In vizor

Hipsterisme administrative prezentate ca ”Proiecte de peste 116 milioane de euro depuse de către Primăria Cluj-Napoca în cadrul PNRR”

Abia ce a apucat Ziar de Cluj să arate cum cărătorii de geantă ai PNL puși să frece menta și să dreagă busuiocul în Primăria Cluj-Napoca au ratat să acceseze fonduri importante pentru oraș prin PNRR, fonduri pentru:

  • Vehicule electrice, locuințe pentru tineri, reabilitarea clădirilor publice pe fonduri europene; că erau 117 milioane de euro destinați numai locuințelor pentru tineri, în orașul în care ”nimeni nu este lăsat în urmă”,

că presei de chitanțier i s-a trimis comunicatul din care aflăm că sunt ”proiecte de peste 116 milioane de euro depuse de către Primăria Cluj-Napoca în cadrul PNRR”. Care proiecte sunt ca atunci când se vorbește despre sex ținând organul cu penseta (de mic ce este).

Cum scriam ieri: Dragi clujeni, până veți continua să vă iubiți orașu’ tot cu urechea, Emil Boc OSĂ facă tot cu gura.

Așa că, în loc de chestii necesare locuitorilor, Miluț a băgat proiecte de imagine, de PR, gen:

– reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice – depuse până acum: pentru 33 blocuri de locuințe (1.561 apartamente) și 34 clădiri publice (școli, grădinițe, creșe)
– dezvoltarea sistemului de transport public ecologic prin achiziționarea de autobuze electrice și stații de încărcare (în parteneriat cu comuna Florești) – 18 autobuze electrice articulate (18m) cu 18 stații lente de încărcare și 6 rapide
– infrastructură pentru transportul verde – inclusiv piste pentru biciclete (și alte vehicule electrice ușoare) la nivel local/metropolitan
– construirea creșei din cadrul proiectului complex „Dezvoltare infrastructură educațională (hub educațional) și de sănătate (unitate de sănătate – centru de excelență pentru protonoterapie), dezvoltare infrastructură sportivă (bazin de înot, bază sportivă) și pădure-parc în cadrul cartierului Borhanci”
– construirea de insule ecologice digitalizate
– înființarea de centre de colectare prin aport voluntar

Capitolul ”Reabilitare termică”, de exemplu: e plin Ziar de Cluj de plângeri cu privire la ”reabilitări” municipale începute la calendele grecești și care se vor finaliza la paștele cailor. Acum vor mai sta 33 de asociații de locatari cu plasticul în geam timp de 2, 3 ani, până se decide firma de casă a municipalității să-și onoreze contractele?

În plus, Apelul 2 din Componenta 10 pentru fondul local, este un apel care funcționează după principiul primul venit-primul servit. Acolo sunt prevăzute fonduri pentru locuințe pentru tineri, microbuze și autobuze electrice și pentru reabilitarea clădirilor publice. Ori de vineri, 14 octombrie, avem deschis acest apel pentru Componenta 10 – Fondul local din PNRR, iar municipiul Cluj-Napoca, până în 25 octombrie, nu a depusese nici un proiect. S-au hărnicit tăietorii de frunze din municipalitate peste noapte să depună proiecte? Ca poi să zică, ”din păcate” am depus, dar ”banul se terminase”?

Dacă luăm la purecat aceste proiecte care OSĂ aibă parte de finanțare din PNRR vom găsi minciuni promise la fiecare exercițiu de vot. Bazin de înot, în condițiile în care zac închise și cele existente. Creșă – una la 20 de ani, super realizare! ”Centre de colectare prin aport voluntar” – asta după ce experimentul cu colectarea contra bilet CTP a dat semi-chix. Ar fi interesant care amic fost consilier local al PNL va încasa bani pentru aceste utilități pe bază ”de voluntariat”…

Piste pentru biciclete neconforme și ecologie cu vopsea verde mâzgălită pe străzile pe care se va face Urbanism de Cumetrie în continuare. Iar, de restul celor 116 milioane de euro proiecte depuse, vom avea ”insule ecologice digitalizate” – adică băncuțe ”smart” pe care să se găinățeze prost porumbeii.

It’s a ”Long Way” până la banii din PNRR, firma care ”scrie” ”proiectele” peste noapte știe de ce!