Sanatate

Incursiuni in inconstient

Inconstientul e misterios si complex; nu-i deloc usor sa-l descifram, desi, uneori, un simplu detaliu ne poate brusc permite sa patrundem in cele mai complexe mecanisme ale sale.

 

Cum sa facem ca sa aflam ce ne poate dezvalui inconstientul? Lasand cazul celor ce prefera sa consulte un psihanalist, sa vedem in ce fel trebuie sa procedeze cel care, cu toata modestia, hotaraste sa se aseze fata in fata cu sine insusi. Pentru asta, va avea nevoie sa se foloseasca de Eu, adica de aceea parte din structura sa psihica ce intervine in mod constient si voluntar pentru a impune un program.

 

Iata cateva sfaturi:
1. Incercati sa gasiti o explicatie pentru lucrurile care vi s-au intamplat in trecut, chiar daca asta ar putea parea neimportant. Intrebati-va fara teama: de ce am luat o decizie sau alta? Trecutul e trecut; prin urmare, ar fi logic sa dati dovada de o anumita obiectivitate, de o anumita capacitate de judecata in ceea ce-l priveste. Totusi, s-a constatat ca nu e de loc asa, deoarece in inconstient vechile nedreptati continua sa ne macine, ca si cum s-ar fi petrecut ieri, iar incurcaturi care au avut loc cu mai mult timp in urma tot ne mai fac sa rosim. Trebuie sa infruntati cu mult curaj, unul cate unul, toate lucrurile care va sunt dezagreabile. Nu incercati sa va mintiti singuri, pentru ca ar fi stupid.

 

2. Straduiti-va sa va placa persoanele care vi se par dezagreabile si, de asemenea, de fiecare data cand va simtiti amenintati de ganduri pesimiste, incercati sa vedeti partea buna a lucrurilor, caci, de fapt, nu exista nimic care sa nu aiba si o parte pozitiva. Sa presupunem, de exemplu, ca va patati o haina cu cerneala. Prima reactie este de enervare: dar daca va ganditi ca, de fapt, nu va placea deloc culoarea hainei si ca pata ar fi un bun pretext s-o vopsiti ori sa va luati ceva nou, atunci veti accepta mult mai usor intamplarea. Si inca un exemplu: sa presupunem ca va  lasati cuprins de frica de a fi concediat. Aceasta teama nu va servi decat la scaderea randamentului la serviciu si la cresterea posibilitatii unei concedieri; pe de alta parte, daca incercati sa va convingeti ca nu aveti de ce sa va temeti si, chiar daca ati avea, concedierea nu ar fi sfarsitul lumii, pentru ca puteti oricand sa va gasiti o slujba mai buna si mai bine platita, atunci angoasa de care suferiti ar putea disparea.

 

3. Incercati sa tineti un jurnal intim si sa notati in el tot ce va trece prin cap, fara sa va ganditi prea mult si fara sa gasiti o explicatie logica pentru gandurile respective.

 

4. Ganditi-va la copilaria voastra. Daca, in mod instinctiv, exista vreo amintire care va deranjeaza, incercati sa v-o amintiti in cele mai mici detalii, cu fidelitate fata de propria persoana, fara sa incercati sa va  mintiti ori sa inventati.

 

5. Reflectati la defectele pe care le aveti, faceti o lista cu ele si intrebati-va care sunt cele mai noi. Straduiti-va sa aflati de ce, cum si cand au aparut. Poate ca le veti gasi cauza si, astfel, un mod de a va descoperi adevarata personalitate.

 

6. Nu va temeti sa vorbiti cu altii despre indoielile dvs., mai ales daca sunt prieteni sau apropiati. Orice ocazie e buna pentru a porni un dialog; aceste confidente va vor fi benefice, chiar cu riscul sa fiti crezuti pisalogi de catre cei ce vor fi nevoiti sa va asculte. Adesea, unele lucruri devin constiente dintr-o data, stimulate de discutia purtata cu un strain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *