Din oras

În ciuda intervențiilor Poliției Locale, pietonii au parte de praf în ochi pe străzile orașului plin de eterne șantiere

Scris de 620

În Cluj-Napoca, Primăria încurajează, în același timp, mobilitatea velo-pietonală și dezvoltarea imobiliară, plus șantiere eterne și vaste de infrastructură publică, rar finalizate la timp. Prin urmare, cicliștii și pietonii au parte pe străzile orașului de un teribil praf în ochi provenit de la șantierele pentru care normele de protecție a mediului sunt opționale. Lucru recunoscut astăzi de viceprimarul liberal Dan Tarcea:

„O mare parte din mizeria care este pe stradă e și de la șantiere. Au fost verificate, în ultima perioadă, în ultimele 2 săptămâni, peste 60 de șantiere și la 33 dintre ele s-au aplicat sancțiuni pentru lipsa rampei de spălare, pentru lipsa plaselor de protecție ș.a.m.d., pentru că este o sursă de murdărire a carosabilului. Intervenim cu Poliția Locală și pe lângă partea pecuniară care li se aplică li se dă și condiția să spele străzile”, a declarat viceprimarul, în cadrul unei emisiuni radio.

Potrivit raportului de evaluare a Poliției Locale pentru anul 2021, anul trecut, pe linie de Control urbanism și disciplina în construcții au fost desfășurate 616 activități preventive, împreună cu celelalte autorități cu competențe în domeniu, acțiunile vizând, printre altele, și verificarea respectării „planurilor de organizare de șantier și îndrumarea executanților pentru respectarea acestora privind existența rampelor de spălare, a plaselor de protecție, împrejmuiri”.

Pentru organizarea deficitară a șantierelor, polițiștii locali au aplicat în anul 2021 un număr de 187 de sancțiuni, în valoare de 78 500 de lei, fiind încasați 35 750 lei.

Polițiștii au aplicat și sancțiuni privind protecția mediului – „șantiere (rampă de spălare, gestionare deșeuri, murdărire carosabil)”: au întocmit 425 procese verbale de constatare a contravențiilor, amenzile date fiind în valoare totală de 246 950 lei. Au fost încasați doar 98 000 de lei.

Pe linie de protecție a mediului au fost desfășurate, în 2021, un număr de 510 acțiuni tematice care au vizat și șantierele.

Pe hârtie și declarativ, teoretic și statistic, ca de obicei, în Cluj-Napoca stăm bine. Pe teren însă practica ne omoară. Amenzile date de polițiștii locali constructorilor indisciplinați sunt infime raportat la profitul pe care îl fac dezvoltatorii care își vând apartamentele cu peste 2 000 de euro metrul pătrat util. Consecința? Mersul pe jos prin orașul care oferă „cea mai bună calitate a vieții” face piciorul frumos, dar le umple pietonilor ochii și plămânii de praf.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 min PubliNews
  „Field of Dreams” – noile colecții toamnă-iarnă din magazinele Iulius Mall Cluj inspiră la visare și emoție. Vino să le descoperi!
 • Acum 4 hours Rautacisme
  Emil Boc: “Vom mapa educațional zona metropolitană”. Poate că cu sapa. Sau coasa
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Băiete, încă o tură de randări pe calculator şi powerpointuri pentru presa de chitanţier! Boc vorbeşte despre stadiul investiţiei care OSĂ fie în Borhanci. Stadiul e că s-au mai făcut nişte randări şi slide-uri în powerpoint
 • Acum 5 hours Din oras
  Municipaliteatea mai “articulează” 30 de milioane de euro în 40 de autobuze electrice. Care OSĂ stea în depou cam ca şi celelate
 • Acum 6 hours Eveniment
  BEAT LA VOLAN a rănit trei persoane pe Calea Mănăştur. Cum vă ziceam, genul acesta de inconştienţă ar trebui încadrat la tentativă de omor
 • Acum 6 hours Din oras
  I-au trebuit 20 de ani să “reglementeze” Urbanismul de Cumetrie. Cum OSĂ îl scuze Emil pe Boc că s-a construit haotic în Cluj-Napoca
 • Acum 7 hours General
  ROMÂNIA FURATĂ: Podul din Cluj care se termină într-un câmp cu porumb
 • Acum 8 hours Eveniment
  GHINION: Poliţiştii au reţinut 13 traficanţi de droguri din zona Turda – Cîmpia Turzii
 • Acum 9 hours Politica
  LUCIAN BODE A TRECUT LA AMENINȚĂRI: ”Cu toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat-o mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți/ E publică, la Biblioteca Universitară din Cluj și Biblioteca Națională”
 • Acum 10 hours Straineze
  Viktor Orbán, declarații din genunchi: “Rusia nu a căzut deloc în genunchi, în timp ce economiile europene se dărâmă. Trebuie schimbată politica de sancţiuni a UE”
 • Acum 1 day In vizor
  În loc să-i dea una peste ceafă ”euroderutatului” Rareș Bogdan pentru ieșirea putinist-teroristă de ieri, Klaus Iohannis îl mângâie pe creștet: ”L-a luat puțin valul”…
 • Acum 1 day In vizor
  În scandalul de achiziție cu dedicație a BMW-urilor pentru Poliția română de la amicul Schmidt al președintelui Klaus Iohannis, Bode vrea să ne zică că ”Cei patru evangeliști au fost trei: Luca și Matei”
 • Acum 1 day Rautacisme
  Boc aruncă pisicile moarte ale metroului şi centurii metropolitane pe masa Ministerului Transporturilor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE