De cartier

SOPORULUI – strada arată ca după bombardament, dar autoritățile solicită localnicilor reziliență: «Trebuie puțină răbdare acolo în zonă, pentru că nu le putem face…»

Vicprimarul Tarcea le-a cerut localnicilor din zona Soporului să dea dovadă de «RĂBDARE» – strada se va repara, dar nu acum, ci în viitor, odată cu centura metropolitană.

În mai 2016, atunci când localnicii din Crimeea s-au plâns premierului rus Dmitri Medvedev de pensiile mici, oficialul le-a oferit un răspuns năucitor, transformat peste noapte în meme-uri de internauți:

„Bani nu sunt. Dar voi să rezistați aici! Numai bine…”– a fost reacția lui Medvedev.

„Денег нет, но вы держитесь/Deneg net. No vî derjitesi!”

„There is no money. But be strong. All the best. Have a good day, and good health” – vezi AICI.

Și viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, le-a cerut cetățenilor din viitorul cartier făcut ca la carte – Sopor – să mai rabde…

„Strada Soporului arată ca în Ucraina. Mai lipsesc soldații și credem că suntem pe front! Ce faceți?” –  a fost intervenția moderatorului.

„Am spus de mai multe ori că pe strada Soporului – acolo trebuie să fie făcute lucrări, lucrări de întreținere facem în fiecare an, din păcate aceste lucrări de întreținere nu țin.

Este un trafic intens, destul de intens. Infrastructura străzii nu permite să facem o întreținere așa cum ar trebui și ne consumă foarte, foarte mulți bani. Dar este propusă spre modernizare.

Această stradă este cuprinsă într-un proiect mai mare, inclusiv cu centura metropolitană.

Compania de Apă trebuie să intervină pe stradă pentru că nu există rețea de canalizare. Rețeaua de apă nu mai duce și trebuie redimensionată. Am avut discuții cu cei de la Compania de Apă pentru a începe lucrările și ulterior să putem asfalta pe noua structură a străzii.

Această stradă este prinsă pe centura metropolitană.

Pentru o modernizare la o asemenea stradă, cu o ampriză așa de mare, discutăm de câteva milioane de euro, vom face și această lucrare.

Dar trebuie puțină răbdare acolo în zonă, pentru că nu le putem face până când nu ne sincronizăm și cu regiile.

Compania de Apă investește peste un milion de euro în conducta de apă și de canalizare. Inclusiv cei de la gaz fac investiții în zonă. Ne sincronizăm și  modernizăm cum trebuie strada. Între timp vom interveni cu piatră spartă”, a reacționat vicele Clujului, Dan Tarcea.

Soporului – o poveste urâtă, spusă «ca la carte»

Cluj 2022 – de cca 4 ani de zile autoritățile anunță demararea celui mai mare proiect de regenerare urbană la nivelul municipiului Cluj-Napoca și anume realizarea unui cartier «ca la carte»: cartierul Sopor.

CITEȘTE ȘI: Calitatea vieții în cel mai nou cartier al orașului – SOPOR – este proiectată în viitor: „Până va fi realizat va dura, probabil 5-8-10-12 ani. Va fi un exemplu de dezvoltare urbană gândită de la început. Va fi…”

Potrivit autorităților, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți, aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL – o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.

Scopul principal al concursului a constat în selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui Masterplan/ Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca”.

Proiectul viitorului cartier prevede un mini oraș cu case și blocuri de patru sau cel mult șase etaje, zone verzi, spații comerciale, cabinete medicale, grădinițe, școli, bulevarde, transport public și modalități de deplasare alternativă.

Între timp, Calea Soporului reprezintă un adevărat traseu de off road – drumul principal care străbate cartierul arată mai rău ca în satele din vârf de munte. Și este așa de mai bine de 30 de ani.