Politica

De la inaltimea scaunului de deputat, Aurelia Cristea nu vede problemele Clujului. Ce spun colegii de partid ai candidatului la Primarie despre prioritatile orasului

Prin rezolutia adoptata vineri la sedinta organizatiei municipale a PSD Cluj-Napoca Aurelia Cristea a fost desemnata candidata partidului la Primaria Cluj-Napoca. In discursul de multumire pentru votul acordat deputatul PSD Aurelia Cristea si-a anuntat o parte dintre prioritati pentru castigarea functiei de primar al municipiului Cluj-Napoca. Consilierii locali ai PSD, insa, au alta viziune privind dezvoltarea orasului dar cred ca Emil Boc poate fi „batut” de Aurelia Cristea.

O parte dintre programul electoral al Aureliei Cristea privind strategia de castigare a alegerilor locale de anul viitor  a fost prezentat vineri seara in fata organizatiei municipale a PSD Cluj-Napoca. Printre punctele enumerate de deputatul clujean s-u regasit si cateva populisme asemanatoare programului din 2004 al actualului primar, Emil Boc. 

“Voi candida pentru functia de primar. Cetatenii sa stie ce se intampla cu banii lor, pe ce se cheltuie, unde si de ce. Candidez pentru o administratie responsabila si orientata spre cetatean, in care, indiferent ce decizie se ia, ce hotarare de CL, ce contract se realizeaza, in centrul lui sa fie cetateanul. Iar cetateanul sa fie cel care beneficieaza de toate resursele si de toate serviciile publice la cel mai inalt grad”, a afirmat Aurelia Cristea.

In opinia Aureliei Cristea principalele prioritati ale municipiului sunt estetica urbana, spatiile verzi, respectul fata de biciclisti si fata de persoanele cu dizabilitati.  

“Un primar responsabil trebuie si este obligat sa urmareasca interesele cetatenilor daca vorbim de estetica urbana, spatiul verde, liniste publica, fluenta traficului, toate acestea sun nevoile reale ale clujenilor. O politica locala de sustinere a traiului sanatos, un Cluj al respectului fata de biciclisti, de persoanele cu dizabilitati, al reciclarii si al protejarii mediului verde vor fi in centrul proiectului. Sustinerea prducatorilor autohtoni prin cresterea numarului de piete si conceperea unui calendar stradal care sa permita in anumite zone comercializarea produselor naturale locale.Trebuie sa sprijinim actualele persoane cu dizabilitati, uitate de actuala administratie. Construirea de rampe pentru aceste persoane si cresterea locurilor de parcare pentru persoanele cu handicap sunt absolut necesare. Politica trebuie sa fie deschisa catre cazuri sociale si nevoi zonale. Avem cele mai bune universitati din tara si e nevoie de un dialog si un parteneriat veritabil cu mediul universitar clujean, care sa fie implicat in mod real in politica de dezvoltare durabila a orasului. Epoca populistilor, a politicienilor care se ascundeau dupa sigle de partid, a administratorilor fara viziune s-a incheiat”, a declarat Aurelia Cristea in cadrul discursului.

Consilierii locali PSD, mai ancorati in realitatile si nevoile municipiului, considera o prioritate majora dezvoltarea infrastucturii municipiului Cluj-Napoca. In privinta candidaturii Aureliei Cristea la Primarie se arata foarte optimisti. 

In opinia consilierului local Ovidiu Chifor, prioritatile municipalitatii ar trebui sa fie cultura si sportul. Acesta considera ca ar fi timpul ca pe partea de infrastructura municipalitatea sa se aplece si asupra problemelor din cartiere, nu doar pe zona centrala a orasului.

“Sansele ei sunt egale. Cand pornesc doi candidati, asa se considera, niciodata un candidat nu este castigator din start, mai ales dupa ce s-a intamplat in Cluj-Napoca si mai ales dupa ultima guvernare locala, care a fost una dezastruoasa. O prioritate foarte importanta ar fi sportul. Dupa cum am vazut, in strategia adoptata in ultima sedinta a CL, sportul nu prea este o prioritate. In al doilea rand ar trebui atrase fonduri europene pentru finantarea culturii. Pe partea de infrastructura, dupa ce se vor inchide santierele din centrul orasului, trebuie avut in vedere si infrastuctura din cartiere”, a declarat Ovidiu Chifor. 

Dan Morar crede ca schimbarea actualului primar Emil Boc cu un alt candidat poate sa se petreaca in contextul faptului ca Cluj-Napoca este un oras predispus la atitudine si la schimbare. Morar crede ca in viitor dezvoltarea parkingurilor modulare din cartiere va solutiona problema locurilor de parcare din municipiul Cluj-Napoca. 

“La fel ca fiecare candidat care se lanseaza intr-o cursa, Aurelia Cristea porneste cu sanse egale chiar daca in momentul de fata sortii nu par favorabili pentru PSD. Intr-un an se pot intampla multe si experienta mea in 17 de PSD m-a invatat ca putem sa ne asteptam la schimbari in viata publica locala. Asa cum spunea profesorul Calin Hintea in plenul sedintei, Cluj-Napoca  si Timisoara sunt orasele unde populatia este cel mai predispusa la schimbari, orase care iau atitudine, exact cum s-a intamplat la alegerile din noiembrie de la prezidentiale. Putem sa ne asteptam si in favoarea noastra. In ceea ce priveste prioritatile, in primul rand ar trebui mizat pe continuarea dezvoltarii economice prin partea de urbanism. Urbanismul joaca un rol important in dezvoltarea orasului, crearea de zone comerciale, de zone de afaceri. In legatura cu noul PUG, pe plan social, partea de scoli, ar trebui dezvoltata infrastructura de invatamant. Partea de trafic si de parcari modulare in cartiere, o alta prioritate, un proiect care nu este bagat in seama de actuala adiministratie locala”, a declarat Dan Morar.

Liderul de grup al consilierilor locali PSD din Consiliul Local, Claudia Anastase, considera ca principala prioritate a orasului ar trebui sa fie o coerenta in realizarea infrastructurii.

“O parte din prioritatile prezentate si in Strategia de Dezvoltare sunt usor depasite. Elementele cheie ale profilului municipiului sunt Cluj-Napoca un oras studentesc, un nucleu cultural pentru regiune si in egala masura un oras in dezvoltare in zona medicala. Oricare dintre cele trei elemente au nevoie de infrastructura. Nu poti vorbi doar la nivel poetic de profilul orasului, ci ai nevoie de coerenta pe infrastructura. Cand vrobim de coerenta in infrastructura ma refer la ceea ce s-a intamplat in acest an cu strazile din oras si il putem da ca un exemplu negativ. Coerenta, cand vrei sa organizezi orice tip de festival unde il organizezi, sa analizezi orice fel de nuanta care iti aduce in oras oameni pe profilul tau cultural.

Eu cred ca Emil Boc poate fi batut in aceasta competitie electorala, contrar sondajelor care ni se prezinta. Cred ca intregul capital uman tanar si scolit are nevoie de un impuls pentru a deveni si pentru ei „cool” stanga in Cluj-Napoca. Ideea ca social democratia nu ar putea sa invinga la Cluj-Napoca este doar un mit, si in ce o priveste pe Aurelia Cristea, cred ca in mare masura depinde si de candidat. Cred ca stanga are nevoie de lideri carismatici, e nevoie de echipa. E vital ca si liderul acestui curent de stanga sa se lanseze ca mesaj, discurs si credibilitate asemeni liderilor europeni de stanga, cei care au si raportat niste victorii in ultima perioada”, a afirmat Claudia Anastase.

Prioritatile consilierului Gabriel Oniga par sa se indrepte inspre dezvoltarea spatiilor de promenada si amenajarea locurilor din cartiere pentru cresterea numarului de evenimente culturale artistice din oras. O alta prioritate pentu consilierul Oniga este infrastructura de transport si necesitatea construirii de cai de acces pe directia est-vest tinand cont de linia de dezvoltare a municipiului.

“Sunt doua laturi principale pe care orasul trebuie sa se dezvolte. Trebuie sa isi pastreze caracterul de oras al evenimentelor, sa dezvolte aceasta latura, care poate sa devina un motor de dezvoltare pentru noi ca oras. Dar pentru asta trebuie sa investim noi, ca municipalitate, in infrastructura neconventionala printre care as aminti malurile Somesului sau zona de la terenuri de pe Parang. Trebuie sa intelegem ca trebuie sa investim in ele ca sa devina loc de promenada si loc de evenimente permanente. Pe de alta parte principala noastra resursa sunt universitatile si implicit forta de munca bine calificata pe care acestea le ofera. Municipiul investeste foarte putin in zona universitara, e mai mult decat necesar sa se gaseasca o formula prin care sa ia nastere un campus universitar nou, asta ar decongestiona un pic si piata imobiliara. A investi in infrastructura e foarte important. Sa asfaltezi drumurile nu e suficient, trebuie sa dezvolti cai noi de transport in municipiul Cluj-Napoca, trebuie limitat traficul treptat in zona centrala. Centru orasului trebuie sa fie al cetatenilor, sa fie in mare masura pietonal si in acelasi timp sa readucem comertul in centrul orasului. Nu e normal ca tot comertul din Cluj sa se desfasoare in doua mall-uri. Centurile ocolitare sunt o prioritate majora care trebuie sa tina seama de dezvoltarea orasului spre vest. Da, eu cred ca Aurelia Cristea are sanse, cred ca sosit momentul sa facem si altceva in municipiu decat sa asfaltam strazi. E important asta, dar trebuie sa vedem putin mai departe decat asfaltarile”, a declarat Gabriel Oniga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *