Reportaj

În Gara din Cluj-Napoca a apărut un personaj inedit – Tonomatul de cărți

De mai bine de o săptămână, în gara din Cluj-Napoca a apărut un nou personaj – tonomatul de cărți. Simpatic și cumințel acesta poate are cea mai grea misiune, de a readuce moda cititului în tren. Smartphone-urile ne-au acaparat pe toți, de la mic la mare și aproape toată lumea navighează pe net de pe telefon, se joacă, face fotografii. Cărțile au trecut astfel pe locul II, iar pentru unii cărțile au fost date uitării cu totul. Oamenii au uitat că este cool să citești. În plus, cărțile au farmecul lor și te pot desprinde de la agitația lumii actuale.

Când călătorim cu trenul, smartphone-ul ne poate salva de plictiseală, dar ce facem în momentele în care rămânem fară baterie? Cărțile sunt soluția. Iar conducerea Gării din Cluj-Napoca a venit cu o soluție inedită pentru a promova cititul. În gara din Cluj-Napoca a fost montat un tonomat cu cărți, care ne pune la dispoziție o gamă variată de genuri de cărți, cel mai interesant fiind faptul că sunt promovate două edituri clujene.

„Cărțile se vând foarte bine și sunt diferite genuri. Sunt și două edituri din Cluj, cum ar fi Casa Ardeleană și Casa Cărții de Știință”, spune Vasile-Nicu Rafa, șeful stației CFR Cluj.

Gara CFR a încheiat un contract cu o firmă din București pentru a instala tonomatul. Firma respectivă mai are tonomate și în București, Brașov și Constanța.

“Este vorba de firma SC Dac Revolution SRL București. Ei mai au încă două tonomate în București Nord, unul la Brașov și unul în Constanța. L-am instalat în 5 mai prin contract de închiriere. Închirierea se face pe 10 ani. Selectarea s-a făcut prin licitație publică, iar cei de SC Dac au fost singurii care s-au prezentat și e singurul care are așa ceva. Aceștia au un angajat part-time care vine și se ocupă de aparat. Firma care a instruit studentul care este responsabil de tonomantul de cărți, a spus că e posibil să apară anumite blocaje, dar nu a fost încă cazul. Funcționează ireproșabil aparatul. Nu au fost reclamații. El verifică câte cărți s-au vândut și completează în aparat cu cărțile unde există spațiu liber. Odată pe săptămână scoate banii și îi trimite la București, modifică prețurile dacă este cazul, și primește colete de la firma din București, cu cărți. Firma este cea care alege cărțile care să fie trimise. Din câte am înțeles această firmă va intra agresiv pe piață, vor să amplaseze în toate stațiile mari de cale ferată, inclusiv și aeroporturi. În Cluj doresc să aducă la aeroport în mod sigur și probabil în mall-uri”, spune șeful stației CFR Cluj.

Tinerii și studenții sunt printre cei mai atrași de cărțile de la tonomatul din gară. Deocamdată cărțile sunt disponibile doar în limba română, însă Vasile-Nicu Rafa a propus firmei SC Dac Revolution SRL București și lecturi în alte limbi, cum ar fi maghiară sau engleză. Astfel ar putea avea acces și străinii la cărții de buzunare pentru traseele cu trenul.

„M-am bucurat foarte mult când am inițiat tonomatul cu cărți, că astfel este ocupat și spațiul din gară. Dacă ați văzut, toate spațiile sunt ocupate cu tonomate de cafea, cu bancomat și tonomat cu produse alimentare. Timp de 12 zile nu am avut deranjamente. Majoritatea celor care cumpără cărți sunt tineri studenți. Am văzut că mulți cumpărau cu gramatica pentru limba engleză. Toate cărțile sunt în limba română. Și noi am propus să fie și în alte limbi, fiind un oraș cu 20% de linia maghiară, sau de exemplu vrea să meargă în Miercurea Ciuc, Budapesta, acolo sigur sunt și străini și maghiari care ar putea beneficia de cărți”, mai adaugă Vasile-Nicu Rafa.

Prețul cărților este accesibil, pornește de la 5 lei și ajunge până în 25 de lei. Dar de reținut este că tonomatul nu dă rest decât în bancnote de 5 lei.

„O informație utilă pentru clujeni ar fi că cel care cumpără cartea trebuie să citească cu atenție agenda din dreapta tonomatului pentru că aparatul nu dă rest decât maxim 5 lei, nu dă altă formă de rest. Dacă ai băgat 50 de lei, musai să îți cumperi cărți în valoare de 45 de lei. Dar scrie foarte clar pe el. Și m-am uitat la tonomatul cu produse alimentare și scrie la fel. Prețurile sunt diferite, desigur cele care sunt mai ieftine se vând cel mai bine. Cine călătorește cu trenul două-trei ore își cumpără o carte de 5 lei, un pic mai subțire și o citește mai repede”, declară șeful stației CFR Cluj.

Am întrebat câțiva călători ce părere au despre tonomatul de cărți din Gara din Cluj-Napoca, și dacă au fost tentați să-l testeze. Majoritatea celor chestionați se încadrează în categoria celor care nu citesc sau nu le sunt pe plac genurile literare din tonomat.

„Nu îmi place să citesc și de aceea cred că nici nu sunt interesat de acest tomonat de cărți”, spune un student absorbit de informația de pe rețelele de socializare de pe telefon. Se pare că doar se uita la imaginile colorate, căci să citească nu îi place, după cum ne povestește studentul.

O altă domnișoară, studentă preferă lectura religioasă. Spune că merge cu trenul către Suceava.

„Eu citesc mai multă lectură religioasă și dacă o să găsesc la tonomatul de cărți, o să-mi cumpăr. Chiar nu am știut că au așa prețuri accesibile”, ne spune Alina, o călătoare care pleacă spre Suceava.

Șeful stației CFR Cluj este însă optimist și impresionat pentru faptul că tinerii totuși au procurat până acuma 17 bucăți de F.M. Dostoievski – „Amintiri din casa morților”.

„Eu am rămas foarte impresionat că până acum s-au vândut 17 bucăți de F.M. Dostoievski – Amintiri din casa morților, nu-mi venea să cred. Era și prețul foarte accesibil, la 10 lei. Bine că, se vând foarte bine și cele de vise”, ne povestește Vasile-Nicu Rafa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *