Diete

Hrana pentru oase

Oasele si articulatiile sanatoase sunt foarte importante pentru o viata sanatoasa si activa. Anumite alimente si nutrienti contin materialele din care sunt compuse oasele si articulatiile, si, astfel, pot contribui la cresterea lor continua si sanatoasa in copilarie si la maturitate. Alte alimente, cum ar fi zaharul, pot actiona in sens opus, golind oasele de continutul lor mineral si crescand riscul aparitiei slabirii lor.

 

Nutrienti pentru oasele in crestere. Pentru dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a oaselor in copilarie sunt necesar nutrienti. Calciul este probabil cel mai important, asa ca regimul alimentar al copiilor ar trebui sa cuprinda multe alimente bogate in calciu, cum ar fi branza si lapte. Magneziu este un alt mineral important pentru sanatatea oaselor. Multe alimente sunt bogate si in calciu si magneziu. Acestea includ legumele cu frunze verzi, sardinele, scrumbia, fructele de mare si semintele de susan. Consumul de zahar si bauturi efervescente trebuie sa fie cat mai mic, deoarece acestea favorizeaza pierderea calciului din oase, ducand la slabirea oaselor pe termen lung.

 

Guta este artrita cauzata de acumularea de acid uric in corp. Cristalele de acid uric se pot forma intr-o articulatie – de obicei la degetul mare de la picior – si pot duce la inflamare si durere puternica. Acidul uric este un produs al clasei de substante cunoscute ca purine.

 

Fructele proaspete si legumele ajuta la contracararea efectului uric in corp. Ciresele ajuta in mod special, deoarece sunt bogate in proanthocinamida, o substanta care ajuta la neutralizarea acidului uric si reducerea inflamatiei articulatiilor.
Daca suferiti de guta, trebuie sa evitati toate alimentele care contin o concentratie mare de purine. Acestea sunt carnea, fructele de mare, fasolea, mazarea, lintea si organe, cum ar fi ficatul si rinichiul.

 

Osteoporoza apare cand tesutul osos se distruge mai repede decat se formeaza, astfel ca osul slabeste, crescand sansele de fracturi, in special la nivelul coloanei vertebrale si al soldurilor. In cazul osteoporozei, pierderea mineralelor din tesutul osos duce la subtierea si slabirea oaselor. Osteoporoza apare mai des la femei, decat la barbati si este adesea asociata faptului ca a scazut nivelul estrogenilor (hormonii sexuali feminini), dupa menopauza. Desi, pana la un punct, osteoporoza este o parte naturala a procesului de imbatranire, pe parcursul vietii se pot face multe lucruri pentru a-i incetini evolutia.

 

Regimul alimentar pentru prevenirea osteoporozei. Nu este niciodata prea devreme sa se ia masuri pentru prevenirea osteoporozei. Cu cat sunt mai puternice oasele in tinerete, cu atat retin mai multa putere pentru restul vietii, iar regimul alimentar joaca un rol foarte important.

 

Anumite alimente avantajeaza pierderea osoasa, in timp ce altele alimenteaza corpul cu nutrientii necesari pentru formarea osoasa. Zaharul, carnea rosie si bauturile efervescente, toate tind sa grabeasca pierderea calciului din oase. Si fumatul creste riscul osteoporozei.

 

In schimb, alimentele bogate in calciu si magneziu includ legumele cu frunze verzi, sardinele, scrumbia, fructele de mare si semintele de susan.

 

Studiile au aratat ca exercitiile fizice reduc pierderea osoasa si pot chiar creste densitatea oaselor. O plimbare pe jos de 23-30 de minute, in fiecare zi, ajuta la intarirea oaselor. Alte forme de exercitiu sunt aerobicul si jogging-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *