Straineze

HAGA SCRIE PE AGRESORII PUTINIȘTI! Parlamentul European a votat pentru crearea unui tribunal pentru Putin: ”Criminalii de război trebuie aduşi în faţa justiţiei. Acum”

Scris de 365

Parlamentul European a cerut joi, printr-o rezoluţie, crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, relatează AFP și Agerpres.

 • “Este nevoie urgent ca Uniunea şi statele sale membre, în strânsă cooperare cu Ucraina şi comunitatea internaţională, de preferinţă prin intermedierea Naţiunilor Unite, să facă presiune pentru crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune împotriva Ucrainei comisă de liderii politici şi militari ai Federaţiei Ruse şi ai aliaţilor săi”, cer eurodeputaţii.

Rezoluţia, care nu are un caracter obligatoriu, a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare de 472 de voturi pentru (19 împotrivă şi 33 de abţineri).

“Crearea unui astfel de tribunal ar acoperi o mare lacună pe care o are actualul dispozitiv internaţional în materie de justiţie penală internaţională”, adaugă eurodeputaţii.

“Criminalii de război trebuie aduşi în faţa justiţiei. Acum”, a reacţionat pe Twitter, după vot, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în contextul în care preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se deplasează joi la Kiev.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus deja la sfârşitul lunii noiembrie să lucreze la crearea unui astfel de tribunal, iar ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a făcut apel la rândul său, luni seară, la un “nou format” al tribunalului.

Curtea Penală Internaţională (CPI), al cărui sediu este la Haga, nu are competenţa să judece decât crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina, însă nu şi “crimele de agresiune” ale Rusiei, deoarece Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care a instituit tribunalul.

Apreciind că discuţiile pentru crearea unui astfel de tribunal pentru “crime de agresiune” ar putea dura, comisarul european al Justiţiei, Didier Reynders, a spus marţi, în plenul Parlamentului European, că trebuie reflectat, într-o primă fază, la crearea unui parchet internaţional pentru strângerea de probe.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cu ce jafuri de autobuze CTP se cerculă pe linia 24B. Domnule Neag, chiar n-aveți pe nimeni pruceput la mentenanță, numai pe văru’ ”Dorel”?
 • Acum 12 hours Din oras
  Cu 12 milioane de lei, bani norvegieni, Emil Boc realizează dezafectarea rampei temporare de la Pata Rât
 • Acum 13 hours Eveniment
  Mobilizare mare, captură mică! DIICOT anunță ridicarea a 3,5 kilograme de droguri, după descinderi la Cluj și Suceava
 • Acum 13 hours In vizor
  Raportul Departamentului de Stat al SUA: ”Corupția și utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice, larg răspândite în România. Cazuri de discriminare împotriva romilor și de antisemitism”. Și Pata Rât apare în acest Raport. Și strada Radu Gyr
 • Acum 14 hours In vizor
  Plângere penală împotriva conducerii ASF: ”Putem vorbi despre o neglijență crasă în serviciu”
 • Acum 14 hours Politica
  Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, către deputații AUR: ”Foaie verde ananas, papagal ai fost, papagal ai rămas”
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Legătura dintre Baciu și Centura Metropolitană ar avea un impact negativ major asupra mediului. Semnal tras de Tibor Hartel de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a UBB Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours Sanatate
  Preşedintele Colegiului Medicilor: ”Avem două Românii – una cu exces de medici şi a doua, fără medici. Formăm anual 4.000 de medici rezidenţi, dar numai 1.000 rămân în ţară”
 • Acum 14 hours Din oras
  Nemulțumiți de salarizare și modul de aplicare a sporurilor în învățământ, profesorii clujeni vor picheta sediul Prefecturii în data de 23 martie
 • Acum 15 hours Cooltura
  SCANDAL MAJOR LA PREMIILE UNITER: Silviu Purcărete se retrage de pe lista nominalizărilor. Tompa Gabor, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, susține că ”acest tip de activism neobolșevist, influențat de ideologia «woke» și «cancel culture», este deosebit de nociv și pune în pericol creațiile artistice de mare valoare”
 • Acum 15 hours Politica
  Emil Boc, de râsul primarilor USR: ”La ce prețuri sunt la chiriile din Cluj Napoca, și la cât se stă în trafic, poți să te muți cu totul în mașină”
 • Acum 16 hours Politica
  Marcel Ciolacu, de Ziua Internaţională a Pădurilor: ”PSD va propune înăsprirea legislaţiei astfel încât tăierile ilegale să fie pedepsite la fel de dur precum corupţia”
 • Acum 17 hours Eveniment
  Râurile sunt tomberoanele nesimțiților: gunoaie scoase din Someșul Mic în zona Podului Porțelanului! Zona Nadășului de 5 stele mai așteaptă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE