Politica

Prin proiect de lege, Guvernul vrea să suspende activitatea unităţilor comerciale care încalcă restricţiile. Procedural asta înseamnă că măsurile restrictive se vor menţine mai mult decât declară guvernanţii

Guvernul Cîţu urmează să adopte, în şedinţa de miercuri, 6 aprilie, proiectul de lege privind suspendarea activităţii unităţilor comerciale care nu respectă restricţiile anti-pandemie, precizează surse guvernamentale pentru stiripesurse.ro.

După aprobarea în guvern, proiectul va merge săptămâna viitoare la Parlament, pentru adoptare. Proiectul a obţinut toate avizele interministeriale şi prevede o suspendare de 14 zile pentru prima abatere şi o suspendare de 30 de zile pentru a doua abatere.

Guvernul a evitat să adopte noile reglementări prin ordonanţă de urgenţă, preferând procudera parlamentară, pentru evitarea unor vicii de neconstituţionalitate. Potrivit Constituţiei României, exerciţiul unor drepturi şi libertăţi nu poate fi restrâns prin ordonanţă de urgenţă, ci doar prin lege.

Guvernul a adoptat, la sfârșitul lunii martie, în primă lectură un proiect de lege care să permită suspendarea activității cluburilor și restaurantelor care nu respectă regulile anti-Covid, anunța ministrul de Interne, Lucian Bode. El preciza că aplicarea sancțiunii complementare se va materializa prin afișarea, în primă fază, la loc vizibil a mesajulului că spațiul e închis temporar din cauza nerespectării măsurilor dispuse, iar ulterior nerespectarea sancțiunii complementare se va materializa prin aplicarea de sigilii.

Până se discută în Parlament şi se aprobă legea va trece măcar o lună. Asta ne dă o idee despre cât vor mai dura restricţiile impuse de Guvern populaţiei sub pretextul combaterii pandemiei de „virus chinezesc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *