O firma din Cluj castiga sute de mii de lei din gestionarea deseurilor medicale. Este singura din regiune care are incinerator ecologic autorizat pentru distrugerea acestor deseuri. Profitul net al acesteia ajunge la aproape doua milioane de lei intr-un an.
O data cu adoptarea directivelor comunitare de la inceputul anilor 2000 in ceea ce priveste regimul deseurilor si gestionarea acestora, precum si cu inchiderea crematoriilor din spitale au aparut firme private, cu incineratoare autorizate, necesare pentru eliminarea deseurilor periculoase. La inceput, asa cum s-a prevazut in strategia elaborata in acest sens, s-a infiintat cate o facilitate in fiecare regiune economica, dimensionata astfel incat sa fie capabila sa gestioneze cantitatea de deseuri produsa in zona. Acum numarul lor a crescut, dar in toata tara exista numai 15 incineratoare cu autorizatii de mediu valabile.
O firma pentru toata regiunea
Toata regiunea Nord Vest este deservita de firma clujeana IF Tehnologii, cu actionariat strain. Firma incaseaza in fiecare luna sute de mii de lei de la unitati sanitare, tipografii, service-uri auto sau orice alt agent economic care genereaza deseuri periculoase din toata regiunea. Profitul a crescut in fiecare an, de la 500.000 de lei in 2005 a ajuns la aproape 2 milioane in 2011.
“Noi avem in medie opt tone de deseuri medicale pe luna, pentru care platim 50.000 de lei”, a spus Monica Costin, directorul de ingrijiri al Spitalului Clinic Judetean Cluj, una dintre cele mai mari unitati sanitare din Romania, cu peste 1.700 de paturi si 3.000 de angajati in 42 de sectii.
De asemenea, IF Tehnologii a avut un contract de 24.000 de lei cu Spitalul de Recuperare in anul 2012.
“Nefiind alte variante, apeleaza la mine exact asa cum apelez si eu la Compania de Apa, cum apelez la Gaz, cu toate ca am optiunea sa ma leg la gaz Sud Oltenia, dar nu este economic rentabil. In principiu, si incineratorul din Cluj si cel din Suceava si cel din Craiova sunt cu aceleasi costuri cu acelasi personal cu aceleasi masini, cu aceleasi conditii impuse de lege de functionare. Ne-am dezvoltat si noi, si colegii din tara in aceleasi conditii, nu ai putut obliga pe cineva sa vina sa faca contract cu tine. Intotdeauna a fost o opozitie din partea posibililor clienti, o opozitie si o acuzatie de monopol, dar afirmatiile de acest gen sunt numai pentru ca ar prefera sa nu plateasca nimic si atunci cea mai buna arma de aparare este atacul”, a spus Marius Sandor, director general al IF Tehnologii.
Incineratorul clujean are o capacitate maxima de 550 de kilograme de deseuri pe ora, dar variaza in functie de tipul de deseu. Dupa incinerare, rezulta cenusa sterila de 3-5% din cantitatea de deseu ars.
“Problema e sa dai echipamentului cantitatea de deseuri pentru care a fost proiectat. Cu cat este mai mare capacitatea, cu atat scad costurile de functionare, de aceea nu ar fi mai economic sa existe mai multe unitati mai mici intr-un judet sau regiune”, a explicat barbatul.
In ceea ce priveste costurile de functionare a incineratorului din Cluj, directorul nu a putut face o estimare.
“Consumam mii de metri cubi de gaz, foarte mult, dar sunt costuri impuse de buna functionare generala, nu numai a echipamentului, a oamenilor, a personalului conex, a ambalajelor. Pot sa va spun ca ambalajele folosite pentru colectarea deseurilor medicale reprezinta 30-60% din costul pe care il percepem pe kilogram. Cea mai importanta este reteaua de colectare, daca nu ai retea de colectare, vinzi contracte. Cel mai greu este sa colectezi deseul si sa ai activitate sustinuta de-a lungul anilor, nu sa fii o firma meteor care a intrat pe o piata formata, a dat un pret de dumping si dupa aia dispare”, a spus Sandor, accentuand ca aproape jumatate dintre angajatii firmei sunt soferi, care fac lunar 4.000 de kilometri pentru colectarea deseurilor.
Un profit de milioane
Chiar daca profitul nu este deloc de neglijat, directorul spune ca nu sunt bani usor de castigat.
“Nu este o afacere in care am inchiriat un spatiu in centru si scot bani. Este o afacere in care se munceste. Este un business pentru toata lumea care vrea sa munceasca. Asa cum un medic investeste cel putin 8 ani in viata lui si dupa aceea continuu se perfectioneaza, asa e si aici, nu ai cum sa faci un business fara sa muncesti”, a conchis acesta.
In ceea ce priveste profitul, nici celelalte firme din tara care se ocupa cu gestionarea deseurilor periculoase nu o duc deloc rau.
Iridex Group Import Export SRL din Bucuresti s-a putut lauda in 2011 cu un profit de 3,7 milioane de lei, Eco Fire Sistems din Constanta 383.000 de lei, iar SC Mondeco Suceava 168.000 de lei.
IF Tehnologii din Cluj a avut un profit net de 1.909.828 de lei in 2011.
Foto: ziare.com