Din oras

Hotelul Cristian, o hidoșenie construită pe trotuar, rămâne în picioare, deși zona din jur se modernizează. Boc nu are cadrul legal să demoleze clădirea

Hotelul Cristian, construit de omul de afaceri Cristian Pocol, care deține și clădirea Piața Mărăști, este o monstruozitate și o rușine arhitecturală pentru Cluj-Napoca. Autorizația de construcție a fost emisă în 2004 în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Funar. La peste 15 ani de când clădirea există, Primăria nu a găsit o pârghie legală să demoleze imobilul. Acum, străzile din jur vor fi modernizate, la fel și Canalul Morii, dar Hotelul Cristian rămâne în picioare din cauză că nu există cadrul legal pentru demolare. 

În ședința de Consiliu Local din 22 februarie a fost votat un proiect de hotărâre privind organizarea unui concurs de soluții pentru modernizarea Liceului Nicolae Bălcescu și a străzilor adiacente. În concursul pentru tema de proiectare este inclusă și modernizarea Canalului Morii.

În zona care va fi modernizată se află și Hotelul Cristian. Clădirea va rămâne însă în picioare, deși este un dezastru din toate punctele de vedere. Problema nerezolvată de mai bine de 15 ani a acestei clădiri a fost adusă, din nou, în atenția primarului Emil Boc de către consilierul local USR, Alexandra Oană.

„Din ce am observat, proiectul include atât modernizarea Liceului Bălcescu, cât și reabilitarea străzilor adiacente. Dacă în privința școlii, planul este amănunțit, când vine vorba despre străzile din jurul școlii sunt două întrebări pe care aș vrea să le ridic: pe lungimea străzii Argeș sunt două situații care necesită atenție specială – Canalul Morii și Hotelul Cristian. Aș vrea să știu dacă acest proiect include valorificarea Canalului Morii și demolarea Hotelului Cristian. Clădirea este un adevărat dezastru urbanistic din toate punctele de vedere și este încă în picioare după atâția ani, deși este construit cu o autorizație de construcție de amplasare gheretă”, a declarat Alexandra Oană.

Primarul Emil Boc a afirmat că își dorește demolarea clădirii, dar nu are cadrul legal.

„Din datele pe care noi le avem la Primărie, din nefericire nu poate fi demolat astăzi, deși mi-aș dori să poată fi demolat acel hotel. Nu există cadrul legal pentru demolare, în consecință nu am putut să includem în tema de proiectare o chestiune care nu are acoperire legală. Nici în privința exproprierii pentru cauze de utilitate publică nu este eligibil un asemenea obiectiv ca să putem trece la demolare. E o moștenire urâtă a Clujului din anii ’90 pe care o ducem după noi. Asta este realitatea”, a afirmat Boc.

În anul 2008, Emil Boc a acuzat fostul Consiliu Local Cluj-Napoca pentru că a acordat autorizaţii de construire pentru nişte „monstruozitaţi urbanistice”, făcând referire și la Hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazul. La vremea respectivă, primarul Boc a anunţat că a dorit să demoleze construcţia monstruoasă, încă din 2006, dar nu a reușit.

Hotelul Cristian funcționează pe firma Fabi Rentals SRL, deținută de Cristian Pocol (96%) și Eunicia Pocol (4%). În 2019, firma avea o cifră de afaceri de 333 mii euro, profit net de 175 mii euro și 2 angajați.

Istoricul firmelor legate de hotelul de pe trotuar

Prin „HOTĂRÂREA NR. 1/25.11.2011 ȘI CONTRACT DE CESIUNE a asociaților la S.C. WOOD CONFEX – S.R.L., asociatul unic al HOTEL CRISTIAN S.R.L devine POCOL CRISTIAN GHEORGHE. Asociați în Wood Confex erau, în 2011, Pocol Cristian Gheorghe și Ruta Vasile Paul.

Prin „HOTĂRÂREA NR. 1 din data de 27.02.2014 a Adunării Generale a asociaților Societății HOTEL CRISTIAN – S.R.L.” s-a decis „revocarea dlui POCOL CRISTIAN GHEORGHE din funcția de administrator al societății și numirea unui nou administrator în persoana asociatului URS EUNICIA SOFIA”. Prin „HOTĂRÂREA NR. 1 din data de 14.04.2014 a adunării generale a asociaților Societății HOTEL CRISTIAN – S.R.L.”, „se validează prevederile Contractului de cesiune de părți sociale din data de 14.04.2014 prin care asociatul POCOL CRISTIAN GHEORGHE a cesionat în favoarea asociatului URS EUNICIA SOFIA, cele 20 părți sociale ce le deținea, reprezentând 90,90% din capitalul social. Ca urmare, capitalul societății este deținut între asociați după cum urmează: URS EUNICIA SOFIA în calitate de asociat, 95,45% din capitalul social, Societatea EUNICIA – S.R.L. în calitate de asociat, 4,55% din capitalul social”.

Prin „HOTĂRÂREA NR. 1 din data de 29.09.2016 a Adunării Generale a asociaților Societății HOTEL CRISTIAN – S.R.L.” s-a decis schimbarea denumirii societății, noua denumire urmând să fie: societatea FABI RENTALS – S.R.L, iar ca urmare a cesiunii de părți sociale, capitalul societății a ajuns să fie deținut în întregime de către asociatul unic POP RAMONA MARIA, acesteia urmând să-i revină în întregime beneficiile și pierderile societății, asociații URS EUNICIA SOFIA și Societatea EUNICIA – S.R.L., urmând să se retragă din societate. S-a hotărât, de asemenea, schimbarea obiectului principal de activitate al societății, acesta urmând să fie cod CAEN 6820 – închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.”

Clasa 6820 din codul CAEN al acestei firme exclude activitățile de exploatare a hotelurilor. Așadar, Hotel Cristian a trecut, în acte, de la un proprietar la altul, până a devenit un simplu imobil de închiriat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *