Anchete

Inca un parinte nemultumit: "Transylvania College mi-a inscris fata in randurile scolii fara acordul meu, ba, mai mult, cu dezacordul meu scris"

Situatia in care Transylvania College a inscris in randurile scolii copii fara acordul ambilor parinti nu este singulara. Tatal unei fete de 15 ani sustine ca, desi si-a exprimat dezacordul scris inca din primavara, in aceasta toamna fiica lui a fost “racolata” de catre scoala privata din Cluj-Napoca.

In aceasta primavara am fost contactat de catre managerul de inscriere de la Transylvania College, prin care am fost anuntat ca fiica mea sustinuse un examen  pentru admiterea la un aceasta scoala privata. Mi-am exprimat dezacordul atat verbal cat si scris, prin avocatul meu, si am subliniat foarte clar ca nu sunt de acord cu inscrierea fiicei mele la aceasta scoala”, povesteste Titus Banc.

Anca Rusu, director of admissions la Transylvania Colege, a fost cea care i-a raspuns barbatului, pe care l-a asigurat caErin isi doreste foarte mult sa urmeze cursurile acestei scoli si ne-am bucura sa putem avea o colaborare frumoasa cu ambii ei parinti, pentru a celebra impreuna progresul pe care-l va face in liceu si oportunitatile care i se vor deschide. (…) Va rugam sa ne sfatuiti cum doriti sa procedam in continuare”.

Ulterior, tatal fetei a trimis  o scrisoare de informare institutiei prin care le-a adus la cunostinta noile prevederi ale Codului Civil, cele care stabilesc relatiile dintre copil si parinte, mai precis paragraful ce spune negru pe alb “cresterea si educarea copilului se fac obligatoriu cu acordul ambilor parinti”.

Dar dezacordul lui nu a mai contat. La inceputul acestei saptamani, Titus Banc a aflat ca fiica lui, impotriva vointei acestuia, a fost inscrisa la scoala privata, “fara acordul meu, ba mai mult, cu dezacordul meu scris”.

Asta cu toate ca fata inca figureaza ca inscrisa la Liceul Gheorghe Sincai, unde a absolvit scoala generala si unde tatal ei doreste ca ea sa isi continue cursurile. Fiica lui a obtinut, la examenul de capaciatate, media 9,25, fiind eligibila sa isi continue clasa a IX-a la liceul Gheorghe Sincai.

Am avut o relatie foarte buna cu fiica mea pana in primavara acestui an, toate vacantele si sfarsiturile de saptamana le peteceam impreuna. Mi-am sustinut fiica atat finainciar cat si moral, inccercand sa acopar acest handicap al divortului. Mama ficei mele nu poate sustine financiar costurile acestei scoli private, fiind executata silit pentru suma de 339.312 de franci elvetieni, bani care nu sunt nici azi acoperiti. Sumele solicitate de catre aceasta scoala sunt platite din surse nestiute de mine”, povesteste tatal fetei.

Acesta sustine ca “procedura de racolare a acestei scoli” este de una manipulatorie – “se fac vizite in sali de clasa frumos aranjate si se creaza o imagine fara de cusur in ochii elevului, toate acestea ponegrind invatamantul public. E normal un copil isi doreste un astfel de sistem, mai ales ca el nu intelege latura economica si responsabilitatile pe termen lung ale unui astfel de sistem de invatamant”.

Titus Banc este hotarat sa depuna o plangere la Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, caruia ii va cere sa desfasoare o ancheta prin care sa se stabileasca exact “modul abuziv prin care fiica mea a fost inscrisa la aceasta scoala”.

Divortul de mama fiicei mele a fost pronuntat in anul 2004, prin acord comun al partilor. In urma acestui divort, fiica mea a fost incredintata mamei. Acesta era la acea vreme vechiul Cod Civil, iar formularea stabilea locul si parintele cu care urma sa locuiasca copilul. Acest lucru neinsemnand ca vreunul din parinti este decazut din drepturile parintesti, iar obligativitatea acordului ambilor parinti fiind absolut indispensabila in majoritatea deciziilor ce tin de cresterea si educarea copilului. La inscrierea unui elev la o anumita scoala, acordul printilor este absolut obligatoriu, cazurile de exeptie fiind doar atunci cand unul din parinti este expres decazut din drepturile parintesti”, explica parintele.

Ziar de Cluj a cerut pozitia Transylvania College referitor la acest caz inca de acum doua zile, dar reprezentantii institutiei scolare private nu au transmis niciun raspuns catre redactie pana la ora publicarii acestui material.

sursa foto: ovidiublag.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *