Din oras

În așteptarea modernizării, Skate Parcul Caragiale a fost uitat de autorități FOTO

Parcul I.L. Caragiale din centrul municipiului Cluj-Napoca a fost uitat de autorități. Cu promisiuni ferme de modernizare, lucrările propriu-zise au fost proiectate în viitor. Până atunci însă, parcul este marcat de delăsare și nepăsarea autorităților locale pentru zonele verzi existente. 

În timp ce administrația locală promite plantarea a 100.000 de noi arbori în cartierele orașului și dezvoltarea unor zone verzi pe o suparafață de 100 ha, parcurile existente, precum este cazul skate parcului I.L.Caragiale din centrul orașului, rămân în delăsare. 

Aceeași situație o regăsim – cu promisiuni de modernizare amânate de la un an la altul – în cazul Parcului Ștefan cel Mare din spatele Operei Cluj. 

CITEȘTE ȘI: Modernizarea Parcului Ștefan cel Mare, amânată de autorități de la un an la altul

Potrivit anunțului Primăriei Cluj-Napoca din perioada electorală – septembrie 2020 – lucrările de modernizare a Parcului I.L.Caragiale erau la etapa caietului de sarcini, adică a hârtiilor și semnăturilor. 

Oricum, termenul de modernizare preconizat este de 24 de luni.

Lipsesc însă datele privind debutul lucrărilor de reabilitare și termenul final de încheiere a modernizării. 

Proiectele aflate în derulare la Cluj-Napoca
18 septembrie 2020

82. Modernizarea Parcului I.L. Caragiale

„În lucru caietul de sarcini pentru achiziţie proiectare şi execuţie.

Termen de realizare de 24 de luni.

Proiectul va include decopertarea Canalului Morii pe str. Bariţiu”, se arată în lista promisiunilor electorale din septembrie 2020. 

Potrivit estimărilor administrației locale, în 2021 ar putea să fie organizată licitația de execuție și, probabil, să înceapă și lucrările de modernizare.

Deși, potrivit scenariului optimist prezentat de Emil Boc pentru proiectele anului 2021, Parcul I.L.Caragiale nu figurează pe listă. 

CITEȘTE ȘI: Promisiunile lui Boc pentru 2021: lucrările la Baza Sportivă La Terenuri, Pădurea Clujenilor, Parcul Rozelor și Turnul Pompierilor vor fi gata

Licitația pentru modernizarea Skate Parcului I.L. Caragiale a fost lansată în 15 decembrie 2020. 

Valoarea investiției este de aproximativ 18 milioane lei /cca 3,8 milioane euro.

Se propune reamenajarea integrală a suprafeței Parcului I.L. Caragiale, cu identificarea și păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului decât există acum. Totodată se propune descoperirea Canalului Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor 80 cu o dală de beton.

În Parcul Caragiale se vor demonta toate amenajările existente acum pentru skate, se vor desface toate piesele de mobilier urban existente, se vor demonta toate piesele de iluminat public și împrejmuirile existente.

Majoritatea arborilor vor fi păstrați, dar arbuștii și gardul viu nu sunt potrivite pentru noul aspect al parcului. Din totalul celor 94 de arbori inventariați, au fost recomandate pentru păstrare 60 de exemplare, atât de foioase cât și de conifere, iar restul de 34 de arbori, arbuști și garduri vii vor fi eliminate. Vor fi plantați 44 de arbori noi, peste 1500 de arbuști, subarbuști, plante perene și ierburi ornamentale.

CITEȘTE ȘI: Parcul Caragiale se modifică total: Canalul Morii va fi redescoperit, se desființează locuri de parcare și se plantează arbori. Lucrările costă 3,8 milioane euro 

Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, „cu populația municipiului Cluj-Napoca de 323.484 locuitori, la 1 ianuarie 2018 și o suprafață de 814 hectare de spațiu verde rezultă un 25,16 mp spațiu verde per locuitor la nivelul municipiului, sub norma Uniunii Europene de 26 mp/locuitor și mult sub norma Organizației Mondiale a Sănătății care este de 50 mp/locuitor pentru spațiul verde.

Restrângerea spațiilor verzi accentuează puternic riscurile ecologice urbane și are un impact negativ imediat asupra calității vieții și stării de sănătate a populației. Deja, de mai multe decenii, creșterea densității locuitorilor din zonele urbane produce o „foame” crescândă de spațiu”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *