Politica

Iar suntem o țară de cetățeni mai egali decât alții

Președintele Klaus Iohannis și-a făcut timp, între vacanțe și concedii, să promulge ieri Legea prin care copiii personalului didactic și didactic auxiliar aflat în activitate sunt scutiți de la plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior și beneficiază de gratuitate la cazare în cămine și internate. Legea pentru modificarea articolului 63 din Legea educației naționale 1/2011 mai prevede că de aceste măsuri vor beneficia și copiii personalului didactic și didactic auxiliar pensionat din sistemul de învățământ, precum și copiii orfani de unul sau ambii părinți care au activat în acest domeniu.

Am crezut că este o glumă, dar nu este. În logica aceasta, copiii magistraților în funcțiune, de exemplu, ar trebui să fie scutiți de taxele de judecată, cei ai polițiștilor de amenzi (mă rog, o parte sunt scutiți, chiar și în afara legii, dar asta este o altă poveste), iar copiii cofetarilor în funcțiune să primească topping-ul gratuit. Educăm din start copiii că nu sunt egali în fața legilor – contrar a ceea ce spune Constituția, că toți suntem egali în fața acestora. Numai că unii primesc legi mai egalizatoare, iar alții șansa de a avea un președinte de țară cam habarnist (deși, tâmpițel este cuvântul mai potrivit).

În logica celor care au inițiat și motivat legea, „aceste măsuri pot preîntâmpina, într-o oarecare măsură, abandonul școlar din învățământul superior, care este destul de ridicat”. Adică există abandon în învățământul superior? Și, care ar fi problema – este acesta obligatoriu? Deci iar s-au uitat în ograda lor cei de la uzinele de diplome din învățământul superior și au constatat că nu mai au suficient șeptel de pe urma cărora să-și împlinească nemeritatele salarii, așa că și-au mai dat o lege în interes personal pe care au îmbrăcat-o frumos și populist. Nepotismul atât de mult blamat, cel pentru care au fost condamnați politicienii care și-au angajat rudele pe banii statului, cel atât de prezent în toate castele profesionale (și, mai ales, în mediile educaționale), devine azi subiect de lege. Bravo!

De ce se promulgă legi care discriminează? Curat constituțional, coane Klausică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *