In vizor

În Clujul în care o parte dintre adăposturile de protecție civilă au fost transformate în boxe sau în „garsoniere”, câte buncăre mai sunt accesibile în caz de război?

Scris de 960

O parte dintre buncărele Clujului au devenit „garsoniere” la demisol, o altă parte boxe pentru murături, iar altele oferă cea mai bună calitate a vieții pentru păianjeni și pentru șobolani. Aceasta este realitatea, una cunoscută foarte bine de administratorii de blocuri și de agenții imobiliari cărora proprietarii buncărelor li s-au adresat, la un moment dat în carieră, pentru a scoate la mezat, cu zeci de mii de euro, aceste tipuri de proprietăți. „Apartamentele” sau „garsonierele” care sunt altceva în acte (garaje, adăposturi antiaeriene ș.a.) se vând de ani de zile la Cluj-Napoca drept superoferte, fiindcă sunt ceva mai ieftine decât apartamentele și garsonierele cu acte în regulă.

Cu toate acestea, edilii orașului afirmă că la Cluj legea se aplică și buncărele sunt în regulă, în litera legii. E drept, unele sunt garaje, unele garaje sunt transformate în apartamente, dar, ce să-i faci, asta e economia de piață: cerere și ofertă!

Prezent astăzi la o emisiune radio, viceprimarul Dan Tarcea a fost întrebat:

„Legea care prevede un buncăr pentru construcțiile care au o suprafața mai mare de 600 de metri pătrați, în ce măsură se aplică la Cluj?”

„Se aplică la toate… vreau să spun că, în momentul în care se emite o autorizație de construire, sunt incidente toate legile aflate în vigoare. Inclusiv, daca este încă în valabilitate această lege, se aplică și această lege. Sunt foarte multe… toate blocurile au spații special amenajate, înainte se chema ALA, acum au altă denumire și sunt condiții în autorizația de construire, în momentul în care construiești, pentru realizarea acestor chestiuni”, a răspuns viceprimarul.

Moderatorul însă a insistat: „Și au toate clădirile astea un astfel de buncăr?”

„Acuma gândiți-vă că componenta de buncăr poate să fie chiar și un… da! Sunt, sunt! Pot să vă spun că am văzut foarte multe care au! Poate să fie, nu, un garaj subteran, da? Poate să fie folosit sub această componentă! Sau o încăpere din garajul subteran și, sigur, în funcție de suprafață, de numărul de apartamentele care sunt acolo.

Deci există și se, se… deci nu există niciun fel de construcție care să nu respecte, vreo autorizație de construire care să nu respecte aceste condiționalități impuse, evident, de legile în vigoare”, a declarat Dan Tarcea.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – IGSU a publicat lista adăposturilor de protecție civilă din întreaga țară (lista poate fi consultată aici). Pe hârtie, stăm bine la Cluj. Pe teren, speranța moare ultima!

În Cluj-Napoca avem 161 de adăposturi, potrivit documentului IGSU. Câte sunt însă funcționale în prezent? Când a fost verificată ultima dată, pe teren, de către ISU Cluj, lista de adăposturi? Ce măsuri au fost luate pentru adăposturile care au fost transformate în spații de depozitare/locative? Sunt suficiente buncărele existente pentru populația în creștere a Clujului? Am adresat toate aceste întrebări reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj. Vom reveni cu răspunsurile primite.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 3 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 5 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 6 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 6 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 7 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 8 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 9 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 10 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 11 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 23 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 24 hours FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE