Din oras

In curand se aleg finalistii in cursa pentru Capitala Culturala Europeana. Cum se pregatesc orasele candidate?

Echipele care pregatesc candidaturile la titlul de Capitala Culturala Europeana (CCE) mai au doar cateva zile pana la depunerea candidaturilor, dupa care juriul va comunica numele oraselor finaliste. Pana atunci, candidatele se pregatesc cum pot: unii au campanii de flotari, altii se pomenesc cu Garda Financiara pe cap si cu amenintarea inchiderii activitatii, altii anunta bugete fabuloase sau, pur si simplu, nu mai dau nici o veste. La Cluj se fac ultimele retusuri inainte de trimiterea aplicatiei prin posta catre Ministerul Culturii. 

Cele mai recente stiri de specialitate din Craiova, oras candidat la titlul de CCE vorbesc despre organizarea unei dezbateri la ”tejgheaua” Pravaliei culturale, cu tema “Violenta”. Manifestarea era anuntata pentru data de 28 septembrie, la Casa de Cultura „Traian Demetrescu”. De asemenea, cele mai proaspete noutati de pe site-ul proiectului sunt legate de evenimente culturale. 

O alta veste, de vineri, 28 august este ca s-a votat primirea de noi membri si s-a ales conducerea asociatiei, doar pentru mandatul 2015-2016. Stirea contine multumiri adresate de fostul director Antoniu Zamfir primaritei Olguta Vasilescu, precum si dezvaluirea numelui noului director: managerul Bibliotecii Judetene “Alexandru si Aristia Aman”, Lucian Dindirica. 

Ingrijorare la Timisoara: Curtea de Conturi a constatat finantari ilegala pentru Asociatia care coordoneaza CCE

La Timisoara, primarul Nicolae Robu a anuntat recent “ca exista riscul sa nu se mai poata pregati aceasta candidatura dupa ce Curtea de Conturi a constatat, spune el, ca si finantarea Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana este ilegala, la fel cum s-a intamplat in cazul ACS Poli si a altor cluburi sportive”, potrivit tion.ro. In acest context, primaria a contestat raportul auditorilor si asteapta raspuns. O campanie inedita anuntata la sfarsitul lui august in orasul de pe Bega de catre aceeasi asociatie este cea cu numele de “21 de flotari pentru oras”. In 23 septembrie insa, Consiliul Local al Municipiului Timisoara a votat alocarea a 20 de milioane de euro pe o perioada de sase ani pentru proiectul Timisoara CCE. 

Foto: pressalert.ro

Iasiul incepe sa isi aleaga ambasadori 

Fundatia Ambasadorii proiectului Iasi Capitala Europeana a Culturii 2021 a anutat in 25 septembrie campania “Ambasadorii Iasi 2021”. Peste 15 personalitati din domenii diferite (business/ antreprenoriat, teatru, muzica, literatura, arte vizuale) sustin candidatura orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, potrivit Agerpres.
 

Dezbatere la Sfantul Gheorghe, cu Andras Farkas de la Cluj

La Sfantul Gheorghe a avut loc la sfarsitul lui iunie o dezbatere cu privire la proiectul de candidatura a orasului la titlul de CCE. 

“Pe langa reprezentantii Primariei, la eveniment a participat si Farkas András, cel care a contribuit la obtinerea titlului de Capitala Europeana a Tineretului de catre Cluj-Napoca. in sala s-au aflat personalitati din lumea culturala a orasului, precum actori, muzicieni, arhitecti sau manageri culturali.

Astfel, cei prezenti la dezbatere au aflat ca tema pe care mizeaza orasul nostru in cursa pentru obtinerea acestui titlu este „Identitatea”. Este vorba atat despre o identitate individuala, cat si de una colectiva, care se afirma si se contureaza cu o mai mare dificultate intr-un spatiu multietnic. Tema identitatii este cu atat mai binevenita si mai inspirata, cu cat ea s-a regasit si se regaseste ca subiect important si in Uniunea Europeana, cea care a promovat ideea de diversitate in unitate si unitate in diversitate”, potrivit stiri.covasnamedia.ro
 

Proiectul de candidatura a Bucurestiului a fost mediatizat ultima data in luna iulie

“Reprezentantii ArCuB, centrul cultural delegat de Primaria Bucuresti pentru a realiza dosarul de candidatura a orasului la titlul de Capitala culturala europeana in 2021, spun ca in acest moment cele mai importante demersuri sunt trezirea constiintei publice si mutarea actiunilor culturale in „cartierele-dormitor“”, arata Adevarul.

