Din oras

În uitatul cartier Iris se dezvoltă un nou Florești

În cartierul uitat de municipalitatea clujeană, numit Iris, în urmă cu aproximativ 10 ani, pe locația vechii fabrici de porțelan au început să se înalțe blocuri.

Mai întâi, apartamentele s-au născut pe scheletul fabricii, acesta fiind recompartimentat și reamenajat dintr-un spațiu de lucru într-unul de locuit.

Primilor cumpărători, reprezentanții Ansamblului Rezidențial Iris le-au promis spații verzi, piscină, grădiniță și alte facilități, pentru a face să pară cât mai atractive apartamentele. Situate aproape de un mare centru comercial și nu foarte departe de centrul orașului, având prețuri decente, acestea s-au vândut ca pâinea caldă. Primilor locatari, acum 6-7 ani, li s-a spus și că locurile de parcare nu vor fi o problemă, ei având la dispoziție teren viran pentru a parca și 10 mașini!

Anii au trecut, primele ansambluri de locuințe s-a vândut integral și altele au început să răsară. S-a renunțat treptat la ideile fanteziste cu piscine și spații verzi, locurile de parcare din fața blocurilor au fost achiziționate de unii proprietari, iar terenurile din jur erau folosite drept parcare pentru autoturismele celorlalți. În ultimii doi ani însă, ca ciupercile după ploaie, au apărut excavații și, în pas voios și alergător, săpăturile de pe terenurile virane au dat naștere unor blocuri înalte, unele cu parcare la subsol.

Cum parcările de la subsol erau neîncăpătoare pentru mașinile tuturor locatarilor celor 8-10 etaje, încet, dar sigur, acestea au început să umple toate spațiile din jur.

În prezent, pe strada Oașului 86-90, în zona Ansamblului Rezidențial Iris nu mai există locuri de parcare suficiente nici pentru locatarii de acum, iar mai multe blocuri sunt în stadiu de construcție. În momentul în care aceste noi blocuri vor fi date în folosință, întreaga zonă va deveni un fel de „strada Mehedinți”, din punctul de vedere al locurilor de parcare, și un fel de Florești, din punct de vedere urbanistic.

Cu toate că traficul, lipsa locurilor de parcare, dar și a spațiilor verzi, constituie probleme reale cu care se confruntă orașul, Primăria, prin aprobarea unor astfel de proiecte imobiliare, avizează practic noi cauze de blocaje în trafic, noi aglomerări urbane lipsite de cea mai elementară sistematizare, de natură a le crea locuitorilor un minim confort. Mașinile locatarilor din astfel de imobile înghesuite vor umple cu siguranță toate străzile adiacente, vor gâtui circulația și ieșirile spre străzile principale. 

Este doar un exemplu al modului în care, în anul 2017, Primăria înțelege să rezolve problemele orașului: creând unele noi, prin aceleași metode prin care au apărut și cele vechi: prin urbanism sălbatic, fără nicio noimă și fără nicio grijă față de oraș și de cetățenii săi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *