Din oras

Doar 4% din hainele colectate in containerele speciale pot fi refolosite

In Cluj-Napoca sunt amplasate containere pentru reciclarea textilelor in toate cartierele. Lunar, se colecteaza in jur de 20 de tone de astfel de deseuri – imbracaminte, incaltaminte, asternuturi, jucarii lasate acolo de persoanele carora nu le mai sunt de folos.

Din aceasta cantitate, doar o mica, o foarte mica parte sunt produse in stare foarte buna si doar un procent mic poate fi refolosit de familiile nevoiase. Modelul dupa care se colecteaza este imprumutat din vest, acolo unde exista obiceul de innoire a garderobei in fiecare sezon.

Este clar ca romanii nu arunca hainele doar pentru ca modelul nu mai este actual, insa prima selectie nu se face in centrele specializare, ci direct in strada, de rromii care isi baga puradeii in containere.

Sistemul este simplu: un adult ajuta doi copii sa intre in container, trapa fiind destul de ingusta.  Copiii arunca tot ce prind, adultii fac sortarea si iau ce pot si ce li se pare usor de monetizat. Arunca inapoi produsele nefolositoare, copilul mai mic este impins de cel mai mare, iar cel mai mare cladeste mormanul de haine, astfel incat sa se poata catara pe el si sa fie tras de adulti.

“Am vazut nu o data o familie extinsa de tigani care cautau in containere. Intai au mers in cel de la Big, apoi in cel de langa Kaufland, din statia de troleu. Au plecat cu o geanta mare de haine. Macar au avut bunul simt si le-au bagat pe celelalte la loc, nu le-au lasat intinse pe strada”, marturiseste o manastureanca.

Coordonatorul proiectului, Diana Miculas, a marturisit pentru Ziar de Cluj ca ceea ce mai ramane in containere dupa trecerea rromilor sunt produsele de o calitate foarte proasta.

“Intre 2 si 4% dintre hainele colectate sunt in stare buna sau foarte buna. Restul sunt reciclate, nu lasam sa se piarda nimic. Sunt transformate in fire textile si refolosite”, puncteaza femeia. Aceasta spune ca o calitate mai buna o au textilele in primul an dupa instalarea containerelor intr-o zona noua, apoi calitatea scade.

Hainele sunt centralizate, sortate, apoi impachetate pe categorii. Si, in functie de nevoi, sunt trimise beneficiarilor.

Beneficiarul hainelor colectate in municipiul Cluj-Napoca este Asociatia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj.  Aceasta a luat fiinta in anul 1990 si intervine in sprijinirea persoanelor aflate in nevoie, indiferent de apartenenta lor religioasa sau etnica, prin acordarea de ajutor material, medical, educativ si consiliere sociala, psihologica sau juridica. Preotul Adrian Avram este cel care coordoneaza proiectele Caritas si care ajuta, prin intermediul asociatiei, familiile nevoiase, destinatarii finali ai “ajutoarelor”.

“Exista o ciclicitate, niste “varfuri” in ceea ce priveste nivelul de colectare si acestea coincid cu perioadele in care au loc curateniile generale prin dulapuri; inainte de Paste, de Craciun, de inceperea scolii”, ne informeaza Diana Miculas.

In Cluj-Napoca, containerele textile sunt amplasate in urmatoarele locatii:

– Str. Campului,   Kaufland
– Piata Marasti
– Calea Floresti, vizavi de Billa
– Str. Louis Pasteur
– Str. Observatorului intr. cu str. Republicii
– Str. Izlazului
– Piata Hermes
– Bld. Titulescu, sens giratoriu
– str. Primaverii,  sens giratoriu
– Str. Viilor, nr.46,  sens giratoriu
– Hotel Napoca
– 7 Strazi
– Str. Bucuresti, nr. 79
– Strada Fantanele, Profi
– Str. Aurel Vlaicu,       (Romexpo)
– Str. Barbu Stefanescu Delavrancea
– Str. Nasaud intr. cu Calea Dorobanti
– Str. Septimiu Albinii intr. cu Str. Constantin Brancusi
– Str. Petuniei
– Str. Pajistii
– Str. 1 Decembrie
– Piata Abator
– McDonald’s, Manastur
– Piata Cipariu, Str. Nicolae Titulescu
– Interservisan, Str. Nicolae Pascaly
– Olimpia, Str. Mehedinti
– Statia de trolebus vizavi de Mercur, Gheorgheni
– Str. Dunarii, nr. 22
– Str. Bucium
– Piata 1 Mai, Zona Jolidon
– Golden Tulip, Zorilor
– Piata Garii
– Str. Plopilor, Parcul Babes
– Str. George Cosbuc, Chios, Casa de pensii
– Calea Baciului, nr.35
– Calea Manastur, nr.3, Zona USAMV
– Statie: Iulius Mall

Containerele sunt golite saptamanal, dupa un program bine stabilit, pe zile, in functie de cartier sau ori de cate ori este nevoie.

Si retailerul H&M a avut o campanie de reciclare a hainelor uzate, in aceasta primavara. Astfel, cei care mergeau cu o sacosa de haine uzate primeau un voucher de cumparaturi in valoare de 5 lei, utilizabil in magazinele lor.

La nivelul intregii tari, aproximativ 3% din deseurile menajere este format din textile si se estimeaza ca mai mult de 1 milion de tone de textile sunt trimise la groapa de gunoi in fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *