Politica

În timp ce premierul tace, liderul senatorilor PNL ia poziție în scandalul de plagiat al lui Lucian Bode: ”Dacă a călcat pe bec, va răspunde”

Lucian Bode are dreptul să se adreseze instanței de judecată, care să stabilească exact când a avut dreptate mediul academic în privința suspiciunii de plagiat, a declarat liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.

”Domnul Bode este într-o situație extrem de interesantă. Și-a dat doctoratul la șase ani după scandalul Ponta, lucrarea sa a fost verificată în 2018 de softuri și de CNATDCU și de UBB, s-a considerat că e OK, nu e nici o problemă. În octombrie 2022, Universitatea emite un punct de vedere în care spune că sunt suprapuneri de 2,95%, dar nu există clar, nu există intenția de fraudă, pentru ca peste două luni să vină cu un alt punct de vedere al aceleiași comisii, în care să spună că doctoratul este o lucrare profund viciată. Păi, în contextul în care în 2018 ea a fost verificată și n-a fost nici o problemă, în 2022 se spune negru pe alb că nu există indicii de fraudă, iar la două luni vin și spun că e profund viciată, eu cred că și domnul Bode are suspiciunea legală să se adreseze instanței de judecată, să stabilească când a avut dreptate mediul academic”, a spus, la RFI, Daniel Fenechiu.

El susține că Lucian Bode ”va răspunde, dacă a călcat pe bec”

”Când aceeași comisie își schimbă punctul de vedere în două luni și jumătate, o comisie formată din universitari, din academicieni, permiteți-mi să am îndoieli. Nu îl apăr pe domnul Bode, nu sunt în situația în care să am o sarcină de partid, dar eu ca cetățean, ca avocat, ca om de lege, care nu sunt profesor universitar și n-am un doctorat, am o îndoială în legătură cu imparțialitatea unei comisii care-și schimbă părerea atât de repede. Și atunci justiția urmează să se pronunțe. Dacă Bode a călcat pe bec, va răspunde. Dacă comisia dispune altceva, e în regulă. Nu uitați că și procurorul-șef EPPO (Laura Codruța Kovesi-n.r.) a avut un verdict de 4,95% și să mă ierte Dumnezeu și atunci am avut același punct de vedere, am spus: oameni buni, hai să nu mergem cu pianul pe scări, hai să analizăm logic și normal”, a adăugat liderul senatorilor liberali.

Întrebat dacă această situație nu este o vulnerabilitate pentru PNL, Daniel Fenechiu a spus:

”Astea sunt lucruri care în interiorul PNL își găsesc rezolvarea. Faptul că unii se grăbesc foarte tare este o chestiune firească în politica românească. PNL a fost un partid întotdeauna așezat, a fost început de an, sunt lucruri care se discută și eu vă asigur că va fi luată cea mai corectă și cea mai elegantă decizie în PNL. Deci n-am dubii în legătură cu povestea asta, dar este cât se poate de normal ca lucrurile să fie văzute la rece, să fie analizate toate perspectivele și atunci lucrurile vor merge în normalitate și veți vedea că PNL este un partid care nu doar clamează integritatea, ci o și respectă”.