Brasovul se promoveaza cu poezie

Un proiect cultural care “scoate Brasovul din seria banalitatilor in materie de evenimente dedicate obtinerii titlului de CCE 2021” a fost anuntat recent tot de Adevarul. Mai exact, este vorba de “promovarea si valorificarea poeziei dedicate Brasovului, prin zugravirea treptelor din Cartierul Valea Cetatii cu versuri semnate de clasici ai literaturii romane, creandu-se astfel o „antologie murala” a Brasovului”. 

Candidatura Aradului, lansata intr-o hala de tramvaie

Proiectul candidaturii Arad – Capitala Culturala Europeana 2021, s-a lansat in prezenta a peste 1.000 de oameni intr-un spatiu neconventional: o hala de productie de tramvaie a fabricii Astra Vagoane Calatori 

“Alegerea locului pentru lansarea proiectului candidaturii a fost motivata prin faptul ca mediul economic din Arad sustine cultura, si implicit candidatura orasului la Capitala Culturala Europeana. „Legatura intre cultura si economie a existat si va exista. Pentru candidatura noastra este nevoie sa ai partener si astazi partenerii din zona economica ne-au dat un raspuns. De aceea prezentarea candidaturii noastre, ofertei noastre care va ajunge la Ministerul Culturii s-a facut in hala unei fabrici importante a municipiului si a Romaniei”, a precizat primarul Aradului. 

Administratia locala a anuntat ca va cheltui peste 50 de milioane de euro in acest proiect. 
“Banii vor fi investiti pe proiecte culturale, o partea din bani mergand inspre restaurarea unor cladiri importante – sub forma de investitii directe. Daca insa se iau in considerare si investitiile indirecte in cultura – reconversia Cetatii Aradului – suma va depasi 200 de milioane de euro”, scrie aradon.ro.

Pentru Alba Iulia, anul CCE este tot 2020

De la Alba Iulia nu prea sunt vesti noi. Cea mai recenta stire este ca Asociatia Pakiv Romania va continua sa sustina proiectul Alba Iulia CCE. 

„Am citit ca initiatorul proiectului Capitala Culturala Europena, Florin Roman, renunta la acest proiect. Pentru noi Alba Iulia este capitala spirituala a Romaniei, parte integranta a Uniunii Europene, iar principiile Europei unite sunt prezente aici, in inima tarii noastre. Noi credem ca locuitorii municipiului merita sa fie cetateni europeni care locuiesc intr-o devarata capitala culturala – Capitala Culturala Europeana. Asociatia Pakiv Romania isi asuma responsabilitatea de a continua eforturile de a transforma Alba Iulia in Capitala Culturala Europeana.”, a declarat Gruia Ioan Bumbu, in 11 iunie, la Alba Iulia.

Pe site-ul proiectului insa, anul pentru care se candideaza este 2020, desi acesta s-a schimbat pentru 2021. 

Galatiul va ajuta Braila sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021

La sfarsitul lui august, primarii Marius Stan si Aurel Simionescu au semnat un acord de colaborare intre municipiile Galati si Braila. Acordul vizeaza “colaborarea in domeniul culturii, tineretului si sportului: teatru, muzica, opera, balet, folclor, expozitii, cooperare in domeniul arheologiei si patrimoniului cultural, biblioteci, schimburi de expozitii, ansambluri muzicale etc”, potrivit viata-libera.ro.

„Este un acord care speram sa-i ajute pe cei de la Braila in tentativa lor curajoasa de a fi declarati Capitala culturala europeana in 2021, un obiectiv greu de realizat. Ceea ce ne-a facut sa dam mana foarte repede este faptul ca au atras de partea lor cateva orase importante riverane Dunarii, Calarasi, Tulcea, Giurgiu, Galati, iar evenimentul cultural din 2021 se va desfasura pe intreaga arie, astfel incat programul nostru anual de evenimente culturale se va integra in programul cultural 2021. Noi, oricum, activitatile le vom desfasura, indiferent daca Braila va fi declarata sau nu capitala culturala”, a declarat Marius Stan, pentru sursa citata. 

Proiectul Baia Mare CCE are din 8 septembrie in frunte o specialista din Sibiu

Andreea Ciortea, nominalizata ca Director Executiv al Fundatiei Baia Mare 2021 a fost numita in fruntea echipei care coordoneaza proiectul.  

„Auzisem despre intentia orasului Baia Mare de a intra in competitia pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii si, recunosc, am privit cu usor scepticism aceasta initiativa. insa, cu o luna in urma, mi-a fost dat sa ajung aici si am ramas in mirare. Am regasit un oras impecabil si va felicit pentru ceea ce ati realizat, este o dovada in plus ca omul sfinteste locul si ca avem nevoie de viziune pentru ca Romania sa creasca organic”, a declarat ea, citata de oradesibiu.ro. 

Andreea Ciortea dispune de o experienta vasta in domeniu, activand ca manager de proiect in Centrul Cultural German Sibiu si implementand o serie de importante proiecte culturale in cadrul actiunii Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.

Foto: oradesibiu.ro

“Echipa de profesionisti a Fundatiei Baia Mare 2021, compusa in majoritate din femei, cu exceptia Directorului Artistic, Vlad Tausance, va depune caietul de candidatura pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii pe data de 10 octombrie si va sustine cauza orasului intr-o prezentare in fata juriului european la inceputul lunii decembrie a acestui an”, mai spune sursa citata.
 

Si Targu Mures candideaza, cu Raed Arafat pe post de ambasador

Asociatia Targu-Mures 2021 (care are in componenta Consiliul Judetean Mures, Primaria municipiului Targu-Mures, Primaria municipiului Sighisoara si Primaria statiunii Sovata”, a lansat oficial joi, 24 septembrie, strategia de promovare a municipiului Targu-Mures pentru candidatura la titlu de CCE 2021, sloganul propus Europei fiind „Facut in Targu-Mures”.

Campania este comunicata in cinci limbi, “o premiera in Romania”, dupa cum scrie zi-de-zi.ro. Se va vorbi “despre experientele unice pe care fiecare comunitate a orasului le ofera si le traieste aici de sute de ani”. 

La Cluj, se pregateste trimiterea aplicatiei: “O sa vedem o schimbare de atitudine in cazul mai multor orase”

“In principiu am terminat aplicatia, acum face verificarile pentru varianta in limba engleza si corelarea intre versiunile in limba romana si engleza. In principiu, saptamana viitoare, mai exact luni, o vom trimite spre Bucuresti, prin posta”, a precizat Florin Morosanu, director executiv al Asociatiei Cluj-Napoca 2021 – Capitala Culturala Europeana. 

Aplicatia cu care candideaza Clujul are 80 de pagini, cat este maximul admis de regulament. 

“Speram sa convingem juriul, cel putin in aceasta etapa, ca meritam sa mergem mai departe. In octombrie incepem sa ne pregatim pentru intalnirea cu juriul din decembrie. In paralel, vrem sa pregatim si activitatile pentru anul viitor, pentru ca vor fi sase luni foarte intense din ianuarie pana prin mai-iunie”, amia spus el. 

Conform procedurilor, in 7-10 decembrie este intalnirea cu orasele canditate, dupa care juriul va emite o decizie, iar pana la sfarsitul anului va emite si o serie de recomandari pentru orasele selectate pentru finale. 

“Pe baza acelor recomandari pe care nu prea putem sa le anticipam acum, dar le vom stii in cazul in care mergem in finala, noi va trebui sa imbunatatim aplicatia”, a explicat Morosanu. 

Lista oraselor care merg in finala depinde de numarul oraselor care isi vor depune aplicatia pe adresa Ministerului Culturii. 

“Daca vor fi 8, probabil ca trei vor merge in finala, daca vor fi mai multe, probabil vor fi patru. E o speculatie care se bazeaza pe situatia din ultimii ani. E o situatie foarte complicata acum in tara, pentru ca, dupa cum arata noutatile analizate de noi, orasele candidate, au ajuns sa isi voteze o strategie, un buget de investitii, deci lucrurile se misca. O sa vedem exact ce si-au propus dupa 10 octombrie, cand vor fi afisate pe site-ul Ministerului Cultura. Dupa asta, vom urca si noi pe site varianta noastra. In mod normal, am fi facut public tot, pentru dezbatere, dar am decis sa lasam ministerul sa anunte tot. Dupa deschiderea candidaturilor ne vom da seama ca acest proiect e altceva decat ce pare si o sa vedem o schimbare de atitudine in cazul mai multor orase”, a mai apreciat Florin Morosanu. 

Aminitim ca Ministerul Culturii, autoritatea nationala responsabila de organizarea si gestionarea competitei pentru titlul de CCE pentru anul 2021 in Romania, va organiza intalnirea de preselectie pentru adoptarea listei scurte a oraselor candidate in perioada 7-10 decembrie 2015.

In cadrul acestei intalniri, juriul va evalua fiecare oras candidat pe baza candidaturii sale si pe baza audierii in raport cu obiectivele actiunii CCE si cu criteriile mentionate in apelul pentru depunerea candidaturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *