Politica

In trei mandate de parlamentar Romania a fost generoasa cu Mate Andras Levente. Cat de generos a fost deputatul cu Patria?

Deputatul UDMR, Mate Andras Levente, a fost declarat incompatibil de catre Instanta Suprema la inceputul anului 2014. Acesta a fost acuzat de catre Agentia Nationala de Integritate ca si-a angajat sotia in cadrul Biroului Parlamentar. Erzsebet Mate a primit in perioada 16.03.2010 – 01.01.2011 o remuneratie de 5.508 lei in baza contractului de munca avizat de catre partenerul de viata Mate Andras. Reprezentantul comunitatii maghiare clujene, in loc sa renunte la fotoliul de parlamentar, a continuat, fara pic de respect fata de cei care doresc o schimbare, sa piarda vremea prin Bucuresti in cadrul Comisiei de revizuire a Constitutiei. Ziar de Cluj prezinta activitate celor trei mandate ale lui Mate Andras Levente in oglinda cu evolutia averii acestuia pe perioada deputatiei. 

In legislatura 2004-2008 Mate Andras Levente a fost membru in trei comisii de mediere.  A facut parte din Comisia juridica, de disciplina si imunitati, Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei si Comisia Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana (pana in dec. 2006). Activittea sa din fotoliul de parlamentar a fost, pentru primul sau mandat, una relativ slabuta. Astfel Andras Levente a  avut  35 de luari de cuvant in 33 de sedinte, a facut trei declaratii politice si 42 de propuneri legislative initiate, din care 8 promulgate ca legi. La capitolul intrebari si interpelari deputatul UDMR a punctat 19. 

In legislatura 2008-2012 Mate Andras a facut parte din Comisia juridica, de disciplina si imunitati, Subcomisia pentru monitorizarea executarii hotararilor Curtii Europene a Drepurilor Omulu, Comisia pentru afaceri europene si 
Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei. Dupa patru ani de mandat a prins curaj si Mate a avut 82 de luari de cuvant in cele 62 de sedinte in plenul Camerei Deputatilor si 78 de luari de cuvant in Biroul Permanent. In cel de al doilea sau mandat, Mate a initiat 56 de propuneri legislative dintre care 8 au fost promulgate legi. Doar 17 intrebari si interpelari a avut in activitatea sa de deputat in perioada 208-2012 si 4 motiuni. 

In legislatura 2012-2016, Mate Andras a fost membru in Comisia juridica, de disciplina si imunitati, Subcomisia pentru monitorizarea executarii hotararilor Curtii Europene a Drepurilor Omului, Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei in calitate de vicepresedinte. In cel de al treilea mandat aproape ca si-a triplat numarul de luari de cuvant. Astfel, in cele 91 de sedinte, Mate a luat cuvantul de 128 de ori in plenul Camerei si de 141 de ori in Biroul Permanent. In ceea ce priveste propunerile  legislative initiate in perioada 2012 si pana in prezent, Andras Levente a avut 59, din care 10 promulgate legi. La capitolul intrebari si interpelari s-a multumit doar cu 16 si doar o motiune.

Aceasta a fost activitatea lui Mate Andras Levete pentru tara. Sa vedem cum a evoluat averea sa in cei 12 ani de deputatie. 

Inca din perioada primului sau mandat, Mate a inceput sa investeasca masiv in terenuri. Acesta a cumparat in anul 2005 -2.500 metri patrati de teren intravilan  in localitatea Stana, judetul Salaj, 29 mp intravilan in Cluj-Napoca, cota parte curte pe strada Somesului, 1.200 metri patrati in localitatea Cuzaplac, Salaj. In 2006, cu 2.500 de lei, a cumparat un hectar de teren extravilan in Satu Mare.

Anul 2007 a fost anul investitiilor in terenuri pentru Mate Andras Levente. Deputatul UDMR a achizitionat trei suprafete de teren, dintre care doua in judetul Cluj. Extravilan, 3.000 metri patrati in Campia Turzii, respectiv 5.000 metri patrati in localitatea Calarasi. Pentru  acestea Mate a platit 15.000 de lei, potrivit declaratiei sale de avere. Tot in 2007 si-a achizitionat si 1.200 de metri patrati intravilan in localitatea Stana din judetul Salaj, iar in 2008 a cumparat in satul Gheorgheni din comuna Feleacu 1.235 metri patrati intravilan.

In declaratia de avere din 2008, la capitolul autovehicule, Mate Andras detinea doua autoturisme marca Matiz si un ATV marca Linhai. Bunuri sub forma bijuterii, obiecte de arta si cult: 7 inele de aur in valoare de 3.000 de lei, 2 bratari din aur de 2.000 de lei, 3 lantisaore din aur estimate la 3.000 lei, monezi de argint de 25.000 de lei, tablouri  de 1.200 de lei si carti vechi din anul 1850 in valaore de 3.000 de lei, toate dobandite inainte de a ajunge deputat. 

In domeniul depozitelor  bancare si al investitiilor,  UDMR-istul a cumparat active la SIF Brokeer S.A Cluj in cuantum de 10.351 lei si si-a creat un depozit curent la Banc Post de 28.941 lei.

In cel de al doilea, respectiv al treilea mandat de deputat, Mate Andras Levente a continuat achizitionarea de terenuri. Astfel in 2008 a cumparat doua terenuri intravilan in Cluj-Napoca, in 2010 a investit in Cojocna prin achizitionarea a trei hectare de teren extravilan si 3.000  metri patrati de teren intravilan. In 2014 a investit intr-un teren de 500 metri patrati in localitatea Acas din judetul Satu Mare.

La capitolul imobile de locuit, avocatul Mate Andras detine trei apartamente de 112,60, respectiv 66 metri patrati si o garsoniera de 27 metri patrati. Cum era de asteptat de la Matiz, Andras Levente a trecut la Skoda, in prezent detinand doua autoturisme model Fabia, iar motociceleta Linhai a schimbat-o cu un model Honda Denville fabricata in 2008. 

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe deputatul UDMR Mate Andras Levente la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Ca un adevarat luptator pentru drepturile personale, deputatul Mate Andras Levente s-a aparat in Parlament inclusiv prin initierea de de legi care sa taie din prerogativele Agentiei Nationale de Integritate. Nici dupa ce condamnarea i-a ramas definitiva si irevocabila nu s-a considerat vinovat. Motiv pentru care nu si-a dat demisia din Parlament. De altfel si acum, dupa ce si-a anuntat retragerea din viata politica, a ținut să sublinieze faptul că decizia sa nu este luată sub imperiul condamnării sale cu suspendare pentru conflict de interese:

„Dacă aveam interdicţie să candidez mi-aş fi pierdut şi mandatul în curs şi acum n-aş mai fi fost deputat. Pe de altă parte, faptele au fost în 2010 şi deja s-au prescris”, a explicat Mate pentru Ziua de Cluj.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *