In vizor

Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost doborâtă cu excavatorul în urmă cu două zile, din motive pe care Primăria Cluj-Napoca nu le-a anunţat.

Urmare a reacției publice, ce s-a gândit Emil Boc să declare? Că:

”În primul rând, aș dori să îi asigur pe toți clujenii cu privire la faptul că statuia lui Iuliu Maniu reprezintă un monument valoros al orașului nostru și statuia va fi păstrată pe același amplasament. Având în vedere proiectul european aferent străzilor din zona centrală (Kogălniceanu, Baba Novac etc), statuia a fost luată de pe soclu și așezată lângă zidul bastionului învelită intr-o protecție de pânza, pentru că prin proiect se reface cota solului și soclul statuii, după care se repune pe poziție. La fel s-a procedat cu statuile lui Eminescu și Blaga în cadrul proiectului din fața Teatrului Național. Luni vom comunica întregul calendar de lucru în zonă pentru informarea tuturor celor interesați. Va asigurăm, încă o dată, de întregul nostru respect și apreciere față de marea personalitate a politicii românești, Iuliu Maniu. Specialiștii nu au recomandat mutarea statuii luate de pe soclu, pe perioada lucrărilor, în vederea evitării oricărui risc de deteriorare”.

Auzi, bă, ”proiectul european”… Chiar nu suferea o amânare? Imbecili cărători de geantă ai măi, Măiestrică pe lângă tine! Te-ai înconjurat de yes-man-i de ”da, Șefu’!”, ”Excelentă Ideea Măriei Tale, Șefu’!” – n-a fost niciun analfabet comunicațial pe lângă tine să te tragă de mânecă să-ți zică: ”Șefu’, hai să mai stăm câteva zile, sau măcar să anunțămpublic ce facem, să n-o facem noaptea ca borfașii de comuniști care l-au omorât pe Maniu în închisoarea de la Sighet și l-au aruncat într-o groapă comună. Haideți că pe 5 februarie se împlinesc 70 de ani de la asasinarea lui, să nu-l mai asasinăm și noi o dată”?

N-a fost, că ăia se pișă pe ei și se gudură ca și cățeii, trăgându-se pe propriul pișat, numai când te văd.

În orice caz, educația aia de comunist care se pregătea să devină activist iese tot mai pregnant la iveală pe măsură ce îmbătrânești urât.

Să-ți fie rușine, cu tot cu justificările de care te-ai scobit ca să legitimezi o imensă gafă!

UPDATE: Ana Blandiana şi Fundaţia Coposu: „Gest reprobabil”

”PROTEST

Am aflat cu stupoare că statuia (bustul) făuritorului de țară, Iuliu Maniu, de la Cluj-Napoca a fost dată jos cu excavatorul pentru lucrări în zona respectivă, despre care Primăria Cluj-Napoca nu a dat până la această oră nici o explicație.

IULIU MANIU este un exemplu și un model pentru toți cei care pun pe primul plan principiile și valorile adevărate pe care a fost clădită această țară și această națiune. În anul în care se împlinesc 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte, a împieta asupra memoriei lui IULIU MANIU este cu adevărat un gest reprobabil.

Ignoranța și lipsa de educație morală este la fel de gravă ca și tortura în sine, de aceea, în numele memoriei, al responsabilității față de istoria noastră și al datoriei față de generațiile următoare cerem administrației locale din Cluj-Napoca să dea explicații și să dispună cât mai repede posibil repunerea la loc a monumentului din strada Baba Novac.

Semnatarii:

  • Fundația Corneliu Coposu – președinte executiv, Ion-Andrei Gherasim
  • Fundația Academia Civică – președinte, Ana Blandiana
  • Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin – președinte, Pr. Cristian Borz
  • Fundația Culturală Memoria – președinte, Nicolae Constantinescu
  • Clubul Monarhiștilor Clujeni – președinte, Cornel Jurju
  • Asociația 21 Decembrie 1989 – președinte, Teodor Mărieș
  • Fundația Doina Cornea – președinte, Leontin Iuhas
  • Biblioteca Centrală Universitară Cluj-Napoca – director, Valentin Orga
  • Familia Boilă M. – strănepoți Iuliu Maniu”

Și fostul șef de cabinet al lui Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim, susține că doborârea statuii lui Iuliu Maniu, de la Cluj-Napoca, reprezintă un moment ”reprobabil” și cheamă oamenii la protest împotriva Primăriei conduse de Emil Boc.

Ludovic Orban: ”Emil Boc se comportă ca un veritabil urmaş al comuniştilor”

”În urmă cu două zile, primăria Cluj Napoca, fără nicio comunicare publică prealabilă, a dărâmat cu excavatorul statuia Sfinxului de la Bădăcin”, a scris pe Facebook Orban.

”Un adevărat sacrilegiu. Emil Boc se comportă ca un veritabil urmaş al comuniştilor instalaţi la putere de tancurile sovietice, care i-au omorât sau le-au distrus vieţile tuturor patriotilor care au jucat un rol in realizarea României Mari”, a adăugat Ludovic Orban.