In vizor

Inițiativele bune, implementate prost, îi păgubesc pe cetățeni! Cine nu știe că vinerea e verde, plătește bilete ca fraierul în mijloacele de transport în comun ale CTP

Scris de 257

La Cluj, practica implementării proaste a unor inițiative benefice în teorie are un istoric îndelungat. Doar un exemplu din istoria recentă a orașului ”smart”:

De două luni de zile, Compania de Transport Public a luat decizia ca, în unele mijloace de transport în comun, POS-urile pentru plata cu cardul să nu mai elibereze deloc chitanță pentru că rola de hârtie… se termina! Tranzacția este confirmată doar de mesajul „APROBAT” de pe ecranul verde al POS-ului, lucru specificat chiar pe POS-urile pe care a fost lipit un abțibild cu această informare.

De două luni de zile însă, mulți dintre călători încearcă în mod repetat să plătească cu cardul călătoria la aceste POS-uri, așteptând inutil chitanța doveditoare a plății. Fiindcă POS-urile nu eliberează chitanță, iar călătorii nu se dau bătuți, pentru o călătorie un călător ajunge să plătească două-trei-patru bilete, fiecare nouă apropiere a cardului de POS însemnând plata încă unui bilet.

De ce încearcă clujenii să plătească de mai multe ori, așteptând chitanța, chiar dacă scrie pe POS că acesta nu mai eliberează chitanță? De frică! Întrebarea frecventă în tramvaie și în autobuze este: „Ok, și dacă nu primesc bilet, eu cum dovedesc că am plătit?!”

Controlorii de bilete pot constata dacă plata călătoriei a fost efectuată, la echipamentul la care a fost validat cardul bancar, prin verificarea ultimelor 4 cifre ale cardului, care vor fi comunicate de călător. Însă călătorii nu știu asta și așa ajung, de frica de a nu putea dovedi plata călătoriei, să achite mai multe bilete, așezându-se într-un final resemnați pe scaune, cu cardul golit, cu ochii la ușă, să nu urce cumva un controlor!

Informarea deficitară a făcut ca o inițiativă bună să fie percepută drept una proastă și să aibă consecințe negative: clujenii achită contravaloarea mai multor bilete pentru una și aceeași călătorie și călătoresc stresați, cu gândul că nu pot dovedi plata biletului, în cazul unui control.

La fel de deficitar a fost implementată și ”Vinerea Verde”, campania susținută de Primăria Cluj-Napoca și CTP, prin care s-a introdus  transportul gratuit pe toată durata zilelor de vineri, pe raza municipiului Cluj-Napoca, începând cu data de 18.06.2021.

„În zilele de vineri, clujenii nu mai sunt nevoiți să prezinte titluri tarifare de calatorie”, putem citi pe site-ul CTP.

Nu mai sunt nevoiți să prezinte titluri tarifare, însă le pot achita. La POS-urile din autobuze și tramvaie, vineri, 18 iunie, cei care nu știau că pot călători fără bilet, ori cei care, neatenți, uitau pe moment și făceau gestul reflex de a duce cardul la POS, achitau contravaloarea unei călătorii. Vă prezentăm și dovada:

Titlul de călătorie de mai sus a fost achitat de Vinerea Verde trecută, într-un tramvai CTP, cu cardul bancar, cu telefonul.

În loc să blocheze posibilitatea plății vinerea în troleibuze și tramvaie, CTP a lăsat POS-urile funcționale ca de obicei.

Cine nu știe că vinerea nu e controlat de bilet, ori cine e neatent, plătește ca fraierul, degeaba, fiindcă așa e la Cluj: inițiativele bune, implementate prost, îi păgubesc pe cetățeni!ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 15 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 17 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 17 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 17 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 17 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 18 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 18 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 19 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 19 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 20 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 20 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE