Diete

Inghetata, un desert miraculos in zile toride

In zilele toride de vara (si nu numai atunci) inghetata devine unul din deserturile cele mai indragite. Iar prepararea lor nu este deloc grea!

Combinatiile de materii prime, nenumarate, dau multitudinea de retete, de aranjamente, si nu in ultimul rand, diversitatea de gusturi si savori.
Incercati sa va surprindeti familia si invitatii cu mici “opere de arta” realizate cu acest desert. In general, incercati sa nu va limitati la o simpla cupa cu inghetata. Ornati-o cat mai atragator, combinati-o cat mai variat, iar daca timpul si resursele va permit, construiti “castele” – adica preparati torturi speciale cu aspect rafinat si spectaculos. Inghetata este cea mai potrivita pentru “spectacole” gastronomice.

Iata cateva recomandari pentru a reusi:

–    Materiile prime folosite (oua, lapte, branza de vaci, frisca, fructe etc.) sa fie foarte proaspete.
–    Respectati timpii si succesiunea operatiilor din retete.
–    Pentru a va usura munca si pentru a obtine un bun preparat, folositi mixere, roboti, storcatoare de fructe, aparate electrice de facut inghetata.
–    Spalati si curatati fructele. Unele (piersicile, caisele, strugurii, merele etc.) se spala cu apa multa. Altele, ca fructele de padure (zmeura, fragii, murele afinele) se curata delicat si se spala numai daca constatam prea multe impuritati.
–    Intr-un preparat se pot folosi mai multe fructe, obtinand savori deosebite. Fructele pot fi atat proaspete, cat si din compot, din dulceata sau din congelator.
–    Adaugarea in compozitia de inghetata de bauturi alcoolice (sampanie, vinuri dulci, lichioruri etc.) confera preparatului o aroma si o savoare deosebita. Pentru inghetatele consumate de copii se pot folosi sucuri de fructe si esente speciale.
–    Formele in care se congeleaza inghetatele sunt importante pentru aspectul final. Pentru a obtine torturi rotunde, folositi forma de tort cu margini detasabile. De asemenea, se pot folosi formele din carton cerat, aluminiu sau material plastic.
–    Folositi la servirea preparatelor de inghetata cupe, pahare, boluri si platouri adecvate.
–    Nu uitati: cand taiati un tort de inghetata treceti inainte cutitul prin apa fierbinte.
–    In ornarea inghetatelor se poate folosi frisca dulce batuta, ciocolata (alba sau neagra) simpla sau cu diferite arome.
–    Nucile, alunele de padure, arahidele, migdalele, fisticul etc. se folosesc pentru gustul lor deosebit, dar si pentru aspectul pe care il dau produsului. Ele se folosesc intregi, zdrobite sau macinate.
–    Inghetata simpla, aranjamentele de inghetata, torturile de inghetata nu se servesc imediat cum au fost scoase din congelator, deoarece nu veti simti aroma. Scoateti preparatul cu 15 minute inainte de servire si, dupa ce se va desgheta putin, isi va desfasura intreaga aroma.

Reteta pentru gurmanzi: Inghetata de zmeura. 6 porti. Ingrediente si cantitati: 400 g zmeura, 100 g zahar pudra, 2 linguri lichior de zmeura (zmeurata), 400 g frisca batuta, 1 plic vanilat, cateva frunze de menta. Mod de preparare:
1.    Zmeura se curata de impuritati si se spala usor si rapid. Se pun deoparte 100 g de fructe frumoase, pentru ornare. Restul se paseaza printr-o sita deasa.
2.    Pireul de zmeura se amesteca cu zaharul pudra, zaharul vanilat si zmeurata. Se mixeaza totul energic, 2 minute.
3.    Spuma de zmeura obtinuta se amesteca cu frisca batuta, prin miscari usoare, pana la completa omogenizare (toata masa inghetatei va fi de culoare roz-zmeuriu). Daca amestecarea se face partial, cu o furculita, se obtine un aspect marmorat.
4.    Compozitia se pune la congelator, pentru minimum 3 ore. In acest timp, se mai amesteca in vas cel putin de doua ori, pentru a elimina eventualele ace de gheata ce s-ar putea forma.
5.    La servire, se pun cu lingura speciala, in farfurioara, bile de ingheata, se adauga fructele pastrate si se orneaza cu 2 frunzulite de menta. Sugestie: Peste bilele de inghetata se pot pune 2 linguri de frisca batuta, iar fructele se pot aseza peste aceasta. In mijlocul aranjamentului se vor fixa 2 frunze de menta.
Timp de preparare: 30 minute, plus timpul de congelare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *