In vizor

Ieri am aflat cât ”OSĂ” coste noul Spital Pediatric Monobloc, azi aflăm că s-a mai avansat un pas: au votat consilierii județeni niște parametri. Măcar vom avea ”Antol” civilizat, fără copii terorizați de zgomot în pătuțul de spital, peste vreo 20 – 30 de ani când ”OSĂ” fie gata

Mai nou se face concurs de minciuni electorale între ce ”OSĂ” facă Boc și ce ”OSĂ” facă Consiliul județean. Ultima mutare este a CJ Cluj care nre anunță printr-un e-mail că aleșii județului și-au făcut datoria și au aprobat, miercuri, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii: “Spital Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca”. Știm din comunicatul de ieri când am aflat ce ”OSĂ” facă ceea ce au făzut azi consilierii județeni că valoarea totală a viitorului spital este de 1.991.571.570 lei (TVA inclus), adică puțin peste 400 de milioane de euro. Bani care vor proveni de undeva, poate chiar din PNRR.

E, sună fain?

Sună.

Dar ia să citim noi, cu atenție, criteriile de alocare a banilor din PNRR pentru spitale, în care sunt alocați 1.7 miliarde EUR pentru așa ceva și de pe o listă de 49 de investiții de gen vor fi selectate 25, care vor primi în medie, cam 68 de milioane de euro pe investiție. Mai ne trebuie vreo 332 de milioane de euro din start. Consiliul Județean Cluj are pentru 2022 un buget de 184,8 milioane de euro, în scădere cu 1,7 procente față de 2021. Să zicem că nu se mai dau bani la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), 137.049.000 lei, la Direcția de Administrare a Domeniui Public și Privat (DADPP), 67.857.000 de lei și se mărește cu toți acești bani bugetul de dezvoltare, în care cei mai mulți bani la ora actuală sunt direcționați spre proiecte de modernizare/reabilitare drumuri, în valoare de 279.648.000 lei.

Avem 481.554.000 lei la dispoziție pentru Spital, adică 10.032.375 euro. Tot nu ajung ca să se facă din resurse proprii. Nu ajung nici dacă nu s-ar cheltui decât pentru spital tot bugetul CJ Cluj, acela de 184.800.000 de milioane de euro. Să nu mai mânânce nimeni nimic și să stea toți în sediul CJ Cluj timp de 4 ani, ca să nu plătească chirii, utilități șamd acasă – și tot nu ajung. Că ne așteaptă și o criză la orizont, cu inflația și scumpirile aferente.

Dar să nu exagerăm, ci doar să citim criterii de alocare pentru măcar alea 68 de milioane de euro (care intră, nu ies). ”OSĂ” primim pe proiect, sau nu ”OSĂ” primim, aceasta-i întrebarea?

Vorba lui Szakats Istvan: ”Criteriul Nr. 1. (Interes Național/Regional/Local): Investiție de interes național: 10 puncte, Investiție de interes regional: 5 puncte, Investiție de interes local: 2 puncte;

  • deci avem 5 puncte de aici.

Criteriu Nr. 3. (Bugetul investiției, Euro fără TVA): 0-150 milioane Euro: 20 puncte, 151-206,87 milioane Euro: 5 puncte;

  • deci avem zero puncte de aici.

Criteriul Nr. 5. (Centru universitar medical: București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș; Dolj): investiția este situată într-o localitate a unui centru universitar medical: 1 punct, investiția nu este situată într-o localitate a unui centru universitar medical: 5 puncte;

  • deci avem 1 punct de aici.

Prin urmare avem cel mai ”maxim” punctaj pe proiect: 6 puncte…

ÎN PLUS: l-o durut pă Tișe gura, să declare la marea cacealmauă, în mai 2021, că ”Demersurile făcute de către mine la nivelul prim-ministrului și a europarlamentarilor s-au concretizat prin finanțarea Spitalului de copii cu suma de 150 de milioane de euro”? Da’ binie că nu l-o durut. Iar pen’ că omul e hardcore train-uit în Operațiunea „Acoperă orice minciună cu care ești prins, cu o minciună și mai mare”, acum, după ce n-o să primească banu’, o să o dea cu aia cu ranga, în conjuncție cu Drulă pe sănătate, bă Aline.

Va merita să facem lista completă a cât au promis Boc și Tișe că „e prins” în PNRR, la „ultima lopată în 2026”, și cât a rămas. Metrou, Centură. Tren Metropolitan. 4 Spitale.

Oare cât și picură de fapt din cornul verbal al abundenței, suflată constant de 2 ani, la 2 guri deodată? Sub 10%, e deja sigur. Poate la un 4% m-aș risca. Dar hei, la și mai mare! Mai votați-i.”