Vocea ta

Încurcate sunt căile electrice ale Clujului! Stațiile de încărcare gratuită pentru mașinile electrice stârnesc controverse

Anul trecut, Poliția Locală din Cluj-Napoca a dat amenzi în valoare de peste 2 milioane de euro. În 2021, polițiștii locali au întocmit 15 630 procese verbale pentru contravenienții din parcările publice cu plată (dând amenzi în valoare de 1 886 900 de lei) și 16 491 procese verbale pentru opriri, staționări, parcări neregulamentare (care au însemnat amenzi în valoare de 3 476 490 lei). De asemenea, polițiștii locali au ridicat 5 163 de autovehicule.

Nu este de mirare că „furnicarul” de polițiști locali care amendează șoferii, mai ales în zona Centrală, i-a iritat pe clujenii care încep să vadă dovezi de incompetență sau de abuz chiar și acolo unde nu sunt.

Posesorii de mașini electrice, care și le încarcă gratuit în stațiile administrate de Primărie, par a se simți prejudiciați de către polițiștii locali care le sancționează posibilele contravenții.

În total, curentul consumat în stațiile de încărcare pentru autoturisme electrice aflate în administrarea Primăriei a costat, anul trecut, 209 788,95 lei. Circa 42 000 de euro.

„Stațiile de încărcare administrate de Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor oferă posibilitatea încărcării autoturismelor în regim gratuit, singură taxă aplicată este taxa de parcare, în confomitate cu  HCL 776/2021, zona tarifară (1 sau 2), în funcție de strada unde este amplasată stația de încărcare”, au precizat, pentru Ziar de Cluj, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Așadar, posesorii de mașini electrice și le pot încărca pe banii publici, dar sunt obligați să plătească parcarea. Necunoașterea reglementărilor stârnește însă controverse. Oana Ungureanu a postat astăzi pe grupul INFO TRAFIC jud. CLUJ:

Încurcate sunt căile electrice ale Clujului și au stârnit multe comentarii! Dacă șoferul mașinii nu și-a plătit parcarea, și dacă avea obligația de plată, polițistul local își făcea doar datoria de a îl amenda. Dacă șoferul își plătise parcarea, dreptatea este de partea celor care critică polițistul.

Pe de altă parte, mașina pare a fi parcată pe contrasens, comentatorii sugerând că, plasată corect pe sens, mașina nu ar fi avut acces la stația de încărcare sau ar fi ocupat două locuri. În acest caz, stația nu este corect proiectată/montată, pentru a fi potrivită tuturor tipurilor de mașini electrice.

În plus, o altă controversă pe care o pot isca stațiile este între posesorii de mașini electrice și contribuabilii care au mașini pe benzină sau care nu au deloc. Este corect ca Primăria să plătească, din banii publici, încărcarea celor care își permit să își cumpere mașini electrice? Sau ar putea folosi banii din taxe și impozite pentru a plăti facilități publice de care să se bucure toți clujenii?