Editorial

De Ziua Limbii Române, în loc de discursuri, politicienii români ar trebui să scrie de 1000 de ori: ”Â-mi cer scuze la linba romină”!

Scris de 632

”Limba română este istorie, cultură, spiritualitate şi tezaur al mentalităţilor, de-a lungul istoriei milenare a poporului nostru, cu literatura ca expresie de vârf”, ne dă niște rumeguș de limbă de lemn premierul Nicolae Ciucă în mesajul de Ziua Limbii Române. Care premier al României s-a remarcat, în cele câteva luni de la preluarea mandatului, printr-un discurs șters, lipsit de spontaneitate și cu un vocabular extrem de modest. La limita imposturii.

Ce pot să vă zic este că Ziua Limbii Române nu ar trebui transformată în Ziua Limbilor în Dos. Limba-n cur, nu e limbă maternă decât pentru impostorii din politica noastră care ne-au dat să fim reprezentați de tot felul de inși care se poticnesc în gramatica limbii materne în timp ce se cațără pe Tricolor. Se cațără, ca maimuța, să ne arate dosul…

”Nu sunt un vorbitor foarte bun. Nu sunt foarte priceput în a ține discursuri. Acum zece ani, am decis să nu urmez niciun curs de comunicare publică, pentru că la acel moment m-am gândit că nu voi fi niciodată un politician. Încă îmi păstrez acea decizie”, recita un discurs, într-o engleză stângace, în 2017, la US Army War Collage din Carlisle (SUA), Nicolae Ciucă.

Dar Ciucă avea să își încalce cuvântul. Nu doar că a intrat în politică, a devenit (un mod de a spune, că a fost plantat în funcție) prim-ministru al României și președintele celui mai vechi partid din România, PNL (după cum susțin uteciștii și uaseceriștii plantați acolo sub Ion Iliescu să dea o aparență de pluripartidism României).

Auzindu-l vorbind pe Ciucă, mi se face dor de Viorica Dăncilă. Măcar fosta prim ministru era spontană în seninătatea dumneaei. Viorica Dăncilă a modificat radical percepția cu privire la standardele lingvistice ale unui premier. E al nostru, ”pre limba poporului”. Când ai atâția dottori în România, la ce-ți mai trebuie limbă română?

”Cred că această activitate trebuie să fie una cât se poate de simplă, cât se poate de transparentă, pentru că situația este și așa destul de complexă și de complicată încât nu cred că noi trebuie să o complicăm prin cuvinte și prin expresii”, zicea ceva, numai el știe ce, Nicolae Ciucă acum câteva zile în fața studenților, pledându-le întoarcerea acasă după realizarea studiilor în străinătate.

Nicolae Ciucă dă impresia unui elev scos la tablă. El a învățat ceva, a citit, n-a înțeles mare lucru din ce-a citit, dar își dorește foarte mult o notă ”de trecere”. Se înroșește la față, se chinuie, se bâlbâie, spune ceva, se corectează și privește cu disperare în jur după un ajutor neașteptat, eventual să cadă tavanul, să sune clopoțelul de pauză. Nota lui depinde mult de mila pe care o stârnește în ochii ”profesorului”, cum îi estimează acesta efortul de a răspunde ceva, orice. În general, printr-o astfel de strategie, se ia ”cinciul”, în fața unui profesor mai puțin exigent. Și cine poate fi mai puțin exigent ca publicul din România?

Fără acest public (și voturile ca note de trecere) n-o aveam noi pe ”Agramatini” în panoplia cu insecte bâzâitoare trimise la Bruxelles.

Vorba aceea:

Limba noastră-i o comoară
în ”pepsiglas” îngropată.
(Anisie, ministru al Educației în 2020, posibiil mesaj de Ziua Limbii Române)

Auzindu-l și pe Ciucă, constat că politicienii sunt osândiți, pe viață, să cuvânteze într-o limbă de lemn cu mai mult sau mai puțin rumeguș în ea.

Dar ei există din cauză că spațiul public a fost ocupat de jurnaliști care nu știu să pună întrebări și de politicieni care nu știu să le răspundă (unii că nu au la ce întrebare să răspundă, alții din cauza sărăciei bagajului lingvistic și care nu sunt capabili să nu se împiedice în sintaxă și când li se ridică mingea la fileu) – tot ceea ce vedem este spectacol retoric. Suntem în plină decadență retorică.

Din păcate, suntem așa, de pe vremea lui ”ilecaragiale”…ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 12 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 12 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 12 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 13 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 14 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 17 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 17 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 19 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 19 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 19 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE