Uncategorized

In Primarie, pana ajungi la Boc, te mananca birocratia

Clujenii se plang tot mai mult ca “usa mereu deschisa” cu care primarul a tinut sa le multumeasca pentru votul acordat e tot mai… inchisa.

„Voi fi un primar al tuturor clujenilor, care va avea usile deschise, care va incerca sa-i ajute pe fiecare in parte. Imi voi dedica pentru clujeni tot ceea ce am invatat pentru a-i rasplati pentru aceasta onoare”, a spus Emil Boc, dupa alegerile locale din luna iunie a anului trecut.

Pentru a ajunge, insa, la o audienta cu primarul Clujului, trebuie mai intai sa treci prin cateva birouri.

Procedura anevoioasa

Angajatii Primariei Cluj-Napoca te indruma sa depui o hartie scrisa cu problema pe care o ai, dupa care astepti un raspuns. Legal, ar trebui sa il primesti in 30 de zile lucratoare.

„Daca nu va multumeste raspunsul, va puteti programa la o audienta cu un director din Primarie, in functie de ce problema aveti. Apoi, la un viceprimar si abia apoi la primar”, este raspunsul unei functionare din Primaria Cluj-Napoca.

In cazul in care ati trecut peste toate etapele acestea si problema nu s-a rezolvat, cu ultimul raspuns oficial si cu o copie de buletin va puteti inscrie la o audienta la primar. Pe cand, nimeni nu stie.

„Asta nu noi hotaram, hotaraste primarul. Nu exista o data anume ca la directori sau viceprimari, cum au ei – o data pe saptamana. Va inscriem pe lista si dupa aceea veti fi sunati si va prezentati cand vi se spune”, ne lamureste o alta functionara.

Intre timp clujenii, obisnuiti cu un primar din mandatul trecut implicat in comunitate, cu audiente inclusiv in cartiere, raman cu un gust amar.

 Care sunt motivele distantarii?

Sociologul clujean, Vasile Dancu, este de parere ca trebuie sa existe un filtru de triere a persoanelor care doresc o intalnire cu primarul.

„La un oras de dimensiunea Clujului doar simbolic sau doar demagogic poate fi usa primarului larg deschisa. Este firesc sa existe un filtru de triere, dar trebuie sa gaseasca formule sa fie fiabil sistemul. Stiu din experienta de senator ca audiente sunt foarte multe intr-un oras ca acesta. In plus, mult mai multe poate rezolva un sef de directie din domeniu decat primarul”, a spus Dancu.

De cealalta parte fostul edil al Clujului, Gheorghe Funar spune ca, atunci cand era el la sefia municipiului, cetatenii ii gaseau usile deschise.

„Noi ne-am organizat foarte bine aceasta activitate, cetatenii cand ajungeau la primar aveau usile deschise. Lunar tineam audiente. Legal, asa este, ca trebuie sa se mearga ierarhic cu audientele, dar eu am dat termen de maxim 10 zile de rezolvare a problemelor la functionari, si va spun, se pot rezolva in 10 zile. Oricum, daca primarul este la program poate face audiente, iar daca nu face, clujenii trebuie sa-l taxeze. De ce a candidat daca nu vrea sa fie in slujba cetatenilor? Cand a venit Boc la Primarie tinea audiente zi si noapte, tinea si in autobuz si in cartiere”, a precizat Funar.

Tot la mandatul trecut s-au gandit si membrii Consiliului Civic Local (CCL), care la ultima sedinta din luna ianuarie a acestui an, au solicitat din partea Consiliului Local „un civism pentru cetateni si cu cetatenii, nu civism de cabinet”.

„Ne-am exprimat si noi la ultima reuniune a Consiliului un ton de dezamagire pentru ca am observat ca aplecarea spre treburile comunitatii nu mai e aceeasi ca in mandatul trecut. Ne-am ridicat intrebarea daca e o problema de echipa sau de atitudine de primar, si credem ca este vorba de ambii factori. Probabil ca drumurile pe la functiile inalte creeaza diferite obiceiuri, dar ar fi cazul de coborare pe functie si dedicare comunitatii”, a explicat Iosif Pop, fondatorul CCL.

Senatorul Marius Nicoara considera ca pe Emil Boc nu il mai intereseaza Clujul:

„Sunt convins ca va pleca europarlamentar sau pe o functie inalta in ceva institutie inalta, o sa il rezolve Basescu inainte de terminarea mandatului” – Marius Nicoara, senator USL

*Primarul Emil Boc nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere pana la publicarea acestui articol.

Foto: primariaclujnapoca.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *