PORTRET

DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar

Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD, senator și profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai și la Universitatea din București, desemnat de PSD ”să înroșească” legile elaborate de ministrul Deca, vine cu o propunere în contradicție totală cu ideologia social-democrată.

Fostul ministru ”tehnocrat” în Guvernul Cioloș vrea schimbarea principiului conform căruia sistemul de învățământ funcționează nonprofit indiferent de nivel sau formă. Principiul a fost menținut de toți miniștrii educației, de la Daniel Funeriu la Ligia Deca, indiferent de culoarea politică. Practic, acest principiu limitează nivelul taxelor pe care școlile particulare îl pot solicita elevilor școlarizați pentru că ele funcționează ca asociații și fundații.

Profit pe banii elevilor și ai statului

Propunerea vicepreședintelui PSD este ca școlile particulare și confesionale să poată genera profit din școlarizarea elevilor. Aceasta, în condițiile în care unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional sunt sprijinite financiar de stat.

Statul asigură finanțarea de bază pentru antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi cel confesional. Principalul argument adus de Dîncu pentru această măsură este necesitatea desfășurării unor investiții în infrastructura școlară, fiindcă statul nu poate face față singur.

Dreptul la educație – suspendat?

Totodată, faptul că școlile particulare și confesionale ar putea genera profit din școlarizarea elevilor presupune riscuri mult mai mari, deoarece acest lucru ar constitui o goană după bani. Prin această măsură educația ar rămâne în plan secund și ar crește diferențele între familiile care au bani să își susțină copiii la o școală particulară și cei care nu au această șansă.

  • Modificarea propusă de Vasile Dîncu nu doar ar putea îngrădi principiile echității și egalității de șanse în educație, ci chiar ar putea limita principalul drept al oricărui copil din această țară, anume: dreptul la educație. Rămâne de văzut în ce măsură Ministerul Educației va ceda în fața acestei propuneri care poate afecta viitorul copiilor din România.

Sursa: stiripesurse.ro