Analiza

În topul Numbeo, Clujul nu are nici măcar cea mai ridicată calitate a vieții din România

Potrivit platformei Numbeo, care adună date statistice din cele mai importante orașe ale lumii, „calitatea vieții” nu este la Cluj chiar atât de ridicată pe cât dau impresia, din vorbe, aleșii locali, care afirmă că la Cluj-Napoca se trăiește ca în marile orașe europene.

Indexul Numbeo al calității vieții arată în prezent pentru Cluj-Napoca 148.98 de puncte, dintr-un maximum de 240. E o valoare ridicată, dar stăm prost cu puterea de cumpărare și cu poluarea. În România, per ansamblu, indexul calității vieții e sub valoarea Clujului: 132,17. Clujul nu sare însă de valoarea medie a calității vieții (hașurată cu portocaliu în imaginile de mai jos) care caracterizează întreaga țară, unde puterea de cumpărare, poluarea și prețurile proprietăților raportate la venituri ne trag în jos.

În clasamentul Numbeo privind calitatea curentă a vieții la nivel mondial, Cluj-Napoca e situat doar pe locul 126. Timișoara e pe 117, cu o calitate a vieții mai bună. Viena e pe locul 33, iar Munchen ocupă locul 35.

Și Oradea este mai sus decât Clujul în topul Numbeo al calității vieții, cu un index de 159,98. Puterea de cumpărare este slabă în ambele orașe, însă orădenii au prețuri imobiliare mai bune, raportat la venituri, și un nivel mai scăzut al poluării. Clujul excelează, față de Oradea, în domeniul serviciilor medicale.

În concluzie, se poate și mai bine și cel mai bine e „să tacem și să facem”, altfel ne-o iau alții înainte, pe silențios.