Diete

Inghetate si budinci

Preparatele de inghetata si de serbeturi (Haagen-Dazs de vanilie, baton de inghetata cu glazura de ciocolata, serbet de portocale, frantuzeasca de vanilie etc.) abunda in zahar. Racoritoare, aceste deserturi pot fi ideale, mai ales in zilele toride de vara. Desi nu exista un sortiment sanatos prin excelenta, unele pot fi mai daunatoare decat altele.

 

Ce contin? Inghetatele cremoase, gen Haagen-Dazs, sunt mai putin aerate decat celelalte sortimente. In consecinta, contin mai multe calorii si alte substante hranitoare. Daca te intereseaza mai mult calitatea si mai putin cantitatea, inseamna ca nu o sa te deranjeze portiile mai mici.

 

O portie (1/2 cupa) de inghetata Haagen-dazs de vanilie, inghetata elvetiana cu migdale are 300 calorii, 105 mg colesterol, 75 mg sodiu si 20 g acizi grasi; un baton de inghetata cu glazura de ciocolata: 488 calorii, 40 mg colesterol, 108 mg sodiu si 35,7 g acizi grasi; serbet de portocale: 102 calorii, 4 mg colesterol, 34 mg sodiu si 1,5 g acizi grasi…

 

Recomandare. Inghetata contine aproape intotdeauna frisca si lapte. Serbetul este preparat dintr-o combinatie de lapte si suc de fructe. Sorbetul, din pulpa de fructe, nu contine niciodata lapte.

 

Ce este indicat? Alege inghetata care se potriveste dietei tale alimentare. Incearca sortimentele cu un continut scazut in grasimi, fara zahar sau sarace in carbohidrati. Nu folosi drept scuza valorile lor mai reduse pentru a manca mai mult.
Cauta inghetata bogata in calciu. Desi nu este mai saraca in grasimi sau zahar decat cea obisnuita, laptele praf din continutul sau aduce un plus de calciu care iti intareste sistemul osos.

 

Ce nu este indicat? Sortimentele cu glazuri, siropuri, frisca, napolitana faramitata si boabe de cirese contin sute de calorii, ca sa nu mai vorbim de grasimi si zahar in cantitati alarmante. Nici macar cele care contin nuci, de altfel benefice pentru organism, nu sunt indicate. Alegeti sortimentele cu calorii mai mici sau acizi grasi redusi.

 

Budincile si cremele ( de ciocolata, de orez, de banane, tarte cu fructe, crema de zahar ars etc.) pot avea un continut bogat in calciu. Pentru unii, budincile consistente si cremele reprezinta un desert delicios. Cauta retetele mai sarace in zahar si grasimi, dar fii atent cu ce inlocuiesti indulcitorii saraci in carbohidrati si laptele degresat.

 

Ce contin? Deserturile din aceasta categorie contin de obicei lapte sau smantana, oua si zahar. De multe ori se adauga amidon sau tapioca, pentru a le face mai groase si mai consistente.

 

½ cana de budinca de ciocolata, de casa, cu lapte degresat contine 175 calorii, 55 mg colesterol, 225 mg sodiu si 3 g acizi grasi; ½ cana budinca de orez: 231 calorii, 1,4 mg colesterol, 121 mg sodiu si 10,7 g acizi grasi; tarta cu fructe (99 g): 113 calorii, 12 mg colesterol, 112 mg sodiu, 3 g acizi grasi…

 

Recomandare. Daca prepari o budinca acasa, vei vedea ca aroma ei este superioara celei din comert. Ai insa grija cate oua adaugi, in asa fel incat proteinele sa nu se coaguleze. Daca este preparata din ingrediente de buna calitate, budinca de ciocolata poate fi un desert delicios la ocazii festive.

 

Ce este indicat? Laptele si ouale din budinci asigura organismului cantitati insemnate de proteine si calciu. ½ de cana poate contine aprox. 200 mg  sau in jur de 20 % din ratia zilnica recomandata de calciu.

 

Preparatele de casa. Budincile din comert sunt bogte in sodiu si stabilizatori si sunt facute cu praf de oua si lapte praf. N-ar fi mai bine sa prepari budinca singur, chiar daca dureaza cu vreo 5 minute mai mult?

 

Ce nu este indicat? Tarta cu fructe sau crema de zahar ars. Desi exista foarte multe retete pentru aceste doua deserturi, majoritatea recomanda o duzina de galbenusuri de oua sau chiar mai mult. Desi budincile pot asigura 10-20 % din necesarul de calciu, tot deserturi raman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *