Noul regulament privind detinerea si accesul cainilor in municipiul Cluj-Napoca este gata, dupa mai bine de un an, si este supus consultarii publice incepand de astazi, pana in 21 septembrie.
Noul act, care va fi dezbatut cel mai probabil in urmatoarea sedinta de Consiliu Local, prevede accesul cainilor pe domeniul public si in mijloacele de transport CTP.
“Este permis accesul cu caini pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca cu conditia ca acestia sa fie tinuti in lesa care sa permita controlul cainelui in orice situatie. Cainii periculosi sau agresivi vor fi tinuti in lesa si vor purta in mod obligatoriu botnita. Este intterzis accesul cainilor in spatiile de joaca pentru copii”, se arata in regulament.
In categoria caini periculosi intra cei din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.
Cei care vor sa calatoreasca alaturi de catel in mijloacele de transport in comun o vor putea face, dar trebui sa ii cumpere patrupedului bilet si trebuie sa aleaga autobuze „neaglomerate”.
“Cainii de talie medie si mare vor fi tinuti in lesa si vor purta botnita. Cainii de talie mica vor fi tinuti in lesa, in brate sau in cusca ori geanta de transport. In mijlocul de transport in comun va urca maxim un caine insotit de detinator. Detinatorul achita si composteaza si pentru caine un bilet de calatorie. Cainele trebuie sa fie ingrijit si educat pentru a nu provoca deranj penru restul calatorilor. Persoana insotita de caine va alege cea mai libera zona a mijlocului de transport in comun si va evita orele de varf si mijloacele de transport aglomerate. Se va considera mijloc de transport neaglomerat acela care prin numarul de calatori permite tinerea cainelui la cel putin un metru distanta de ceilalti calatori”, se arata in regulament.
Regulamentul prevede ca numarul cainilor detinuti de catre o persoana nu poate fi limitat, atat timp cat sunt respectate conditiile de igiena, sanatate, protectie si bunastare a acestora, precum si faptul ca toti cainii metisi trebuie sterilizati si este obligatorie inscrierea tuturor cainilor cu stapan in baza de date nationala.
De asemenea, noul regulament arata ca detinatorii de caini nu pot fi taxati suplimentar de catre asociatiile de proprietari.
Regulamentul mai prevede amenajarea unui spatiu de joaca pentru caini in fiecare cartier de minim 300 de metri patrati si cate un parc de agrement pentru caini de minim 1.000 de metri patrati in vecinatatea fiecarui cartier. Spatiile vor fi iluminate, vor avea banci si cosuri de gunoi.
Cei care nu curata dejectiile in urma cainilor vor fi amendati cu sume cuprinse intre 400 si 600 de lei, fiind cea mai mare amenda din regulament.
Intreg actul poate fi consultat pe site-ul Primariei, iar observatiile pot fi transmise pana in 21 septembrie.