Din oras

In Aschileu, nu exista tragedie mai mare decat succesul lui Rodion

In 1978, Rodion, parintele muzicii electronice, isi lansa prima piesa, „Moment”, la radio. De atunci, a spart toate topurile romanesti, reusind sa surclaseze majoritatea formatiilor cu traditie din acea perioada. Pana in 1983, a compus zeci de piese, toate reusind sa atinga podiumul muzicii romanesti. Apoi, au inceput turneele, pana in 1989, cand mama sa a decedat iar lumea lui Rodion s-a rupt in bucati.

„Am cantat pana in 83, atunci am compus ultimele piese apoi am mers in turnee. Turneele distrug creatia, nu sunt ok. Practic, cand esti in turneu, nu mai creezi si iti pierzi din dexteritate. Cel mai ok e sa compui cat mai mult si pe ici pe colo sa concertezi. Nu prea mult, nu prea putin. Mai bine compui in studio si scoti muzica, decat sa te pierzi prin turnee. Am fost in turnee pana in 1989. In 1989 mama mea a murit. Ea m-a crescut singura, ea traia pentru mine si eu traiam pentru ea. Cand a murit mama mea, pentru ca era cea mai fericita persoana ca sunt in topuri, lumea mea s-a daramat.”

Recent, a inceput sa cante din nou, sa mearga la concerte si chiar sa compuna. Compune numai noaptea desi, in tinerete, noaptea era pentru el sfanta. Acum nu mai poate. Spune ca organismul sau e dat peste cap. Doarme putin si des iar in miez de noapte ii vin cele mai bune idei.

„Moartea mamei mele m-a nenorocit. De doi, trei ani mi-am revenit. Dupa 27 de ani, anul acesta am inceput sa fac din nou muzica. Compun doar noaptea, probabil din cauza bolii. Dovada ca daca nu dai bani unde trebuie, atunci altfel esti tratat (referitor la cancerul la ficat).”

Barrock-Bontida

Festivalul Barock-Bontida, s-a desfasurat in perioada 11-12 iunie 2016. Despre cum a fost, Rodion a povestit:

„Mi-a facut impresia ca nu a avut suficienta mediatizare. Am vb cu cineva de acolo care mi-a trimis linkuri ca s-a anuntat peste tot. Clujul nu are nicio motivatie in a promova festivalul de la Bontida. Eu simteam ca vor fi ceva probleme. La Primarie, la departamentul de mediatizare, nu figura ca la Bontida era un eveniment. A fost ceva lume, cam 150 de persoane, a mai plouat, se mai oprea ploaia. Nu a fost un dezastru. Duminica, in ziua cand trebuia eu sa cant, lovitura de teatru, la ora 12 a inceput sa vina lumea, cu masini, multa lume, parca a venit doar pentru mine. Pe la 12-13 canta alta formatie, plus un cor pentru copii. La ora 3 jumatate au inceput sa plece. A fost dureros. Am numarat 40 de persoane in fata scenei.”

Experienta TIFF

In cadrul TIFF 2016, a fost proiectat documentarul „Imagini din vis”, regizat de Sorin Luca, un documentar despre Rodion-Ladislau Rosca, parintele muzicii electronice din Romania. Pentru Rodion, documentarul a fost un real succes inca de cand a fost lansat iar la TIFF lumea chiar a fost in extaz.

„Organizatorii au facut contracte cu tot felul de trupe din Bucuresti. Imi pare rau ca nu mi-au dat o sala sa concertez dupa proiectia documentarului. As fi meritat o sala. Era filmul meu si era unica ocazie sa se lege totul. Meritam mai mult. De exemplu, la Urania Palace au fost doar bucuresteni, Clujul a fost lasat la urma. Nu a fost multa lume la documentar pentru ca nu a fost chiar foarte bine mediatizat, dar filmul a placut tuturor enorm. Cand am urcat pe scena, se uita lumea la mine mirata. Mi-am permis atunci o mica gluma. Am spus: „ala din film nu sunt eu.” Au venit tot felul de regizori, actori, publicul a fost foarte receptiv, lumea a fost super incantata.”

Untold, o noua performanta

Referitor la participarea in cadrul Untold, Rodion considera ca la cei 63 de ani ai lui, cei care trebuie sa se entuziasmeze sunt tinerii. El are deja o vasta exprienta de viata si nu mai are emotii, nu mai simte nevoia sa faca wow, iar singurul lucru pe care si-l doreste cu adevarat e ca fanii, si in special organizatorii, sa fie multumiti.

„E un festival extrem de important in ceea ce priveste participarea mea. Am fost surprins ca anul trecut nu am fost contactat de nimeni. Chiar nu ma asteptam. M-a durut faptul ca se laudau ca e muzica electronica si nu m-au chemat pe mine care sunt parintele muzicii electronice in Romania. M-a suparat faptul ca am fost ignorat in fata altor formatii mai incepatoare, mai ales ca ce am facut eu a fost facut cu sacrificiul tineretii mele.”

Pe de o parte, insa, Rodion a gasit si o scuza pentru necunostinta organizatorilor, sustinand ca e normal sa nu fi auzit de el avand in vedere ca sunt majoritatea tineri.

„Nu au auzit de mine pentru ca tinerii organizatori abia acum descopera mersul pe jos in muzica. Sincer sa va spun, eu am tras foarte multe sofri, nu am gasit nicio legatura. Pana la urma, am fost contactat de un mare pasionat si de un mare om sensibil, Sebastian Olar. El a vorbit cu cei de la Untold.”

Referitor la cum crede ca va fi experienta, daca ii e frica de un nou esec, Rodion a spus:

„Sunt un om meticulos. Am ganduri intotdeauna (referitor la UNTOLD). La Bontida am avut niste sonorizatori care exact ce nu vroiam sa faca, aia faceau. A fost un cosmar. Sper sa nu se intample asta la UNTOLD. Ma voi prezenta cu magnetofon cu benzi, voi prezenta si piese mai vechi, insa am in vedere faptul ca vor veni si tineri care vor sa si topaie, asa ca voi incerca sa ma adaptez. La inceput voi pune piese noi pe care le voi repeta la mijloc si la final. La UNTOLD e vorba de „DJ-iala”, in paralel cant cu vocea, nu o fac pe laptop ci pe magnetofon. Voi canta o ora, o ora jumatate. Imi doresc sa nu insel increderea organizatorilor.”

Rodion va concerta anul acesta atat la Untold cat si la Electric Castle. Parintele muzicii electronice, cel a carui muzica e declarata ca fiind „de pe alta lume”, e hotarat sa reinvie muzica sa angelica, imbinata cu sunetele demonice. Nu stie de unde ii vine inspiratia. Poate de undeva de Sus. Oricum ar fi, nu putem decat sa ne bucuram de faptul ca legenda Rodion, declarat in 2014 de catre revista Mojo ca fiind printre primele 5 formatii din lume, a revenit pe scena, hotarat sa promoveze in continuare diversitatea si calitatea in muzica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *