Din oras

Imagini inedite din 1938 cu casa de 2,2 milioane de euro

Casa Tataru, considerata una dintre cele mai valoroase din Cluj, proiectata de arhitectul italian Gio Ponti, a fost fotografiata si publicata in revista de arhitectura “Domus” din 1938. In imagini apare si primul proprietar al casei, medicul Coriolan Tataru, rezident regal al Ardealului in vremea lui Carol al II-lea.

 Imaginile ne-au fost trimise de Virgil Pop, secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

“Este o casa modernista, in stil cubist. Personal, consider ca este o casa cu calitati arhitecturale ce o depaseste pe cea a lui Dr. Petru Groza de la Deva, facuta de Horia Creanga. In Bucuresti mai sunt case facute in aceeasi perioada de arhitecti renumiti ai vremii, dar nici una nu este de acest nivel”, spune Virgil Pop.

Revista “Domus” a acordat spatii largi descrierii constructiei proiectate de renumitul architect italian. Sunt prezentate atat interioarele, cat si exterioarele. De asemenea, unele imagini, cum sunt cele de mai jos, fac parte din albumul familiei Tataru.

 “Casa nu este valoroasa pentru ca ar fi apartinut doctorului Tataru, ci pentru calitatile intrinseci. Casa se pastreaza bine; are doar niste paraziti pe latura vestica, aripa ce era destinata servitorilor. Aici s-a facut o etajare prin anii 1970 in stil cabana de Baisoara. Este foarte spectaculos salonul ce are lagatura cu biblioteca printr-un perete cu ferestre. Se pastreaza si mobilierul initial, liftul de serviciu (dar in stare de nefunctionare), cateva lampi facute la Murano de firma Venini”, mai spune Virgil Pop.

In imagini poate fi vazut si domeniul vast pe care se intindea Casa Tataru, trunchiat intre timp.

 “Terenul vilei a fost umplut cu case mitocanesti in anii ’90, pe vremea lui Funar. Vila avea si, partial, mai are o perspectiva minunata catre oras”, completeaza arhitectul clujean.

Casa nu mai este in forma autentica si originala. Cu toate interdictiile impuse ca fiind monument arhitectonic, familia Mihu a adaugat un apartament pe terasa nord -vestica a casei, care este in stil rustic cu ferestre tiroleze, fapt in flagranta contradictie cu stilul casei.

Casa a fost ocupata de comandamentul german, cand Clujul a fost cedat, iar familia Tataru a fost expulzata din Cluj. Aici a locuit si poeta poloneza Kazimiera Illakovici timp de doi ani, gazduita de familia Tataru ca refugiata din Polonia.

Vila Tataru este scoasa la vanzare contra sumei de 2,2 milioane de euro, un pret considerat mult prea mare pentru valoarea ei. Dincolo de aceasta, insa, cladirea este singura din Romania proiectata de arhitectul italian Gio Ponti, cel care a proiectat turnul Pirelli din Milano.

Foto: Virgil Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *