Nu intotdeauna niste pectorali mai dezvoltati reprezinta o mandrie pentru barbati. Sunt cazuri in care acestia dezvolta adevarati sani, complet inestetici. Sunt cazuri in care barbatii fac chiar cancer mamar. De aceea este bine sa fie atenti daca au simptome de ginecomastie.
In loc de muschi, sani. Preocupati de aspectul exterior nu mai putin decat femeile – si bine fac! -, chiar daca greu ar recunoaste, barbatii sunt interesati in special de prezenta unui bust bine dezvoltat. Pectoralii proeminenti reprezinta o caracteristica fizica ideala pentru care multi apeleaza la exercitii fizice care sa dezvolte musculatura. Si chiar la tratamente cu steroizi anabolizanti. Nu putine sunt cazurile in care, dupa administrarea unor astfel de preparate, barbatii s-au trezit nu cu dezvoltarea muschilor pectorali, ci cu aparitia unor adevarati… sani.
Ginecomastie. Aceasta afectiune poarta numele de ginecomastie si are drept cauza dereglari hormonale aparute nu numai ca urmare a consumului de anabolizante, dar si in cadrul unor afectiuni ale ficatului (ciroza hepatica), prostatei, glandelor suprarenale si tiroidei sau chiar din cauza consumului de droguri. Marirea sanilor la barbati poate aparea tranzitoriu inca de la nastere, fiind intalnita frecvent si la pubertate.
Prezenta glandei mamare la adulti reprezinta un disconfort fizic perceput atat de pacient, cat si de anturaj, in functie de gradul de dezvolare al ginecomastiei: de la discrete depozite de grasime si tesut glandular, pana la dezvoltarea unor sani considerabili. Efectul acestor dereglari hormonale nu este de neglijat, persoana in cauza putand avea serioase probleme in plan socio-profesional, dar si afectiv si sexual.
Tratament. Dupa consulturi endocrinologice, radiologice si chiar oncologice, tratamentul chirurgical este indicat anumitor forme de ginecomastie care nu raspund tratamentului medicamentos sau au dimensiuni care nu pot fi rezolvate decat chirurgical. Operatia in sine poate fi o combinatie intre lipoaspiratie si scoaterea chirurgicala a glandei mamare. Incizia este plasata in jurul areolei mamare, asa incat va ramane aproape invizibila. Recuperarea postoperatorie variaza de la cateva zile la doua saptamani. Si nu trebuie uitat avantajul acestei operatii, cu rezultat permanent: imbunatatirea aspectului fizic si psihic al pacientului.
Cancer de san la barbati. De loc de neglijat, investigarea ginecomastiei prin metode ecografice si / sau mamografice este obligatorie. Prezenta tesutului glandular mamar presupune riscul de a face cancer de san. Si daca luam in calcul statisticile care spun ca neoplasmul mamar poate aparea la 1% dintre barbati, atunci orice marire de volum a glandelor mamare la barbat, fie doar unilaterala si trecatoare impune un consult medical de specialitate.