Justitie

VICTORIE DE ETAPĂ PE LEGEA 544: Tribunalul Cluj a decis că jurnaliștii au dreptul să participe nemijlocit la evenimentele publice

Scris de 278

Jurnaliștii au dreptul să participe nemijlocit la evenimentele publice, a hotărât Tribunalul Cluj într-un proces vizând respectarea Legii 544/2001, derulat între PrimăriaTurda și jurnalistul Horea Hudrea de la politicasiputere.ro.

Instanța a decis că jurnalistul are dreptul să asiste nemijlocit la ședințele autorităților deliberative, Consilii Locale- Județene, chiar dacă acestea se țin online, fiind vorba de un drept garantat de către Legea 544/2001. Sentința nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.

La începtul lunii ianuarie, Primăria Turda a refuzat să dea curs unei cereri a unui jurnalist local prin care se solicita accesul fizic la ședințele Consiliului Local pentru înregistrări și poze. Autoritatea locală a invocat starea de urgență dar și faptul că prevederile Codului Administrativ referitoare la caracterul public al ședințelor nu se referă expres la jurnaliști ci la public. În plus Primăria Turda a precizat că ședințele se difuzează pe Facebook iar jurnalistul se poate documenta de acolo.

În contradictoriu cu susținerile Primăriei Turda, s-a arătat în esență că art. 19 alin. 1, 2 şi 3 din Legea nr.544/2001 arată că autoritățile locale nu pot interzice organelor de presă să participe la evenimentele publice, că prevederile Codului Administrativ stipulează caracterul public al ședințelor Consiliului Local. Suplimentar s-a arătat că art.30 din HG 123/2002 privind normele de aplicare ale Legii 544/2001 arată că în cazul jurnaliștilor acreditați, existența acreditării se concretizează prin preznța fizică a jurnalistului la evenimentele publice.

Prin hotărârea Hotarârea 1774/2021, Tribunaul Cluj admite acțiunea. Obligă pârâta la respectarea prevederilor art. 19 alin. 1, 2 şi 3 din Legea nr.544/2001, respectiv să-i permită reclamantului accesul nemijlocit la şedinţa Consiliului Local al municipiului Turda, în sala de şedinţe, în locul amenajat special, potrivit prevederilor art. 5 din HCL 112/2020 a municipiului Turda şi ale art. 24 şi 24 indice 1 din R.O.F a Consiliului Local al Municipiului Turda.Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 18.06.2021.

 

Fotocredit: politicasiputere.roULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 4 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 6 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 7 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 7 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 8 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 9 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 10 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 11 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 12 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 24 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE