Din oras

„Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe „vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene

Multi dumnezei medicali clujeni au fost, putini au mai ramas. Lucan s-a dus dracului in Bucuresti, face nasoale, dar macar nu le mai face la Cluj.
La 62 de ani, cred ca Stefan Florian, „primul neurochirurg român în top 5 mondial”, cum il alinta ziarele, este, indiscutabil un om inteligent si un chirurg de vaza. Dar si un munte de orgoliu si un rateu moral al medicinei clujene.
Din cand in cand, in presa nationala, apar interviuri cu „marele neurochirurg” care, intr-un ton grav, da lectii pulimii, cu zbateri verbale de genul „m-am saturat sa tot explic ca…”. Florian, a devenit ca si Ioan Aurel Pop, un soi de Arsenie Boca al zicerilor despre viata, el are vaste cunostinte despre timp si metafizica batului de chibrit, asa ca ni le impartaseste si noua.
Recent, la Cluj s-a deschis un spital modern ca dotari, Spitalul Transilvania, detinut de doi soti, radiologi de profesie, genul ala bleg care nu se baga in fata: Abu Arif Khaled si Abu Arif Daria. Sef peste „unitate” a fost chemat somerul Petrica Susca, cel care a facut prapad la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj (nu ca actuala directoare ar fi mai breaza).
E alegerea blegului de Arif (asa il catalogheaza prietenii) ce manageri pune, destul sa spunem ca, in momentul in care Susca a fost numit „si i o”, a demarat o campanie ampla de marketing in presa locala si nationala. Pentru ca l-am criticat pe bune cat era sef la SCUJ Cluj, taranusul maramuresean Petrica s-a gandit sa scoata Ziar de Cluj din planul de marketing, pur si simplu pentru ca nu poate „uita ce i-a facut Alexa in presa”. Sa stea linistit Susca, nici noi nu am fi acceptat bani din pixul lui, stie prea bine asta taranusul, nu am facut-o niciodata, nici cand impartea el cascaval la ziarele care il lingeau in cur.
Ce voiam sa subliniez e cat de nociva e gandirea lui Susca in calitate de manager. Pe aceste considerente, ne putem astepta ca, intr-o zi, un pacient care vine la Spitalul Transilvania, sa fie refuzat daca nu ii place la nea Susca de moaca lui???
Ca Spitalul Transilvania nu are un management pragmatic, potrivit unei firme private, o dovedeste si rezultatul campaniei de presa. ZERO. Si asta nu inseamna ca, daca se implica Ziar de Cluj, se facea mai mult. Nici vorba. E vorba de faptul ca Susca are o mentalitate medievala de comunicare si, lasandu-l pe Florian sa se expuna in presa platita, cu ideile lui de ingamfat, nu a facut altceva decat sa irite.
In loc sa isi vada de promovarea Spitalului Transilvania, unde Arifii au facut investitii consistente, si pe a caror societate cifra de afaceri e inca mica (a avut pe 2021 profitul pe care il face o covrigarie), Florian s-a apucat sa le-o plimbe prin gura viitorilor medici si tinerilor rezidenti, de la inaltimea unui dumnezeu chel si atotstiutor, asa cum se considera.
Asa ca nea fane s-a apucat de se zborsit la lume, cu reprosuri savante.
Reactiile nu au incetat sa apara. Fiindca tupeul lui Florian este cel putin urat mirositor, in conditiile in care este oglinda perfecta a somitatii care ragaie versete biblice pe de o parte si face nasoale, pe de alta.
Trecem peste faptul ca, din postura de șef al disciplinei de Neurochirurgie din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie a UMF Cluj, și-a angajat fiul ca asistent universitar.

Dar nu putem trece peste faptul ca nu a fost in stare timp de 25 de ani sa faca dracului Centrul ala de Excelență în Neurochirugie de care tot vorbeste prin ziare. Pai, bre, nea Florian, de aia esti un ratat moral al medicinei, fiindca azi te dai mare cu investitiile unui privat pe specialitatea ta, dar tu, ca sef al Clinicii de neurochirurgie, nu ai fost in stare sa generezi nicio investitie, chit ca te stii cu toti securistii si politicienii de la care, in ultimele doua decenii, ai fi putut „redirectiona” niste fonduri spre clinica de stat din Cluj.
Poa’ sa zica oricine orice de Alexandru Irimie de la IOCN, Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” este astazi o bijuterie si lui irimie ii datoreaza Clujul acest lucru. Irimie a lasat ceva pe lumea asta, o urma palpabila, n-a scurmat in praf ca Lucan si ca tine, dumnezeii sacrosancti ai medicinei.
Poate ca vorbele mele sunt dure pentru urechile firoscosilor care tin cabanosul cu penseta.
Dar aberatiile morale ale lui Florian au iritat si medicii mai tineri din specialitatea „somitatii”.
Dr. Georgian Ciobotaru este neurochirurg şi operează într-un spital public din Bucureşti. Are o comunitate online de mai bine de 50.000 de următori, unde scrie despre umanitate, dar şi despre orori din sistemul de sănătate, despre eroi şi muncitori, despre meserie şi har.
Georgian nu e metalic, precum Florian, si tocmai de aceea mesajul sau scris pe Facebook, in afara de faptul ca e asumat, este un licar de lumina necesar ce apare in intunericul acestor dumnezei insmoliti de orgoliu precum Florian.
Sa il citim:
„Pe toată perioada rezidențiatului meu aveam câțiva profesori pe care îi vedeam ca pe niste zei, printre care și pe profesorul Ștefan Florian – era un neurochirurg extrem de celebru, rezidenții săi erau incredibil de mulțumiți de dumnealui, iar nivelul neurochirurgiei practicat de rezidenții de la Cluj părea intangibil comparativ cu cel al neurochirurgiei permise celor mici prin alte centre prin care am mai fost.
Se pare însă că bătrânețea nu aduce și înțelepciunea.
În 14 octombrie 2022, prof. Florian spunea pentru stiridecluj.ro următoarele: „Noi pregătim numai în domeniul în care mă pricep eu, neurochirurgie, între 30 și 35 de specialiști, iar țara are nevoie în mod real de 5 – 7 specialiști pe an. Pleacă afară sau în domeniile private.” (textul AICI)
Iar zilele trecute, pentru aceeași publicație, același om spunea: „Asta [n.m. referindu-se la agresivitatea pacienților] este atmosfera creată în ani de zile, acesta este curentul, trendul care ne-a fost indus dinspre Vest și acesta este rezultatul… fuga de responsabilitate, de specialități care ridică probleme, care ridică responsabilități mari și îndreptarea tinerilor spre o specialitate mai confortabilă, mai bună, și de ce nu, care poate fi efectuată și într-un cabinet particular, astfel încât nu e de mirare că am ajuns în punctul în care lumea să nu vrea [o specialitate chirurgicală/dificilă]”. (textul AICI)
Știți când eram mici și spărgeam ceva și dădeam vina pe pisică/frate/ghinion doar să nu ne asumăm răspunderea?
Dacă în fiecare an se pregătesc 30-35 de neurochirurgi, într-o perioadă de 35 de ani cât durează o carieră în acest domeniu, înseamnă că ajungem să avem simultan 1200 de neurochirurgi în România, pe când în Olanda (țară cu populație relativ similară României), există FIX 119 neurochirurgi! Ies la pensie 4, intră 4, nu stă nicio fosilă până 89 de ani de se visează împăiată în scaun.
Școala de neurochirurgie românească nu produce predominant neurochirurgi, ci este o fabrică de cârpe de șters pe jos (în timpul rezidențiatului) și de șomeri (după rezidențiat)! Dacă din 30-35 doar 5-7 ajung să fie efectiv necesari sau angajați, restul de 30 sunt fie șomeri, fie trăiesc din gărzi, fie pleacă în afară!
Rezidenții fug de responsabilitate?! Să vă fie rușine! Rezidenții fug de foame și de șomerie! Fug de a avea la 32 de ani o familie, după 24 de ani de muncă, dar niciun loc de muncă, fiind nevoiți să lingă clanțele ușilor șefilor de secție pentru un post sau să facă zeci de gărzi să aibă o pâine de pus pe masă!
Nu e vina Vestului că nu avem noi rezidenți, ci e vina dumneavoastră și a celor ca dumneavoastră! Este vina celor care acceptă tacit să le intre 30 de rezidenți în pregătire deși știu că nu au unde să se angajeze indiferent câte servicii am face în România! Ați fost în 2017 șeful unei comisii care a interzis specialiștilor să opereze 90% din neurochirurgie, acum vă mirați că nu mai aveți rezidenți? 
În locul dumneavoastră mi-aș turna cenușă în cap și n-aș mai deschide niciodată subiectul acesta în public”, spune neurochirurgul Georgian Ciobotaru pe pagina sa de Facebook.
Floriane, nu mai tre’ sa adaugam nimic.