Din oras

Fără drum de acces în zona Lomb, Buftea de Cluj lansează încă o licitație pentru a imagina „meseriile viitorului”

Buftea de Cluj, după cum a fost numit Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) din Lomb, își încearcă din nou forțele printr-o licitație pentru dotarea laboratorului Cluj – Future of Work (CFW), chiar dacă drumul de acces din zona Lomb este, practic, inexistent. 

Licitația pentru achiziționarea echipamentelor necesare dotării laboratorului „Machine Learning & Automation” din cadrul proiectului „Cluj Future of Work” a fost relansată de Primăria Cluj-Napoca de curând. 

Valoarea totală a proiectului este estimată la o sumă de 1.982.582 lei, fonduri europene. Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 13 august 2020.

În aprilie 2020, în plină stare de urgență, Primăria Cluj-Napoca intenționa dotarea unuia dintre cele două laboratoare din Buftea de Cluj cu aparatură video și cinematografică, sens în care demara anunțul de licitație.

Recent, Primăria Cluj-Napoca a relansat licitația, într-o tentativă constantă de echipare a unui laborator din Centrul de Industrii Creative, zonă fără drum de acces, chiar dacă aici vor fi imaginate „meseriile viitorului”.

Investitorii, care se presupune că vor dezvolta afaceri în spațiile din Lomb, vor folosi un drum improvizat, cu o singură bandă, îngust și neasfaltat pe alocuri. În plus, de la începerea lucrărilor în 2013, atât pentru drum cât și pentru construirea imobilelor au fost cheltuiți bani suplimentari din cauza alunecărilor de teren.

În luna aprilie, Primăria lansa anunțul pentru licitația privind cumpărarea de aparatură video și cinematografică pentru dotarea laboratorului „CGI & VFX” din cadrul proiectului „Cluj Future of Work” – 3 loturi.

Practic, în CREIC va fi realizat un laborator pentru susţinerea dezvoltării unor noi produse şi servicii în industria CGI & VFX (Computer Generated Imagery & Visual Effects).

Valoarea aparaturii care urma să fie achiziționată este de 1.980.960 lei, adică aproximativ 400.000 euro.

„Având în vedere obiectivele proiectului Cluj Future of Work, finanţat prin UIA-URBAN INNOVATIVE ACTIONS, respectiv promovarea unor “specializări inteligente” în sprijinul industriilor cu potenţial de exploatare a creativităţii, precum şi pentru dezvoltarea unor servicii conexe pentru susţinerea competenţelor necesare tranziţiei la locul de muncă, s-a analizat impactul pe care l-ar putea avea infrastructurile suport pentru dezvoltarea unor noi produse şi servicii, precum şi pentru desfăşurarea unor activităţi de testare şi validare industrială a noilor produse şi servicii, dar şi a proceselor automatizate.

În contextul evidenţiat mai sus, se propune crearea şi dotarea unui laborator pentru susţinerea dezvoltării unor noi produse şi servicii pe lanţul de valoare în industria CGI & VFX (Computer Generated Imagery & Visual Effects)”, scrie în caietul de sarcini.

CITEȘTE ȘIAparatură cinematografică de 400.000 EURO pentru un laborator în Buftea de Cluj. Drumul de acces încă nu este gata

Pentru dotarea laboratorului vor fi cumpărate, după cum urmează: mobilier și hardware pentru studiouri CGI/VFX; stații de lucru animație și VFX; pachet hardware și software pentru studioul de StopMotion; pachet hardware pentru HDRI & Stereoscopic Environment.

Acum, cu cea de-a doua licitație lansată în iunie, Primăria mai înregistrează o tentativă pentru a imagina „meseriile viitorului” dintr-o zonă cantonată în trecut, fără cale de acces: prin dotarea laboratorului se urmărește dezvoltarea unor proiecte care să reflecte modul în care industriile culturale și creative pot fi susținute în viitor prin intermediul tehnologiei și a programelor de accelerare, dar și analiza tehnologiilor necesare pentru a sprijini recalificarea profesională, precum și modul în care pot fi capacitate companiile să se angajeze proactiv în recalificarea forței de muncă pentru a se pregăti pentru realitățile viitoarei economii.

Buftea de Cluj, afectată de alunecările de teren 

La două luni de la deschiderea șantierului lucrările au fost oprite din cauza alunecărilor de teren din amonte, pe o porțiune de 300 de metri. Reprezentanții Primăriei au spus atunci în 2015 că vina este a proiectantului, care a precizat în proiectul tehnic că nu este nevoie de lucrări de consolidare, deși studiile geo arătau clar că este nevoie de așa ceva.

„Întreaga zona geografică unde ne aflăm este o zonă cu riscuri punctuale de alunecări și aceste lucruri au fost relevate în studiile geo însă proiectul livrat de proiectant nu prevedea anumite lucrări de consolidare care iată se impun acum”, declara Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, în 2015, imediat după ce au apărut alunecările de teren.

În Lomb, funcționează atât CREIC cât și centrul de sprijinire a afacerilor TEAM. Anul trecut, porțiunea de teren pe care au fost construite imobilele TEAM a fost afectată de alunecări, astfel că pereții unor clădiri s-au fisurat, iar parcarea a fost distrusă complet. A fost nevoie de fonduri suplimentare pentru remedierea problemelor apărute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *