Straineze

HAGA SCRIE PE AGRESORII PUTINIȘTI! Parlamentul European a votat pentru crearea unui tribunal pentru Putin: ”Criminalii de război trebuie aduşi în faţa justiţiei. Acum”

Parlamentul European a cerut joi, printr-o rezoluţie, crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, relatează AFP și Agerpres.

  • „Este nevoie urgent ca Uniunea şi statele sale membre, în strânsă cooperare cu Ucraina şi comunitatea internaţională, de preferinţă prin intermedierea Naţiunilor Unite, să facă presiune pentru crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune împotriva Ucrainei comisă de liderii politici şi militari ai Federaţiei Ruse şi ai aliaţilor săi”, cer eurodeputaţii.

Rezoluţia, care nu are un caracter obligatoriu, a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare de 472 de voturi pentru (19 împotrivă şi 33 de abţineri).

„Crearea unui astfel de tribunal ar acoperi o mare lacună pe care o are actualul dispozitiv internaţional în materie de justiţie penală internaţională”, adaugă eurodeputaţii.

„Criminalii de război trebuie aduşi în faţa justiţiei. Acum”, a reacţionat pe Twitter, după vot, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în contextul în care preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se deplasează joi la Kiev.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus deja la sfârşitul lunii noiembrie să lucreze la crearea unui astfel de tribunal, iar ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a făcut apel la rândul său, luni seară, la un „nou format” al tribunalului.

Curtea Penală Internaţională (CPI), al cărui sediu este la Haga, nu are competenţa să judece decât crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina, însă nu şi „crimele de agresiune” ale Rusiei, deoarece Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care a instituit tribunalul.

Apreciind că discuţiile pentru crearea unui astfel de tribunal pentru „crime de agresiune” ar putea dura, comisarul european al Justiţiei, Didier Reynders, a spus marţi, în plenul Parlamentului European, că trebuie reflectat, într-o primă fază, la crearea unui parchet internaţional pentru strângerea de probe.