In vizor

Industria nunților s-a prăbușit în 2020: mirii au trecut de la nuntă cu sute de persoane la cununie civilă cu 20 de invitați

Din mai până în septembrie sau chiar octombrie, week-endurile erau dedicate nunților, cele mai multe cu sute de participanți. Mulți români nu pleacă în concedii, dar bifează trei-patru nunți pe an. Anul 2020 va rămâne în istorie și prin lipsa nunților din fiecare sâmbătă, duminică sau chiar vineri. Industria nunților este printre cele mai afectate de criza cauzată de pandemia de coronavirus. În Cluj-Napoca toate week-end-urile sunt pline de astfel de evenimente, iar dacă voiai să faci nuntă trebuia să te asiguri că începeai căutările locației cu un an sau chiar doi ani înainte. Toate evenimentele au fost anulate iar industria nunților s-a prăbușit. 

Ziar de Cluj a contactat doi organizatori de evenimente din Cluj-Napoca, Dana Roșu și Ruxandra Alb, pentru a vedea cât de puternic a fost afectată industria, care sunt soluțiile de compromis și ce cred ele despre posibilitatea ca nunțile să poată fi organizate în această toamnă.

”Industria a fost afectata 100%. Toată lumea a fost afectata, nu doar restaurantele, ci toți furnizorii, spălătoriile la care nu se gândește nimeni, noi cei care organizam, furnizorii de muzica, foto, video, prăjituri, flori. E o întreaga industrie. Unii dintre ei nu vor reuși sa își revină. De exemplu am colegi, familie în care amândoi lucrează în domeniu și practic de anul trecut din octombrie pana anul viitor nu produc nimic. Ce nu mi se pare corect e ca noi nu putem munci, dar alții pot face petreceri cu 100 de persoane la mare. Noi stăm acasă. Eu ma descurc, dar sunt oameni care poate nu au bani sa își plătească gazul sau curentul”, dezvăluie pentru Ziar de Cluj Dana Roșu, Wedding Planner.

Furnizorii de flori, de exemplu, au o activitate mult diminuată ce se reduce la buchetul miresei și eventual la cel al nașei. Nimeni nu pare dispus să investească anul acesta știind că anul viitor vor trebui să cheltuie din nou bani.  

”Un furnizor de flori are pentru anul acesta o muncă mult redusă pentru că înseamnă buchet de mireasă, buchet de nașă, concarde, flori pentru mașini, flori pentru decorarea bisericii sau a spațiului unde faci cununia civilă, flori pentru mese, flori pentru decorarea sălii. Din toate acestea rămân buchete de mireasă și nașă și câteva concarde pentru că nimeni nu vrea să cheltuie explicit anul acesta și clar furnizorii au fost afectați”, a declarat Ruxandra Alb, wedding planner.

În ceea ce privește furnizorii de invitații, activitatea lor practic a fost suspendată. Nimeni nu mai riscă să printeze invitații pentru un eveniment despre care nu se știe cu certitudine dacă va putea sau nu să fie organizat.  

”Am un site cu invitații și nu își mai face lumea invitații de niciun fel. Nu mai are rost. Se anunță telefonic. Sunt nunțile acestea mici și nu are rost, sau nu mai au încredere. Sunt dintre ei care și-au făcut invitațiile în februarie și nu le-au mai dat. A fost o investiție care a căzut”, explică Dana Roșu.

În ceea ce privește locațiile, singurele săli de evenimente care pot profita de această situație sunt cele care pot organiza evenimente în aer liber, pentru celelalte anul acesta este unul aproape pierdut. 

”Nu mai vorbim de furnizorii de locații care de la nunți de la 200-300 de persoane fac acum evenimente de 20 de persoane. Cele cărora le rentează. Sunt foarte mulți care nu deschid locația, preferă să aibă locația închisă. Cei care au foarte mult noroc și pot profita de perioada aceasta sunt cei care au grădini de vară și pot organiza nunțile în aer liber”, potrivit Ruxandrei Alb.

Bugetele mirilor sunt de asemenea, afectate deoarece multe cupluri au decis că vor să se căsătorească anul acesta, chiar dacă nu pot să organizeze și petrecerea. Acest lucru înseamnă cheltuieli suplimentare pentru două ținute, cea de anul acesta și cea de anul viitor.  

”S-au făcut cununii civile, sau așa cum am în 25 cununie civilă și cununie religioasă, fără petrecere, doar cu masă restrânsă de maxim 20 de persoane. La anul în iulie, la un an diferență, petrecerea. Este foarte complicat atât pentru miri cât și pentru participanți. Sunt dezorientați. De la îmbrăcăminte până la tot ce folosesc, la anul trebuie schimbate. Trebuie să își cumpere și anul viitor rochie de mireasă pentru că trebuie să îți respecți invitații. Practic e o cheltuială nu chiar dublă, dar semnificativă. Cu siguranță tot ce am pregătit anul acesta va trebui să reiau și anul viitor. Dar așa este pentru toată lumea. Toți cei care am trecut prin amânarea de evenimente vor face la fel. Unii probabil că au amânat direct pe anul viitor, cum s-a întâmplat și la mine. Dar cei care, de fapt cele care, pentru că de obicei miresele vor să se mărite anul acesta, cele care au vrut neapărat anul acesta o să aibă parte de muncă dublă”, ne împărtășește Ruxandra Alb.

În ceea ce privește posibilitate ca nunțile să poate fi organizate în toamnă, cele două wedding-planner sunt sceptice și întrevăd prea puține șanse pentru că evenimentele cu 200-300 de persoane să fie permise. De altfel, nici pentru anul viitor nu există nicio garanție că lucrurile vor reveni la normal. 

”Am câteva nunti amânate pe toamna. Probabil cele mici se vor face, cele mari la 200-300 nu cred. Dacă ieri discutam ca închidem școala și rămânem acasă cu copiii nu vad cum, deși personal mi’as dori, dar nu vad cum.  Am încercat sa ii fac sa vadă partea plina a paharului, ca sunt sănătoși și sunt împreună. Asta e bucuria lor ca prin bune și prin rele ei totuși rămân împreună. Chiar dacă anul acesta vor face doar o cununie civila la anul sa speram, ca nu avem nicio garanție, ca lucrurile se vor schimba. Nu îmi place sa le dau speranțe ca la toamna o sa fie bine. Nu avem nicio garanție. E o criza atipica și cred ca cei care afirma ca va fi bine la toamna sau în primăvara le dau speranțe deșarte mirilor. Concret nu știm nimic”, crede Dana Roșu.

”Am un eveniment în 25 care l-am reorganizat de două ori. Sperăm ca în 25 să se poată. Cred că cei care și-au amânat nunta pe toamnă ar trebui să se gândească la alte soluții”, consideră și Ruxandra Albu.

Nunțile tradiționale românești cu sute de invitați s-ar putea să rămână doar o amintire. Nimeni nu știe car vor fi condițiile anul viitor, însă vor fi și multe persoane care vor fi mult mai selectivi cu evenimentele la care vor participa. Dacă anul viitor lucrurile vor reveni la normal va fi o aglomeratie totală pentru că toată lumea care nu a putut anul acesta să își organizeze nunta va vrea să o facă anul viitor. Astfel că nunțile vinerea sau în perioada postului vor deveni ceva obișnuit și nu doar o excepție. Singura problemă este că până atunci sunt zeci de afaceri și sute de angajați care au pierdut un sezon întreg și au rămas fără nicio sursă de venit. Unii u beneficiat de șomaj tehnic, alții însă au avut la dispoziție doar șomajul clasic și au fost nevoiți să caute alt loc de muncă într-o perioadă în care sunt mii de alte persoane în aceeași situație. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *