PORTRET

DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar

Scris de 833

Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD, senator și profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai și la Universitatea din București, desemnat de PSD ”să înroșească” legile elaborate de ministrul Deca, vine cu o propunere în contradicție totală cu ideologia social-democrată.

Fostul ministru ”tehnocrat” în Guvernul Cioloș vrea schimbarea principiului conform căruia sistemul de învățământ funcționează nonprofit indiferent de nivel sau formă. Principiul a fost menținut de toți miniștrii educației, de la Daniel Funeriu la Ligia Deca, indiferent de culoarea politică. Practic, acest principiu limitează nivelul taxelor pe care școlile particulare îl pot solicita elevilor școlarizați pentru că ele funcționează ca asociații și fundații.

Profit pe banii elevilor și ai statului

Propunerea vicepreședintelui PSD este ca școlile particulare și confesionale să poată genera profit din școlarizarea elevilor. Aceasta, în condițiile în care unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional sunt sprijinite financiar de stat.

Statul asigură finanțarea de bază pentru antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi cel confesional. Principalul argument adus de Dîncu pentru această măsură este necesitatea desfășurării unor investiții în infrastructura școlară, fiindcă statul nu poate face față singur.

Dreptul la educație – suspendat?

Totodată, faptul că școlile particulare și confesionale ar putea genera profit din școlarizarea elevilor presupune riscuri mult mai mari, deoarece acest lucru ar constitui o goană după bani. Prin această măsură educația ar rămâne în plan secund și ar crește diferențele între familiile care au bani să își susțină copiii la o școală particulară și cei care nu au această șansă.

 • Modificarea propusă de Vasile Dîncu nu doar ar putea îngrădi principiile echității și egalității de șanse în educație, ci chiar ar putea limita principalul drept al oricărui copil din această țară, anume: dreptul la educație. Rămâne de văzut în ce măsură Ministerul Educației va ceda în fața acestei propuneri care poate afecta viitorul copiilor din România.

Sursa: stiripesurse.roULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  SĂ DĂM CU BANUL DE PĂMÂNT: Cât de frumoase sunt inutilele garnituri de cauciuc de la baza pomilor care au umplut orașul prin contract cu atribuire directă din banul public
 • Acum 2 hours Politica
  Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari. Între timp, ministrul Apărării, se hărnicea să creeze o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii
 • Acum 14 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 15 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 18 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 21 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 21 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 23 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 23 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 23 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 1 day Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 1 day Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE