi dat în avans, dar mai strângem încâ două zile, cum închidem acest an de pandemie. Speranța mea este că trimestrul I va marca o creștere a indicelui Confidex. Implicit a unei pecepții pozitive a managerilor și modul în care curge economia. De ce asta? Pentru că avem o campanie de vaccinare destul de reușită, de succes, din punctul meu de vedere. Cifrele care se raportează, numărul acesta de aproximativ 100.000 români vaccinați în fiecare zi ne dă speranță că vom ieși cât de repede din această perioadă. Există o corelație directă, foarte clară, între viteza de vaccinare și viteza de revenire a economiei. 
Cu cât ne vaccinăm mai mult și atingem imunitatea de turmă, cu atât economia va fi mai puternică. 
Noi am făcut și o previziune despre cum ar merge economia anul acesta, întrebându-i pe managerii români. Anul trecut a scăzut cifra de afaceri cu aproximativ 10 procente. Toată lumea a spus că vede o creștere a cifrei de afaceri în anul acesta cu un procent de până în 5% față de anul trecut. Revenirea completă o vedem în primul trimestru al anului 2022. Evident, o campanie de vaccinare mult mai de succes va grăbi revenirea economiei. 

Rep. De ce nu sunt semne consistente ale crizei economice? De ce nu le vedem? Le acoperă cineva? 

Andrei Cionca: Nu le acoperă. Aici, nu îmi stă în fire să dau verdicte, mai degrabă noi suntem pe partea de analiză și de înțelegere profundă a lucrurilor, dar măsurile care au fost luate aici, de către bănci pe de-o parte, de către stat pe altă parte, cu amânările de plăți, ele formează o senzație de lipsă de criză, pentru că nu există o presiune clară asupra companiilor. Și Confidex-ul ne spune, noi măsurăm inclusiv treaba asta, cât de azătoare este problema lipsei de cash în companii. Nu e o problemă arzătoare. Adică mai puțin de 15 % dintre manageri spun că au problema asta în companiile lor, ceea ce arată că de asta nu simțim cu toții criza economică. Datoriile acestea care s-au acumulat, părerea mea e că nu se vor arunca imediat să fie plătite, adică ANAF-ul nu va veni într-o zi să spună „până astăzi ai fost în garanție, de mâine dimineață plătește-mi toată suma”, vor mai fi proceduri de reeșalonare și rescadențare și de asta cred că aterizarea va fi una foarte lină.

 
Rep.Considerați că BVB-ul își mai are rostul, de vreme ce sunt puține listări? 

Andrei Cionca: Chiar anul acesta să știți că nu sunt puține, ci extrem de multe. Noi suntem foarte aproape să facem un vehicul investițional pentru că sunt tot mai multe companii care ajung la Bursa de Valori București, iar eu cred că anul acesta putem spune despre faptul că Bursa de Valori București în sfârșit își atinge menirea. Adică este o piață între cantitățile mari de bani, pe care le știți și pe care băncile le raportează că sunt în depozite bancare pe de-o parte, și nevoia de capital pentru companiile românești. Poate anul acesta, eu personal sunt foarte optimist, Bursa de Valori București își va atinge menirea. 

Care este sectorul economic cu cel mai mare potențial în următorii ani? 

Andrei Cionca: Acum, din punctul meu de vedere, eu uitându-mă la modul în care am împărțit și în Confidex, văd două potențiale mari de creștere. Odată vorbim de sectorul agricol, unde în continuare noi nu reușim să atingem potențialul din cauza problemelor de finanțare și din cauza lipsei de sisteme de irigații. Am niște studii pentru că am investit la finalul anului trecut într-o companie producătoare de pompe și pot să vă spun niște cifre: în România sunt mai mult de 9 milioane de hectare de teren arabil care poate fi irigat, iar din acest total mai puțin de 10% este în preent irigat. Investiția într-un aparat de irigat, într-o pompă și mă rog tot ceea ce deervește, astfel încât agricultorii să își poată iriga terenul, pentru un an de secetă este absolut necesară. Dacă irigi într-un an de secetă, în doi ani de zile îți poți scoate toată investiția, ceea ce din punctul meu de vedere e un pas mare spre creșterea productivității în agricultură. 

De cealaltă parte, potențial economic găsim în toată paleta de servicii. Mă refer aici în special la sectorul IT, care înseamnă o resursă imensă și încă neeploatată pentru devoltarea economiei. Tot ce ține de partea de digitalizare și de punere în valoare a talentelor românești, companii puternice de tehnologie în România care se formează acum, produse informatice foarte bune care se vor impune și pe piața mare. Două sectoare mari văd eu: agricultura și serviciile. 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *