Reportaj

Inscrierea la cresa, loteria la care joaca mii de parinti, an de an

Inscrierea la cresa a copilasilor din Cluj-Napoca este o adevarata provocare pentru parinti. Oferta creselor de stat este cu mult sub nivelul cererilor, iar alternativele – bonele sau cresele private – depasesc cu mult bugetul celor care nu au bunici pe aproape. Oferta Centrului Bugetar de Administrare Crese este de doar 373 de locuri, insa cererea este pentru mai mult de 1.000 de locuri.

In 9 mai a inceput inscrierea in cresele de stat. Preluarea dosarelor se face pana vineri, in 13 mai, iar in perioada 16 mai – 3 iunie va avea loc analiza dosarelor. In 3 iunie vor fi afisate listele cu admisii la fiecare cresa in parte, dar si pe site-ul Centrului Bugetar de Administrare crese, www.creseclujnapoca.ro.

Inca de la inceputul anului, parinti din Floresti si cei care doresc sa duca micutii la o cresa anume au inceput sa dea telefoane si sa gaseasca binevoitori care “sa ii ia in spatiu”, adica sa la permita sa isi mute domiciliul cat mai aproape de cresa, proximitatea fiind unul dintre criteriile importante.

“Am apelat la o prietena care sta aproape de o cresa de stat. Am noroc, a fost draguta si a acceptat sa imi faca buletin pe adresa ei, ca altfel nu am ce sa fac cu baiatul. Rudele sunt departe, si eu si sotul trebuie sa lucram”, marturiseste Rodica, o tanara ce a mers luni, la prima ora sa depuna dosarul de inscriere la cresa.

Lupta pentru un loc la o cresa de stat este cu atat mai apriga cu cat tariful este unul extrem de mic, comparativ cu cel pe care il percepe o cresa privata. La cresele private, taxele pornesc de la 820 de lei, doar pentru program normal si masa, la care se adauga orele optionale. In schimb, la stat, norma de hrana e de 4.73 de lei pe zi pentru copiii familiilor cu un venituri de peste 700 de lei, singuri la parinti, ajungand pana la 1.18 lei/zi/copil, pentru copiii proveniti din familiile cu 2 sau mai multi copii, cu un venit lunar brut cumulat ce nu depaseste 699 lei.

Pe grupurile de pe Facebook sunt discutii aprinse in randul mamicilor, care au ajuns sa se si roage sa le fie acceptati copiii. Insa parerea unanima este ca sunt extrem de putine locuri, tinand cont de cerere. Multe dintre ele se plang de criteriile de admitere, precizand ca o mama care trebuie sa isi gaseasca loc de munca nu poate merge la interviuri cu copilul in brate. Asa cum nici nu are unde sa il lase daca trebuie sa se intoarca la serviciu inainte de un an, mai ales ca micutii sunt acceptati de la un an si 2 luni, iar pentru sugari (6-14 luni) sunt doar 31 de locuri in tot orasul.

In plus, parintii considera ca ar trebui schimbat sistemul de punctare, deoarece raman cu copiii acasa, neadmisi, mame care locuiesc vizavi de cresa si care se intorc in octombrie la serviciu, si sunt acceptati copiii ai caror mame se intorc in august, desi stau si la 5 strazi de cresa.

„E loterie, chiar daca ti se pare ca intrunesti punctajul, tot stai cu emotii”, marturiseste un tatic. 

Abia in 2010 a fost inaugurata prima cresa construita dupa ’89, si inca doua in ultimii 3 ani (in spatii reamenajate), insa nici acestea nu reusesc sa acopere necesarul.

Doar 373 de locuri sunt disponibile anul acesta, dintre care 31 pentru sugari si 34 pentru copiii maghiari. Acestea sunt distribuite pe crese dupa cum urmeaza: 

Creşa CASA SPIRIDUŞILOR, Str. Băiţa nr.1, 53 de locuri, din care 16 – gr. sugari si 7– gr. maghiară.

Creşa MOTANUL ÎNCĂLŢAT, Str.Pasteur nr.55, 15 locuri.

Creşa URSULEŢUL, Str.Meziad nr.4, 55 de locuri, din care 10 – gr. sugari si 10 – gr. maghiară.

Creşa VERONICA, Str.Mehedinţi nr.15, 40 de locuri, din care 10 – gr. sugari.

Creşa MICUL CERCETAŞ, Str.Moţilor nr.58, 40 de locuri, din care 5 – gr. sugari si 5 – gr. maghiară.

Creşa PRÂSLEA CEL VOINIC, Str.Cojocnei nr.93, 25 de locuri.

Creşa PATROCLE, Str.Herculane  nr.13, 40 de locuri.

Creşa SCUFIŢA ROŞIE, Str.Detunata nr.2, 8 locuri.

Creşa CLOPOŢICA, Str.Al Vlahuţă nr.59, 20 de locuri.

Creşa CENUŞĂREASA, Str.Grigore Alexandrescu nr.47, 15 locuri.

Creşa MARTINEL, Str.Alverna nr.63, 10 locuri. 

Creşa PRICHINDEL, Str. Arinilor 2-4, 10 locuri.

Creşa TOM DEGEŢEL, Str. Traian Vuia nr.87, 15 locuri.

Creşa CASTELUL FERMECAT, Str. Septimiu Albini nr.91-93, nr. total de locuri – 27, din care 12 – gr. maghiară.

 

Ce nu este prezentat pe niciun site, nici al primariei, nici al Centrului Bugetar Administrare Crese e faptul ca intotdeauna se admit mai multi copii decat numarul oficial. 

Contactata telefonic, directorul centrului, Marioara Neamt a recunoscut ca sunt admisi mai multi copii. Desi nu precizeaza exact criteriile dupa care se face selectia copiilor admisi peste numarul locurilor de pe lista, aceasta confirma ca se mai accepta copii.

“Sunt inscrisi mai multi. Am facut acest tip de inscrieri deoarece la anumite grupe, mai ales la cele de varsta mica, copiii nu frecventeaza zilnic cresa din motive de boala sau alte motive. Ne-am permis sa inscriem peste numarul de locuri, deoarece frecventa medie e de cam 75%, media pe an. Mai nou, lucrurile nu stau chiar asa, indicatorii de frecventa au crescut, din cauza imbunatatirii conditiilor si acum vom incerca sa nu mai luam sau sa luam doar 1-2 peste numarul de locuri, ca nu se mai poate”, a precizat Marioara Neamt, fara insa a spune clar ca acei 1-2 copii ar fi primii respinsi in ordinea punctajelor sau a preciza care e criteriul lor de selectie.

Saptamana aceasta, intre 9 si 14, parintii sunt asteptati in fiecare cresa cu dosarele de inscriere.

Ce trebuie sa contina dosarul?

Actele necesare pentru dosarul de inscriere sunt: un dosar plic si o declaratie cu actele cuprinse in dosar; cererea de inscriere tip (care se gaseste la crese sau poate fi descarcata de pe site); copie dupa certificatul de nastere al copilului si copie dupa cartile de identitate ale parintilor, fata-verso. De asemenea, ambii parinti trebuie sa aduca, dupa caz, adeverinte tip de serviciu (formularele se pot obtine de la cresa sau se pot descarca de pe site), adeverinta de elev, student, masterand sau doctorand la zi, decizie anuala de impunere pentru PFA, adeverinta de somaj.

In cazul in care unul dintre parinti se afla in C.I.C. (concediu ingrijire copil), este necesara si o copie dupa decizia de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului sau de adeverinta cu “fisa platitor pentru indemnizatie crestere copil” (acte eliberate de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie sociala). 

Daca este cazul, se mai adauga copie a hotararii sentintei de plasament sau de incredintare in vederea adoptiei ori alte acte doveditoare pentru a putea beneficia de punctajul alocat fiecarui criteriu de departajare.

Cum se face departajarea?

Ca la orice concurs veritabil, departajarea se face in functie de punctaj. Iar criteriile sunt: domiciliul parintilor (5 puncte pentru fiecare parinte), locul de munca cat mai apropiat (5 puncte pentru fiecare parinte), mame care au in ingrijire alt copil mai mic de 2 ani care nu frecventeaza cresa (2 puncte), frati sau surori care frecventeaza cresa sau o gradinita din apropiere (5 puncte), copii gemeni (cate 5 puncte pentru fiecare), familii cu mai multi copii ( cate 2 puncte pentru fiecare copil care frecventeaza o forma de invatamant), copil cu parinte unic (10 puncte).

5% din locuri sunt alocate cazurilor sociale, insa pentru a putea beneficia trebuie anexata la dosar si ancheta sociala si planul de servicii de la DGASPC.

 

Copiii sunt admisi in cresa de la varsta de un an si doua luni, sau de la 6 luni, in cadrul grupelor de sugari.

 

 

Sursa foto: Creseclujnapoca.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *