In vizor

În Clujul în care o parte dintre adăposturile de protecție civilă au fost transformate în boxe sau în „garsoniere”, câte buncăre mai sunt accesibile în caz de război?

Scris de 1159

O parte dintre buncărele Clujului au devenit „garsoniere” la demisol, o altă parte boxe pentru murături, iar altele oferă cea mai bună calitate a vieții pentru păianjeni și pentru șobolani. Aceasta este realitatea, una cunoscută foarte bine de administratorii de blocuri și de agenții imobiliari cărora proprietarii buncărelor li s-au adresat, la un moment dat în carieră, pentru a scoate la mezat, cu zeci de mii de euro, aceste tipuri de proprietăți. „Apartamentele” sau „garsonierele” care sunt altceva în acte (garaje, adăposturi antiaeriene ș.a.) se vând de ani de zile la Cluj-Napoca drept superoferte, fiindcă sunt ceva mai ieftine decât apartamentele și garsonierele cu acte în regulă.

Cu toate acestea, edilii orașului afirmă că la Cluj legea se aplică și buncărele sunt în regulă, în litera legii. E drept, unele sunt garaje, unele garaje sunt transformate în apartamente, dar, ce să-i faci, asta e economia de piață: cerere și ofertă!

Prezent astăzi la o emisiune radio, viceprimarul Dan Tarcea a fost întrebat:

„Legea care prevede un buncăr pentru construcțiile care au o suprafața mai mare de 600 de metri pătrați, în ce măsură se aplică la Cluj?”

„Se aplică la toate… vreau să spun că, în momentul în care se emite o autorizație de construire, sunt incidente toate legile aflate în vigoare. Inclusiv, daca este încă în valabilitate această lege, se aplică și această lege. Sunt foarte multe… toate blocurile au spații special amenajate, înainte se chema ALA, acum au altă denumire și sunt condiții în autorizația de construire, în momentul în care construiești, pentru realizarea acestor chestiuni”, a răspuns viceprimarul.

Moderatorul însă a insistat: „Și au toate clădirile astea un astfel de buncăr?”

„Acuma gândiți-vă că componenta de buncăr poate să fie chiar și un… da! Sunt, sunt! Pot să vă spun că am văzut foarte multe care au! Poate să fie, nu, un garaj subteran, da? Poate să fie folosit sub această componentă! Sau o încăpere din garajul subteran și, sigur, în funcție de suprafață, de numărul de apartamentele care sunt acolo.

Deci există și se, se… deci nu există niciun fel de construcție care să nu respecte, vreo autorizație de construire care să nu respecte aceste condiționalități impuse, evident, de legile în vigoare”, a declarat Dan Tarcea.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – IGSU a publicat lista adăposturilor de protecție civilă din întreaga țară (lista poate fi consultată aici). Pe hârtie, stăm bine la Cluj. Pe teren, speranța moare ultima!

În Cluj-Napoca avem 161 de adăposturi, potrivit documentului IGSU. Câte sunt însă funcționale în prezent? Când a fost verificată ultima dată, pe teren, de către ISU Cluj, lista de adăposturi? Ce măsuri au fost luate pentru adăposturile care au fost transformate în spații de depozitare/locative? Sunt suficiente buncărele existente pentru populația în creștere a Clujului? Am adresat toate aceste întrebări reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj. Vom reveni cu răspunsurile primite.ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 21 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 22 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 23 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE