In vizor

Începe Cenzura pe YouTube! CNA vrea să pună în discuție o emisiune EVZ TV cu Dan Puric

Scris de 409

Începe Cenzura pe YouTube? O adresă a CNA dă primul semnal pe care politicul vrea să-l dea celor care cred că se pot exprima liber pe YouTube, susține Dan Andronic într-un material publicat în Evenimentul Zilei.

Evenimentul Zilei a primit o “invitație” de a participa la o ședință a Consiliului Național al Audiovizualului pentru a discuta o emisiune realizată de jurnalistul Ionuț Cristache cu actorul și scriitorul Dan Puric. Un podcast difuzat pe platforma YouTube în cadrul reuniunilor video desfășurate sub egida “Hai România”. Este prima tentativă de “cenzură” din partea CNA, cazul Ionuț Cristache – Dan Puric fiind, în opinia avocaților consultați de EVZ, un test de rezistență al platformelor de difuzare de materiale video, cum ar fi YouTube, Instagram, TikTok. Dar și al realizatorilor de podcasturi, de la Cătălin Măruță, Marius Tucă la Mihai Bobonete.

Demn de remarcat este procedura total netransparentă prin care am fost invitați la aceste discuții! În primul rând, potrivit avocaților consultați de EVZ, prin modificările aduse legii CNA, în iunie 2022, nu se oferă o jurisdicție a acestui organism asupra materialelor difuzate pe platformele de tip YouTube, Instagram, Facebook. Pentru ca “ceața” să fie completă, pe siteul CNA nu se regăsește înregistrarea publică a ședinței la care se face referire, cea din 09.03.2023, ultima fiind din 21.02.2023. În schimb putem admira poze din ședința CNA desfășurată în 09.03.2023.

Mai mult, EVZ nu a primit o copie a raportului de monitorizare pentru a înțelege baza legală în care s-a pus în discuție podcastul și ce se reproșează jurnalistului Ionuț Cristache. Cum poți participa la o discuție în care doar unul din interlocutori cunoaște subiectul?

Adresa CNA transmisă EVZ

”Întrunit în şedinţa publică din data de 09.03.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, ca urmare a unei sesizări, pentru programul „HAI România” (secţiune video EVZ PLAY), ediţia cu titlul  „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”, identificat pe platforma de partajare a materialelor video YouTube.

Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din programul sus-menţionat, iar în urma dezbaterilor din şedinţă, au decis să vă adreseze invitaţia de a participa la următoarea şedinţă publică a CNA, care va avea loc marţi, 14 martie 2023, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei din Bulevardul Libertăţii nr. 14, sect. 5, Bucureşti, sala Ralu Filip, et. 6.

Precizăm că la această dezbatere puteţi participa şi on-line, prin intermediul aplicaţiei Zoom, link-ul de conectare urmând a fi transmis marţi dimineaţa, în timp util.

Vă rugăm ca până luni, 13.03.2023, să confirmaţi participarea la comunicare@cna.ro şi să menţionaţi adresa de e-mail la care vă putem transmite link-ul de conectare, în cazul în care doriţi să participaţi online.”

Ce va face EVZ

Potrivit deciziei unanime a realizatorilor podcasturilor EVZ TV aflate pe platforma YouTube, la ședința CNA vom participa doar după ce vom primi materialele solicitate, înregistrarea video a ședinței CNA și raportul de monitorizare.

O altă condiție este ca să existe o opinie legală care să certifice autoritatea acestui organism asupra conținutului aflat pe YouTube, destul de vagi chiar și în baza modificărilor operate în iunie 2022.

Așa cum am făcut de fiecare dată ne vom adresa tuturor organizațiilor media și instanțelor de judecată. Este datoria noastră de jurnaliști de a apăra libertatea de exprimare și independența opiniilor în fața unor presiuni cu caracter politic. O datorie pe care o avem față de cei peste 100.000 de oameni care au ales podcasturile „Hai România” și față de cele peste 3 milioane care ne vizionează emisiunile în fiecare lună.

Adresa CNA adresata EVZ privind emisiunea cu Dan Puric

Emisiunea lui Ionuț Cristache poate fi văzută AICI.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  SĂ DĂM CU BANUL DE PĂMÂNT: Cât de frumoase sunt inutilele garnituri de cauciuc de la baza pomilor care au umplut orașul prin contract cu atribuire directă din banul public
 • Acum 2 hours Politica
  Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari. Între timp, ministrul Apărării, se hărnicea să creeze o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii
 • Acum 14 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 15 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 18 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 21 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 21 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 23 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 23 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 23 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 1 day Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 1 day Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
Citește și...
In vizor

ŢARĂ, CAUT OSTAŞI

Ți-ai dorit toată viața să porți uniformă, deși se calcă greu? Visul e mai aproape […]

Recomandările redacției
TOP CITITE